Kto by nechcel žiť večne? S myšlienkou, že by nás smrť potichu obchádzala po celé stáročia sa istotne pohrával každý. S dlhovekosťou však kráča ruka v ruke utrpenie. Bolesť zo straty milovaných smrteľníkov je večná, rovnako ako láska. S touto myšlienkou v úzkom spojení s atraktívnou mystikou sa pohráva klasické fantasy o nesmrteľných vyvolených, plné šermiarskych súbojov na pozadí nádhernej škótskej vysočiny.

Jedinečný príbeh horala z rodu MacLeodov, ktorý trpel prekliatím večného života, uzrelo svetlo sveta v roku 1986. Fascinujúci dej dofarbovali podmanivé melódie legendárnej skupiny Queen. Christopher Lambert, mladá vychádzajúca hviezda z Francúzska, sa predstavil vo svojej životnej úlohe človeka žijúceho naprieč storočiami. Škótsky velikán Sean Connery zasa v roli jeho extravagantného mentora Ramireza. To všetko sú silné stránky, ktoré prispeli ku statusu fantastického kultu konca osemdesiatych rokov.

Highlander (1986)

Connor MacLeod sa narodil na škótskych pláňach počiatkom šestnásteho storočia. Patrí medzi nesmrteľných, ktorí bojujú medzi sebou a zároveň všetci proti démonickému Kurganovi, stelesnenému zlu. Každý z nich má v sebe energiu potrebnú na prelomenie kliatby nesmrteľných. Tú energiu, ktorá po odseknutí hlavy prechádza do tela víťaza a znásobí tak jeho silu. Len ten posledný dokáže nazhromaždiť dostatok sily aby prelomil kliatbu a stal sa normálnym človekom. Spôsob ako milovať ženu bez toho aby mu zostarla pred očami je zabiť Kurgana. Ten sa nechce stať človekom, chce zmeniť svet na živé peklo.

Behom rozprávania sa Connor vracia v spomienkach do jednotlivých období svojho života. Vracia sa do roku 1536, kedy bol smrteľne zranený vo svojej prvej bitke a po zázračnom uzdravení obvinený miestnymi dedinčanmi zo spolčenia s diablom. Následne bol vyhnaný z domova a uchýlil sa do hôr. Tam stretáva lásku svojho života Heather, rovnako ako španielskeho šľachtica Ramireza, ktorý mu ozrejmí, že patrí k úzkej skupine nesmrteľných a naučí ho všetkému potrebnému. Po násilnej smrti lásky i mentora prechádza osamelý Connor storočiami až do doby zhromaždenia vyvolených, kde sa má rozhodnúť o konečnom víťazovi.

Hutnú atmosféru umocňovala hudba, ktorá ostala z nepochopiteľných dôvodov neocenená Oscarom. Postaral sa o ňu v tom období veľmi vyťažený filmový hudobný skladateľ Michael Kamen, známy za soundtracky k Smrtonosným pascám i zbraniam či neskorším X-Menom. Titulná pieseň Who wants to live forever patrí k tomu najlepšiemu, čo skupina Queen zložila. K Highlanderovi ich melódie neodmysliteľne patria. Behom filmu zaznie i ďalší veľký hit It´s a kind of Magic.

Highlander (1986)

Pútavý príbeh hlásal vo svojej podstate to, že nesmrteľnosť neznamená neporaziteľnosť, ale samotu. Svojou myšlienkou ojedinelé dielo nie veľmi známeho režiséra Russella Mulcahyho sa dočkalo viacerých pokračovaní. Kvalita nasledovných dielov mala klesajúcu tendenciu, hoci sa tešili stálej Lambertovej prítomnosti. Highlander sa dočkal i seriálovej podoby, ale tu už išlo o vyslovene odpadový materiál hazardujúci s ako tak zavedenou značkou.

Prvý diel ostal neprekonaný, čo v dnešnej dobe znamená čoskorý remake. Charizmatický horal MacLeod sa dočká nového faceliftu a z jeho pôvodného magického dobrodružstva neostane pravdepodobne kameň na kameni. V srdciach skalných fanúšikov je však len jeden Highlander.