Režijný perfekcionista Christopher Nolan nás vo svojej novinke ohúri medzihviezdnou formou cestovania a problematikou červích dier. Talentovaného Brita lákajú predovšetkým veľkolepé témy a osudovosťou bude prekypovať i jeho najnovší počin. Ľudstvu na Zemi totiž vypršal čas a skupina výskumníkov je poverená najdôležitejším poslaním v našich dejinách. Musia sa vydať na cestu za hranice našej galaxie, kde majú za úlohu nájsť medzi hviezdami náš nový domov.

Pútavý scenár je založený na reálnych prácach teoretického fyzika Kipa Thorna, ktorý príbeh opísal ako postavený na vyrovnanom časopriestore, tej najexotickejšej udalosti vo vesmíre, ktorá sa náhle stáva prístupná pre ľudstvo. Hlboký vesmír pretkaný fascinujúcimi červími dierami, v rukách režiséra Počiatku (Inception, 2010) a trilógie o Temnom rytierovi, budí u filmových fajnšmekrov nemalé očakávania. Na scenári pracoval režisérov brat Jonathan Nolan už od roku 2007, vtedy ešte pre Stevena Spielberga, ten však v roku 2012 presedlal na iný projekt a lákavý materiál Jonathan posunul svojmu bratovi. Nolanovci už predtým spolupracovali na pokračovaniach Batmana i magickom Dokonalom triku (The Prestige, 2006).

Interstellar (2014)

Dôležitou zložkou Nolanových filmov je hudba Hansa Zimmera, ktorá nebude chýbať ani tentoraz. Dvorný skladateľ bol však požiadaný vytvoriť jedinečné melódie, ktoré nebudú obsahovať dramatické burácanie bubnov a prinesú niečo neslýchané. Nolan neposkytol Zimmerovi ako odrazový mostík scenár, ale miesto toho mu ukázal len jednu stránku textu, ktorá vyjadrila atmosféru filmu viac ako kompletná zápletka.

Na palubu sa režisérovi podarilo získať päticu oscarových hercov na čele s Matthew McConaugheym. Nolan si ho do hlavnej úlohy vybral potom, ako videl jeho herecký koncert v nízkorozpočtovej dráme Mud (2012). Jeho posun od romantických hlúpostí k charakterovému herectvu patrí k najpozoruhodnejším v Hollywoode. Ďalšou oceňovanou hviezdou je Anne Hathaway, ktorú sme na plátne nevideli dva roky, naposledy v muzikálových Bedároch (Les Misérables, 2012). Nolan sa zrejme nezaobíde bez svojho obľúbenca Michaela Cainea, s ktorým spolupracuje už na šiestom filmovom projekte. Obsadil i uznávanú herečku Ellen Burstyn, známu z hororovej klasiky Vyháňač diabla (The Exorcist, 1973) a oscarovú päticu uzatvára Matt Damon, ktorému sa ušla len minirola.

Interstellar (2014)

Nolan Interstellarom sľubuje úplne odlišnú prácu, než na akú sme uňho doteraz zvyknutí. Sám film označil za akúsi „ódu na lety ľudí do vesmíru“. V diele vraj badať režisérovu lásku ku Kubrickovej 2001: Vesmírnej odysei, Lucasovým Hviezdnym vojnám či Blade Runnerovi Ridleyho Scotta. Ako zdroj inšpirácie si väčšie sci-fi klasiky vziať hádam ani nemohol.

Veľkolepé cestovanie hlbinami vesmíru očami Christophera Nolana uvidíme v blížiacom sa sci-fi dobrodružstve už 6. novembra.