Komédia Krotitelia duchov (Ghostbusters, 1984) spôsobila v ruku svojho uvedenia do kín hotovú mániu. Pri rozpočte 30 miliónov zarobila takmer 300 a bola nominovaná na dvoch Oscarov. Dočkala sa tak pokračovaní v podobe druhého filmu z roku 1989 a dvoch animovaných seriálov (nehovoriac o románoch, komixoch a hrách). Za konceptom stáli Dan Aykroyd a Harold Ramis, ktorí si v oboch filmoch po boku Billa Murraya a Sigourney Weaver aj zahrali. Režíroval a produkoval Ivan Reitman, rodák z Komárna, ktorý sa stal silnou postavou v americkej komédii.

Tretie pokračovanie sa pripravovalo už minimálne od prvej polovice 90. rokov. Kvôli nezáujmu hercov sa však nakrúcanie nepodarilo rozbehnúť a bolo to tak aj po roku 2000, i keď Aykroyd a Ramis sa k filmu sem-tam vrátili a pripravili aj nový koncept, ktorý mal uviesť do sveta nových a mladších Krotiteľov s podporou tých pôvodných. Opäť však pre odpor najmä zo strany Billa Murraya sa film nepodarilo realizovať. Snahy definitívne pochovala smrť Harolda Ramisa vo februári tohto roka.

Dan Aykroyd sa však nevzdal a začali sa práce na reboote série. Nepôjde však našťastie o remake. Nový film Ghostbusters má priniesť novú zostavu štyroch krotiteľov, ktorými budú tentoraz ženy. Spomína sa už aj zopár mien, ale zatiaľ nič nie je dohodnuté. Štúdio Sony však už dalo pokračovaniu predbežne zelenú. Nakrúcať by sa malo v budúcom roku.

Nadšenie trochu krotí vývoj okolo osoby režiséra. Ivan Reitman po smrti Ramisa už nemal záujem v projekte pokračovať, i keď mal by pri ňom ostať aspoň ako producent. Sony nedávno oznámilo nájdenú náhradu. Má ňou byť Paul Feig, režisér nie príliš vydarených komédií Dámska jazda (2011) a The Heat (2013). Scenár napíše jeho spolupracovníčka z The Heat Katie Dippold, ktorá stála aj za obľúbeným komediálnym seriálom Parks and Recreation. Snáď si to Aykroyd ustráži.