Bryan Singer je človek, ktorý koncom deväťdesiatych rokov vdýchol život zmutovanému svetu hrdinov s nadprirodzenými zručnosťami. Komiksovým príbehom dodal dospelú hĺbku a citeľnú veľkoleposť, ktorú po viacerých nevydarených pokusoch nutne potrebovali. Vpustil do kín pútavú story o geneticky odlišných mužoch s tajomným označením X a oživil tým upadajúci žáner, ktorý uviedol v atraktívnom háve do nového tisícročia. Masa si jeho X-Menov nesmierne obľúbila.

Písal sa rok 2000 a filmové komiksy začali zľahka okupovať popredné miesta v rebríčkoch návštevnosti. Diváci bažili po ďalších pokračovaniach. Druhý diel série, tiež pod Bryanovým vedením, patrí dodnes k vrcholu komiksovej tvorby. Pri treťom filme Singer dezertoval ku konkurenčnému Supermanovi a režisérsku stoličku podedil Brett Ratner, známy kazisvet, ktorý unikátnu sériu takmer nadobro pochoval.

Štúdio sa pokúsilo oživiť značku samostatným príbehom zrodu najvýraznejšieho hrdinu Wolverina. Po jeho úspechu sa rozhodli vrátiť ku koreňom a rozpovedať príbeh špeciálne obdarených študentov úplne od začiatku. Film X-Men: Prvá trieda (X-Men: First Class, 2011) režíroval Matthew Vaughn a mutantom začalo svitať na lepšie komiksové časy.

X-Men: Budúca minulosť (X-Men: Days of Future Past, 2014)

Dnes sa k znovu naštartovanej sérii vracia na post režiséra Bryan Singer a pokúsi sa nadviazať na úspech svojho predchodcu. Muž, ktorý pred štrnástimi rokmi pomáhal vytvoriť priestor superhrdinom s genetickou odchýlkou dostal od 20th Century Fox bojovú úlohu vyrovnať svojím rozsahom svet X-Menov s univerzom marveláckych Avengerov. Ak túto misiu niekto zvládne, bude to práve Bryan Singer.

Šalamúnsky scenár mu umožnil povolať všetky postavy, ktoré kedy v sérii účinkovali, a nie len to. Príbeh ponúkol priestor väčšine hercov, ktorí stvárnili role naprieč všetkými dielmi. K hereckým partom sa tak dostane staršia i mladšia generácia predstaviteľov. Dej sa totiž odohráva v dvoch časových rovinách. Uvidíme tak ako Profesora X staršieho Patricka Stewarta i mladšieho Jamesa McAvoya. Podobne je na tom i záporný vodca Magneto s tvárou Iana McKellena a Michaela Fassbendera zároveň. Jediný, kto zubu času nepodľahol je nezraniteľný Wolverine, ktorého v oboch realitách zahrá Hugh Jackman. Týmto filmom Hugh prekonal svoj vlastný rekord v stvárnení postavy tým istým hercom. Wolverinom bude už úctyhodný siedmy krát a nevyzerá, že by adamantium zavesil tak skoro na klinec.

X-Men: Budúca minulosť (X-Men: Days of Future Past, 2014)

Vo filme bude jediným, kto dokáže splniť ťažkú úlohu vrátiť sa v čase a zabrániť bývalým priateľom, aby sa z nich stali súperi na život a na smrť. Len spolu dokážu v budúcnosti čeliť sile, ktorá predčí aj ich jedinečné schopnosti. Mutantom totiž hrozí zánik. Ich rasa bola vždy na pokraji vyhynutia, no teraz je hrozba reálnejšia než kedykoľvek pred tým. Jediná cesta k spaseniu vedie do minulosti, na samý začiatok reťazca udalostí, ktoré hroziace nebezpečenstvo vyvolali.

Zápletky s cestovaním v čase sú in už od dôb Terminátora a v kombinácii s Wolverinom by Singer musel byť riadne z formy, aby z toho neuplietol kasový úspech. Prvé divácke reakcie sú podľa očakávaní značne nadšené, takže sa môžeme pokojne pripraviť na ďalšiu nadupanú časť ságy obľúbených mutantov, ktorí do budúcna z plátna len tak nezlezú. Singer do filmu dokonca prepašoval gigantických robotích Sentinelov, takže ortodoxní X-fanúšikovia budú krochkať blahom.

X – Men: Budúca minulosť dorazí do vášho kina už vo štvrtok 22. mája. Nenechajte si túto komiksovú udalosť ujsť.