Takto pred tridsiatimi rokmi sa zrodil korytnačí fenomén, ktorý postupne pobláznil detské hlavy po celom svete. Mladé ninja korytnačky uzreli svetlo sveta po prvýkrát v roku 1984, najprv vo forme komiksu, následne pribudol dodnes reprízovaný kreslený seriál a napokon dobyli ninja obojživelníky aj kinosály. Z času načas sa objaví nová variácia animovaného seriálu, ale až teraz nadišiel ten správny čas navrátiť sa na veľké plátno.

Po Transformeroch túži Michael Bay oživiť zašlú slávu pre ďalšie generácie aj korytnačkám. Nerobí to síce z pozície režiséra, ale na všetko dohliada z produkčnej spoločnosti Platinum Dunes. Nie je pre to náhoda, že rolu slávnej reportérky April O´Neill dostala Megan Fox, ktorú po drobných nezhodách Bay vyhodil z castingu tretích robotov. Pre Megan tento film znamená šancu na návrat medzi herecké hviezdy.

Okrem štyroch hlavných hrdinov Leonarda, Donatella, Raphaela a Michelangela vo filme uvidíme aj ich potkanieho majstra Splintera či úhlavného nepriateľa Shreddera. Toho si zahrá obľúbený William Fichtner, ktorý sa pre záporné postavy narodil. Na démonickom antagonistovi si priam zgustol. Samozrejme nesmie chýbať zločinecký klan Stopa, ktorý terorizuje celý New York.

Ninja korytnačky (Teenage Mutant Ninja Turtles, 2014)

Netreba zastierať, že tento film ponúka hlavne zaujímavú formu, obsahovo príliš neprekvapuje. Veľké jablko sužuje strach, ktorému vládne nevyspytateľný Shredder. Mesto zúfalo potrebuje hrdinov. Nikto by však nepredpokladal, že prídu z kanalizácie. Vinou zbabraného experimentu s genetickou mutáciou sa zrodia štyria korytnačí jedinci s mimoriadnymi schopnosťami.

Otáznikom ostáva, čo od podobného filmu vlastne čakať? Bude to trhák podobný spomínaným Transformerom, či prepadák s čudesnými postavičkami? Nadupané trailere naznačujú prvú možnosť, no osoba režiséra vzbudzuje asi najväčšie rozpaky. Jonathan Liebesman má na svojom režisérskom konte priemernosti ako Svetová invázia (World Invasion: Battle Los Angeles, 2011) či Hnev titanov (Wrath of the Titans, 2012).

Ninja korytnačky (Teenage Mutant Ninja Turtles, 2014)

Letné blockbastre tento rok zatiaľ nie sú veľmi slávne a jeden vydarený by sa hodil ako soľ. Už teraz je však jasné, že globálny ošiaľ, aký prinášali korytnačky začiatkom deväťdesiatych rokov, sa už nezopakuje. Kto z nás nenosil tričko s ich motívom, nezbieral samolepky, akčné figúrky a nemal na nohách papučky s vysmiatym Raphaelom? Čo by boli detské karnevale bez korytnačích kostýmov? Detstvo by bez nich bolo o čosi chudobnejšie.

Do kina sa na ich nové dobrodružstvo vyberiem už len zo zvedavosti, a tak trochu i z nostalgie. Nestáva sa často, že hrdinovia z detstva dostanú nový kabát a šancu na ďalší život. Hoci sa na tie milé kreslené korytnačky veľmi nepodobajú a ide z nich skôr strach, ba aj na váhe a výške čo to nadobudli, na plátne môžu jedine prekvapiť. Či to bude pozitívne alebo negatívne sa dozvieme už 21. augusta.