Pamiatkári

Michal Klembara
Michal Klembara
Preview

Skutočný a veľmi zaujímavý príbeh si vybral George Clooney pre svoj piaty režijný počin. Počas Druhej svetovej vojny Američania so spojencami vytvorili Monuments, Fine Arts and Archives program. 400 historikov umenia, kurátorov, pracovníkov múzeí a vojakov dostalo za úlohu zachrániť v Európe umelecké a kultúrne hodnoty. Volali ich Monuments Men, čo prepožičalo názov aj filmu (v slovenskom preklade Pamiatkári).

Úlohou týchto ľudí bolo zabezpečiť aj to, aby armády Spojencov neničili cenné budovy a predmety, ak to naozaj nebude nevyhnutné. Gro ich práce však spočívalo v záchrane nacistami ukoristených diel. Obávali sa ich zničenia na základe priameho Hitlerovho rozkazu v závere vojny. Vyhľadávali skrýše, ochraňovali nájdené predmety a starali sa aj o ich vrátenie pôvodným vlastníkom. Časť týchto ľudí sa v malých jednotkách pohybovala priamo v prvých líniách a práve o jednej z týchto jednotiek rozpráva historická komediálna dráma Pamiatkári.

Pamiatkári (The Monuments Men, 2014) Pamiatkári (The Monuments Men, 2014)

George Clooney stvárni šéfa jednotky, pôvodným zamestnaním reštaurátora Georgea L. Stauta, ktorý bol jedným z prvých ľudí naverbovaných medzi Monuments Men a vďaka mnohých úspechom to dotiahol až na zástupcu veliteľa programu. Matt Damon dostal rolu kurátora Jamesa Rorimera, neskoršieho dlhoročného šéfa Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Do ďalších úloh boli obsadení Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin a Bob Balaban. Hlavnú ženskú rolu získala Cate Blanchett. Jej Rose Valland bola členkou francúzskeho odboja a historičkou umenia pracujúcou v parížskom múzeu, kde počas vojny mapovala aktivity Nacistov.

Scenár napísali George Clooney a Grant Heslov podľa knihy The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History z pera Roberta M. Edsela, ktorý sa tejto problematike venuje dlhodobo. Napísal viacero kníh, produkoval dokumentárne filmy a vytvoril o tejto téme aj vzdelávací program. Clooney a Heslov spolupracovali už na filmoch Good Night and Good Luck a The Ides of March.

Téma filmu je naozaj silná. Divím sa, že ju doteraz nikto nesfilmoval. Už z trailerov sú isté odkazy zjavné. Za umenie a kultúru sa oplatí bojovať a to aj vtedy, ak ide naozaj o život.

Príbehy Pamiatkárov tak môžu byť silnou inšpiráciou pre súčasné generácie, ktoré vidia prekážky a problémy aj tam, kde naozaj nie su. Mnohé z postáv by si zaslúžili možno aj samostatné filmy. Produkcia bola poňatá naozaj veľkoryso a na výprave sa nešetrilo. Na nakrúcaní bojových scén boli prítomné tisícky komparzistov a používali sa napríklad i reálne lietadlá. Snímka vznikala počas jari minulého roka priamo v Nemecku. Okrem iného aj v slávnych Babelsberg Studios, ktoré sa na filme podieľali aj producentsky.

Pamiatkári mali mať premiéru už koncom roka 2013. Pre problémy s postprodukciou, najmä s výrobou špeciálnych efektov, však bol dátum uvedenia do kín posunutý na 27. február. Svetová premiéra prebehne na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale už o pár dní.