Americký herec Tommy Lee Jones už zrežíroval zopár filmov, napr. Tri pohreby Melquiadesa Estradu (2005). 7. novembra dorazí do kín ďalší jeho počin, v ktorom hrá, režíroval ho a aj sa podieľal na scenári. Opäť nás zavedie do dôb osídľovania Spojených štátov amerických, teda na divoký západ. Asi mu toto prostredie sedí viac ako iné.

Scenár westernovej drámy The Homesman napísal v spolupráci s Kieranom Fitzgeraldom a Wesleym Oliverom podľa rovnomenného románu v USA obľúbeného spisovateľa Glendona Swarthouta. Základná premisa príbehu je jednoduchá, ale dorozpráva ju výborný trailer. Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) musí previesť tri psychicky choré ženy z Nebrasky do Iowy. Výmenou za pomoc s oslobodením si najme odsúdeného baníka Georga Briggsa (Tommy Lee Jones). Na ceste čaká túto zvláštnu výpravu veľa prekvapení a nepríjemných situácií.

Film vznikol v americko-francúzskej koprodukcii, podieľa sa na ňom aj Europa Copr Luca Bessona, takže sa dá predpokladať, že sa The Homesman neskôr objaví aj v Európe. Zatiaľ má za sebou viacero festivalov a kritiky sú prevažne priaznivé, i keď nepôjde podľa všetkého o film pre masové publikum.