Už budúci štvrtok má distribučnú premiéru nový slovenský dokumentárny film režiséra Mira Rema (Arsy Vresy, Vrbovský veter) COMEBACK. Remov celovečerný debut z prostredia jednej z najstráženejšej väzníc v republike mal svetovú premiéru v súťaži dokumentov 49. ročníka MFF Karlove Vary. Po slovenskej premiére na MFF Cinematik, kde film získal cenu primátora mesta Piešťany, ho Miro Remo predstaví už tento piatok 10. októbra v Prešove počas festivalu Pocity film fest. Asociácia slovenských filmových klubov uvedie COMEBACK do celoslovenskej distribúcie 16. októbra 2014. V deň distribučnej premiéry ho v Kine Lumière spoločne s režisérom predstaví producentka filmu Barbara Harumová Hessová a ďalší tvorcovia.

Dlhometrážny dokumentárny debut Mira Rema a producentky Barbary Harumovej Hessovej spracúva tému recidívy a návratu väzňov späť do každodenného života vonku, mimo väzenskej cely. Dvaja recidivisti, ktorí absolvovali tresty v jednom z najstráženejších ústavov na Slovensku – v ilavskej väznici, prehodnocujú svoju minulosť a pozerajú sa na svoju budúcnosť. Čo čaká Zlatka a Mira vonku po mnohých rokoch „v base“? Sú bez vzdelania, so záznamom v registri trestov a komplikovaným rodinným zázemím, bez reálnych opatrení, ktoré by im dávali šancu začleniť sa do normálneho života.

Štáb začal na filme pracovať ešte ako skupina študentov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v roku 2008.  V roku 2009 začali nakrúcať v Ilave, v Trenčíne a v Bratislave. Možnosť vstúpiť do ústavu na výkon trestu v Ilave bola veľmi vzácna a získať viacnásobné povolenia na nakrúcanie priamo za múrmi prísne stráženého väzenia bolo nesmierne náročné. Barbara Harumová Hessová: „V procese nakrúcania premiestnili niektorých väzňov do iných ústavov, niektorých počas problematického obdobia, kedy sme nemohli nakrúcať, prepustili. Nakoniec zostali dvaja hlavní protagonisti, ktorých sme sledovali vo výkone väzby, počas prepúšťacieho procesu a niekoľko dní po ich prepustení (…) Snahou bolo zachytiť skutočnú atmosféru a pocity prepusteného človeka po niekoľkých rokoch výkonu trestu. Nakrúcali sme aj v psychiatrickej liečebni v Trenčíne, kde bolo povolenie niekoľkokrát zrušené, kým sa nakrúcanie podarilo zrealizovať. Celkovo bolo počas celého nakrúcania zrušených asi 20 kompletne naplánovaných filmovacích dní z dôvodu zásahu vyššej moci alebo rozhodnutím úradníkov, či zodpovedných osôb.“ Po šiestich rokoch vytrvalej práce sa spoločné dielo tvorivého tímu pod názvom COMEBACK už budúci týždeň dostane k divákom na celom Slovensku.