Berlínsky filmový festival každoročne udeľuje ocenenie Zlatý medveď pre najlepší film v oficiálnej súťaži a ocenenia Strieborný medveď vo viacerých kategóriách. Dokopy bolo ocenených osem filmov. O udelení cien rozhodovala osem členná medzinárodná porota. Z u nás známych mien v nej zasadali francúzsky režisér a scenárista Michel Gondry (Náuka o snoch, Večný svit nepoškvrnenej mysle) a rakúsky herec Christoph Waltz (Nehanební bastardi, Carnage).

Zlatý medveď putoval do rúk čínskeho režiséra a scenáristu Diao Yinana za thriller Black Coal, Thin Ice (Bai Ri Yan Huo, 2014). Predstaviteľ hlavnej postavy Liao Fan navyše získal Strieborného medveďa pre najlepšieho herca. Dej filmu je zasadený do severnej Číny medzi rokmi 1999 a 2004. Príbeh začína objavením niekoľkých mŕtvol. Pri pokuse o chytenie vraha ostávajú dvaja detektívi mŕtvi a tretí, Zhang Zilli, je vážne zranený. Opúšťa políciu, ale po piatich rokoch sa situácia so sériou vrážd opakuje, a tak sa na vlastnú päsť vydáva po stopách vraha. Zistí, že všetky obete mali niečo spoločné – mladú ženu pracujúcu v čistiarni. Začnú je teda sledovať a pozorovať, časom však zisťuje, že sa do nej zamiloval. Jeho život je však v ohrození. Snímka v mnohom pripomína klasické detektívne filmy a okrem poroty ho v Berlíne chválila aj kritika.

Strieborného medveďa – cenu poroty si odniesol Wes Anderson za snímku Grand Hotel Budapešť, ktorý sa budúci mesiac dostane aj do našich kín. Cenu Alfreda Bauera pre film, ktorý otvára nové perspektívy dostal slávny francúzsky režisér Alain Resnais za drámu Aimer, boire et chanter (Life of Riley, 2013).

Ostatné ocenia:

Strieborný medveď za najlepšiu réžiu – Richard Linklater za drámu Boyhood (2014, USA)
Strieborný medveď pre najlepšiu herečku – Haru Kuroki za výkon vo filme Chiisai Ouchi (The Little House, 2014, Japonsko)
Strieborný medveď pre najlepší scenár – Dietrich Brüggemann a Anna Brüggemann za scenár k filmu Kreuzweg (Stations of the Cross, 2014, Nemecko/Francúzsko)
Strieborný medveď pre výnimočný umelecký prínos – Zeng Jian za kameru vo filme Tui Na (Blind Massage, 2014, Čína/Francúzsko)

Podrobnosti o jednotlivých filmoch nájdete na oficiálnej stránke festivalu.