Originálny názov: The Wolf of Wall Street
Žáner: biografický, komédia, krimi
Minutáž: 180 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Martin Scorsese
Scenár: Terence Winter, Jordan Belfort
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Howard Shore
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Bernthal, Jon Favreau, Jean Dujardin, Joanna Lumley a ďalší.

Vlk z Wallstreet (The Wolf of Wall Street, 2013)Martin Scorsese – už samotné meno vzbudzuje u akéhokoľvek cinefila rešpekt či prinajmenšom zvedavosť. Prečo? Scorseseho filmy vždy bolo svojské, mali svoj rukopis a predovšetkým jeho fanúšikovia si prišli na svoje. Už vyše sedemdesiatročný režisér sa môže pochváliť snímkami, akými sú Taxikár (Taxi Driver, 1976), Zúriaci býk (Raging Bull, 1980), Mafiáni (Goddfellas, 1990), Kasíno (Casino, 1995) a mnoho ďalších, ktoré mu zariadili naozaj širokú zbierku ocenení, vrátane premenených troch Zlatých Glóbov za filmy Gangy v New Yorku (Gangs of New York, 2002), Na druhej strane (The Departed, 2006) a Hugo a jeho veľký objav (Hugo, 2012). Celý filmový svet, vrátane mňa samotného, bol preto v očakávaní a do jeho najnovšieho filmu (podľa skutočných udalostí) so slovenským názvom Vlk z Wall Street vkladal nádeje.

Ústrednou postavou je Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), mladý ambiciózny maklér túžiaci po práci na Wall Street. Avšak neúspešne. Preto po tom, ako sa zoznámi s Donniem (Jonah Hill) a ďalšími, nazvime ich „maniakmi“, založí malú firmu Strattmont Oakmont, z ktorej v krátkom čase vybuduje impérium vo svete akcií, kde nezložíte telefón, kým zo zákazníka nevycucáte nejakú tú tisícku, neskôr milión dolárov denne. Z Jordana sa rázom stáva multimilionár, geniálny obchodník, sukničkár a zároveň psychopat závislý na drogách.

Scorsese neustupuje od rukopisu, ktorý ho sprevádza celú jeho kariéru. Dravé a rýchle rozprávanie príbehu, slovné i strihové hračky, rytmus striedajúci rýchle sekvencie s tými pomalými, či – v neposlednom rade – čudák, sociopat a osoba rovnako strelená ako mnohé scény v jeho dielach. Tak či onak, Vlk z Wall Street nesporne pripomína o čosi starších Mafiánov alebo Kasíno, ktoré bezpochyby patria medzi jeho klenoty. Sprvu som nadobúdal dojem, že je „Vlk“ len obmenou starších titulov, no stojí za to pripomenúť si zopár zmien, prekvapení a možno inovatívnych prvkov.

Vlk z Wallstreet (The Wolf of Wall Street, 2013) Vlk z Wallstreet (The Wolf of Wall Street, 2013)

Jordan Belfort sa k nám (do kamery) prihovára už v úvode a zoznamuje nás so svojim životom. Scorsese už podobné prvky použil napr. v spomínaných Mafiánoch, kde sa Henry Hill ako hlavná postava prihovára k divákovi, ale až v posledných scénach filmu. Zmrazenie obrazu je tiež dosť častým javom. Jeden taký prípad vidíme už v úvodných sekvenciách, kde Jordan hádže trpaslíka do akéhosi terča. Ozvláštnením sú zaiste scény ako nečakaná zmena farby Ferrari po šikovnom strihu z bielej na červenú počas jedného z voicoverov, alebo komická scéna s oneskoreným účinkom drog. Tu sa režisér dokonale vyhráva s obrazom, ktorý vníma postava a ktorý sa značne líši od reality.

Vlk z Wallstreet je plný šteklivých, komických, nechutných, ale zakaždým zaujímavých dialógov, o ktoré sa mimo hlavného hrdinu často postarajú aj tí vedľajší. Taký Mark Hanna (Mathiew McConaughey) pri zaúčaní mladého a neskúseného Jordana na obede bude ešte dlho pamätnou postavou, aj keď sa na plátne dlho neohrial. A práve nikdy nekončiace a vždy niečo nové prinášajúce rozhovory a hlášky sú zárukou krajších troch hodín stopáže. Originálnych scén v tradičnom rukopise režiséra je tak síce dosť, no moment prekvapenia a vzrušenia môže už po dvoch hodinách ľahko „sfádnieť“, pokiaľ vás film v úvode nestrhne.

Vlk z Wallstreet (The Wolf of Wall Street, 2013) Vlk z Wallstreet (The Wolf of Wall Street, 2013)

Leonardo DiCaprio – alfa a omega celého filmu? Mnohé názory sa zhodujú, že nastal čas získať najcennejšiu sošku vo filmovom priemysle. Jeho predstavenie bolo tentoraz nezabudnuteľné. Vlk z Wallstreet je plný náročných scén, ktoré Leonardo zvláda o poznanie lepšie ako kedysi, no a celkový pozitívny dojem vzbudzuje aj jeho herecká originalita a nápaditosť, vďaka ktorej povahu nesympatickej osobnosti premenil vo veľké divadlo.

Ako zubný kaz pobolieva nedostatok mravnej hodnoty, či aspoň určitej morálnej kontroly postáv. Síce je Jordan v závere zatknutý, odpykávanie trestu si aj napriek tomu nesmierne užíva. V tomto filme ste cool, lebo ste slávni a úspešní. Nikoho nezaujíma, že ste amorálny čudák či zlodej a za miliónové podvody, drogové excesy, alebo zvrhlé sexuálne chúťky si zaslúžite to najvyššie možné odsúdenie v očiach spoločnosti. Aj hlavní hrdinovia predošlých titulov mali aspoň minimálne morálne zábrany a štátu či spoločnosti plnili určitú službu svojim konaním.

Ak Vlk z Wallstreet dorazí k divákovi, ktorý zaujíma iné postoje v správaní a k spoločnosti, trojhodinový epos o bezcharakternom zlodejovi môže mať v konečnom dôsledku negatívny dopad.