Equalizer (The Equalizer, 2014)Originálny názov: The Equalizer

Žáner: akčný kriminálny thriller
Minutáž:89 minút
Krajina: USA
Rok: 2014
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Antoine Fuqua
Scenár: Richard Wenk
Kamera: Mauro Fiore
Strih: John Refoua
Hudba: Harry Gregson-Williams

Hrajú: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Haley Bennett, Bill Pullman, Melissa Leo a ďalší

Osamelých pomstiteľov je v akčných filmoch neúrekom, no nenapadá mi žiaden, ktorý by bol domácim kutilom z Baumaxu. Titulný hrdina má najbližšie k zmeske Sherlocka Holmesa s MacGyverom, no vyzerá skôr ako neškodný učiteľ na dôchodku. Hviezdou filmu je Denzel Washington, ktorý na prahu šesťdesiatky znovu spojil sily s režisérom Antoinom Fuquom a po vynikajúcom Training Day (2001), s ktorým to dotiahli až na Oscarov, prinášajú príbeh muža v štýle tradičných kriminálok sedemdesiatych rokov.

Robert je vdovec, pracuje v miestnych potrebách pre domácich majstrov, je prehnane poriadkumilovný a trápi ho nespavosť. Po nociach chodí do miestneho bistra čítať klasickú literatúru a debatovať s mladučkou prostitútkou Teri, ktorú zahrala čoraz zaujímavejšia Chloë Grace Moretz známa ako hororová Carrie či Hit-Girl z Kick-Ass. Keď sa dievčaťu objavia na tvári modriny, Robert spozornie. Potom, čo sa jedného dňa neukáže a nájde ju v miestnej nemocnici, začne konať. Z jednoduchej výstrahy ruským pasákom sa však vykľuje nečakaný problém.

Equalizer (The Equalizer, 2014)

Filmov ako Equalizer sa dnes už veľa nevidí. Bolo by chybou v ňom vidieť vďaka obsadenému Denzelovi Muža v ohni 2, svojím pomalým tempom a temnou atmosférou má veľmi blízko k Prianiu smrti (Death Wish, 1974) s nebohým Charlesom Bronsonom. Príbeh sa pomaly stupňuje, Robert likviduje gaunerov podľa stanovenej hierarchie, na všetko je dosť času. S násilím sa to nepreháňa, hoci akčné scény sú pastvou pre oko, miesto toho sa dokonale zoznamujeme s postavami.

Napriek solídne vykresleným charakterom však nepoznáme presnú minulosť hrdinu ani hlavného záporáka. Dej dáva tušiť, že schopnostiam, akými obaja oplývajú, sa nenaučili práve v mierových zboroch. Konverzačné strety medzi Robertom a Teddym v podaní vynikajúceho Novozélanďana Martona Csokasa patria k vrcholom filmu.

Z plátna je cítiť, že dej bol inšpirovaný rovnomenným seriálom z polovice osemdesiatych rokov, hoci dielo vôbec nepôsobí zastarane. Práca s filtrami a vhodne zvolenými spomaľovačkami dodávajú filmu moderný look, ktorý si režisér Fuqua dokáže ustrážiť. Napriek 130 minútovej dĺžke dej rýchlo odsýpa a nebudete mať šancu sledovať hodinky. Atmosféru náležite umocňuje výber songov, z ktorých vytŕča najnovší Eminemov hit v spolupráci so speváčkou Siou, Guts Over Fear. Adrenalín sa spolu s piesňami riadne stupňuje, v akčnom finále je napätie priam hmatateľné.

Equalizer (The Equalizer, 2014)

Denzelovi Washingtonovi podobné roly jednoducho sedia. Superhrdinu bez kostýmu mu bez problémov veríte, stoickým pokojom a inteligentným pohľadom rozloží celú ruskú armádu a nikoho ani nenapadne spochybňovať či na to predstaviteľ zväčša charakterných rolí so šiestimi krížikmi na krku vlastne má. Stačí jeden Denzelov tichý uprený pohľad a všetkým je to jasné.

Antoine Fuqua síce nie je Tony Scott, no Equalizer mu zapasoval. Režisér trafil látkou do čierneho a podľa solídnych reakcií kritiky i publika by mohlo dôjsť i k druhému dielu. Nemyslím si, že je to nevyhnutné, skôr by som ocenil, ak by tvorcovia ostali pri samostatnom príbehu ako pri Vyvolenom Bruca Willisa, doba však svedčí pokračovaniam a Denzel ani Fuqua zatiaľ žiadne vo svojich filmografiách nemajú. Obaja si však na kontá Equalizerom pripísali kvalitný kriminálny hit, ktorým otvorili veľmi pestrú jesennú sezónu.