Lucy

Michal Klembara
Michal Klembara
Preview

Ani Scarlett Johansson nie je zárukou toho, že sa film dostane do našich kín. V minulom roku nemalo také šťastie britské sci-fi Under the Skin od režiséra Jonathana Glazera, ktoré vstupovalo viac na pole experimentu, či umenia. Aj v tomto roku sa však Scarlett, ktorá sa v poslednom období opäť rozbehla a prijíma viac úloh, objaví v európskej produkcii. Francúzska Lucy od režiséra a producenta Luca Bessona naše kiná už neobíde.

Luc Besson v istom momente, pred niekoľkými rokmi, vyhlásil, že už nebude režírovať. Stará známa story, ale každoročne nás tento behemot francúzskej kinematografie prekvapí novým filmom. Nakrúca teda viac ako pred oným vyhlásením. Jeho cieľom je vybudovať komerčne úspešnú odnož francúzskeho filmu a mnohí ho preto nemajú v láske. Treba však uznať, že sa mu pomerne darí. Vytvoril už viacero úspešných sérií a dopomohol k vzniku prvých veľkých filmových štúdií na francúzskej pôde.

Lucy je zaiste súčasťou tohto plánu. Nakrúcala sa zväčša práve v nových štúdiách pri Paríži, ale aj v Taipei a v New Yorku. Niekoľko dní nakrúcania na Taiwane, v taipeiskej mrakodrapovej štvrti, vyvolalo veľký záujem miestnych médií, ktoré výrazne narušili priebeh nakrúcania. Aj u nás sa objavila správa, že Luc Besson bol tak rozčúlený, že zvažoval odchod z krajiny.

Lucy (2014)

Hlavná hrdinka Lucy (Starclett Johansson) je nútená živiť sa ako pašeráčka drog pre taiwanskú mafiu. Drogy vozí priamo vo svojom tele. Jedna takáto zásielka sa však uvoľní a drogy zaplavia jej telo. Zobudí sa už trošku iná. Jej mozog objaví vďaka godzillovskej dávke drog svoje netušené možnosti a nič netušiaca Lucy zrazu ovplýva superschopnosťami. Pochopiť, čo sa s ňou deje, jej pomáha profesor Norman (Morgan Freeman), ktorý to však aspoň podľa trailerov ťahá na dve strany a pomáha aj policajtom.

Film silne stavia na rozšírenom a viackrát odborníkmi vyvrátenom mýte o tom, že bežný človek využíva len 10% svojho mozgu a zvyšok je nevyužitý. To trochu zamrzí, ale inak snímka vyzerá veľmi schopne. Luc Besson to v posledných rokoch skúšal v rôznych žánroch a nič z toho mu až tak nevychádzalo, ale práve akčný film (aj v spojení so sci-fi) je niečo, na čo má cit. Dokázal to už viackrát, aby sme nemuseli chodiť ďaleko stačí spomenúť Piaty element.

Lucy bude teda akčný film o superhrdinke, po ktorej ide asi každý, ale má na svojej strane skvelé schopnosti, ktoré sa neustále rozvíjajú. Takýto film môže ľahko skĺznuť do priemeru, či rôznych klišé, ale práve Scarlett Johansson a jej talent v hlavnej úlohe by mohli byť zárukou kvalitného filmu. O výsledku sa budeme môcť presvedčiť už čoskoro. Svetová premiéra je naplánovaná na 25. júla a slovenská na 7. augusta.