Americká nezávislá scéna dokáže celkom pravidelne vyprodukovať kvalitné komédie, ktoré vybočujú z tradičného rámca svojej domácej scény (napr. žiaden fekálny humor) a pritom si zachovávajú isté špecifiká. Prekvapivo sa nie až tak často venujú zásadnejším témam. Výnimkou v tomto smere by mohla byť tohtoročná novinka Dear White People od debutujúceho režiséra a scenáristu Justina Simiena.

Príbeh sa odohráva na prestížnej Winchester University a točí sa okolo Sam (Tessa Thompson), ktorá pracuje v študentskom rádiu. Jej najnovšie vysielanie uvedené slovami Dear White People spustí kolotoč udalostí, ktoré môžu mať na jej život i životy mnohých ďalších zásadný vplyv. Vo filme sa toho podľa všetkého udeje pomerne dosť – napríklad boj proti populárnej párty bielych s afro-americkou témou, či záchrana internátu pre čiernych, ktorý má zaniknúť v rámci snahy o väčšiu diverzitu. Viac snáď prezradí nedávno zverejnený trailer.

Justin Simien sa vo filme pokúsil satirickou formou pozrieť na mnohé fenomény dnešných Spojených štátov amerických. Reakcie po uvedení filmu v januári tohto roku na Sundance i na mnohých ďalších festivaloch nasvedčujú, že sa mu to podarilo viac ako dobre.

Kinopremiéra komédie Dear White People bude 17. októbra, ale zatiaľ je naplánovaná len pre USA.