Fargo

Pavel Bielik
Televízia

Filmové Fargo spred osemnástich rokov patrí medzi najznámejšie a doteraz najlepšie filmy nezávislej americkej kinematografie. Pod taktovkou kreatívnej dvojice bratov Coenovcov dokonca získal v roku 1996 Oscara za scenár, mimo iného, Oscara za rolu vo filme má aj herečka  Frances McDormand.

Ako v súčasnej dobe býva za veľkou mlákou zvykom, producenti orientujú svoju pozornosť na televízne obrazovky, kde divákom ponúkajú seriály lákajúce na zvučné meno svojho filmového predchodcu. Výnimkou nie je ani Fargo – rovnomenný súčasný seriál káblovej televízie FX. Bratia Coenovci sú pre zmenu v úlohe producentov, tam sa však ich spojitosť s Fargom ako takým nekončí.

Fargo (2014)

Opäť sme v mestečku Bemidji, zapadákove chladnej Minnesoty, kde žije nie príliš podareným životom Lester Nygaard (Martin Freeman), človek, ktorému sa nedarí v práci poisťováka, brat sa za neho hanbí, manželka sa mu vysmieva a bývalý spolužiak zo školy ho tyranizuje. A práve jeden taký incident spôsobí, že sa Lester ocitne v nemocničnej čakárni so zlomeným nosom. Do reči sa s ním pustí charizmatický Billy Bob Thornton v úlohe nájomného zabijaka Malva. Ten pochopí, že v Lesterovom živote nie je všetko v poriadku a navrhne mu pomoc v podobe zabitia tyrana zo strednej aj napriek inej, dobre zaplatenej práci. Ani sa človek nenazdá a po zhode viacerých nezhôd je sprvu pokojné mesto plné mŕtvol. Do popredia sa dostávajú aj ďalšie postavy, ako horlivá policajtka Molly, jej šéf, ktorý má na očiach klapky, alebo dvojica nájomných vrahov, ktorí majú za úlohu riešiť situáciu v malom mestečku a prichádzajú z neďalekého Farga.

Tak ako filmové aj seriálové Fargo je založené na čiernom humore, štylizovaných dialógoch a forme akéhosi cynického thrilleru. Brutalita a litre krvi sú v seriáli na dennom poriadku, preto má celé Fargo nádych všednosti. Pilotný diel s porciu asi 70 minút režíroval skúsený Adam Bernstein (v zbierke má tiež Breaking Bad) a Coenovci spolupracovali na scenári s Noahom Hawleym, čo je citeľný rozdiel oproti ostatným dielom, ktore Hawley píše sám a striedajú sa aj režiséri. Úvodná časť srší neuveriteľnou dávkou kreativity, je plná humoru, precíznej kamerovej roboty a vypätých scén, ktorých je v ďalších častiach pomenej.

Fargo sa totiž v mnohých aspektoch snaží podobať tomu filmovému, čo do určitej mieri tvorcom zväzuje ruky. Nedokážu byť takí hraví a kreatívni, ako Coenovci. Seriál sa však rozvetvuje ďalej a vznikajú ďalšie minipríbehy, ktoré seriálu môžu pomôcť. Je ťažké si nevšimnúť typický minnesotský slang a jeho absenciu v seriáli. Vo filme nechýbal – škoda. Netreba však pochybovať o kvalite seriálu, latka je postavená vysoko. Zaujímavé sú aj hudobné vložky a soundtrack, čo dotvára potrebnú atmosféru.

Fargo (2014)

Je zaujímavé sledovať obmenu niektorých postáv v rámci hereckého obsadenia. V deväťdesiatom šiestom si úlohu Lestera zahral William H. Macy a Malva zase Steve Buscemi. Táto dvojica sa neustále dostáva do vzájomného kontaktu, a preto sa nezaobíde bez porovnávania. Dvojice sa však charakterovo podobajú a dovolím si tvrdiť, že Freeman s Thorntonom túto dvojicu posúvajú ešte ďalej a rozvetvujú ju, na čo v seriáli rozhodne priestor je. Je to hlavne B.B. Thornton, kto na seba viaže najväčšiu pozornosť. Jeho Malvo je uveriteľný, charizmatický a nebezpečný už len pri jeho pohľade. Taktiež pracuje s tempom reči, čo bola vždy jeho silná stránka a dnes už kultový Malvo je jedným z viacerých dôvodov, prečo si Fargo zapnúť.

Coenovci očividne investovali do projektu nemalý balík peňazí, a keďže úspech seriálu závisí aj od obsadenia, okrem hviezdnej dvojice Freeman – Thornton sa v seriáli objavujú ďalšie známe tváre nielen zo seriálov, ako Colin Hanks (Dexter), Oliver Platt (Forst/Nixon) alebo Adam Goldberg (Saving Private Ryan).

Fargo má zatiaľ desať častí, no pozitívne ohlasy kritiky i divákov a niektoré nominácie budú možno dôvodom, prečo uvidíme druhú sériu. Na konečné rozhodnutie si však ešte budeme musieť počkať.