Jupiter na vzostupe (Jupiter Ascending) © 2015 Continental film Jupiter na vzostupe (Jupiter Ascending) © 2015 Continental film

V tomto článku si predstavíme 15 snímok, ktoré dorazia do kín počas tohto roka. Nejde o úplný prehľad všetkých zaujímavých vecí, ale o môj výber toho, čo považujem za to najlepšie, čo sa na nás chystá. Sú to zároveň filmy, ktoré majú vďaka svojim tvorcom potenciál nesklamať, i keď v posledných rokoch sme si nemohli byť ničím istý. Filmy sú zoradené chronologicky, podľa dátumu premiéry u nás. V zopár prípadoch je to zatiaľ len orientačne.

Zo zoznamu som vynechal aj niekoľko filmov, ktoré majú premiéru počas januára, ako Komorník, Vlk z Wall Street a 12 rokov otrokom. Zoznam je rozdelený na dve časti. Tá druhá vyjde o niekoľko dní.

The Lego Movie
premiéra 6. februára
r. Phil Lord a Chris Miller, USA/Austrália

Reklamy na tento film ste určite už zachytili aj vy. Lego je dnes veľký kultúrny fenomén, ktorý dávno prekročil rovinu hračky pre deti. Nebude to prvý film z lego figúrkami, ale doteraz si to žiaden nenamieril na plátna kín. Pôjde o dobrodružnú komédiu, ktorá sa príbehom podobá na rôzne známe filmy. Emmet, občajná figúrka, je omylom považovaný za posledného Master Buildera, ktorý ako jediný môže zachrániť svet z kociek pred nebezpečným tyranom Lordom Businesom. Ten chce zničiť prirodzený charakter ich sveta a všetky kocky zlepiť lepidlom.

Je v tom pre dánsku firmu LEGO veľký kus sebakritiky. Biznis do výroby Lega prenikol v posledných rokoch viac ako dosť, veď sa stačí pozrieť na všetky lego stavebnice podľa populárnych filmových sérii, nehovoriac o tom, že si z nich len veľmi ťažko postavíte niečo iné, ako to, čo je vyobrazené na škatuli.

Her
premiéra 20. februára
r. Spike Jonez, USA

Jeden z viacerých filmov so Scarlett Johansson v tomto roku. Tu však bude prítomný iba jej hlas, i keď v pomerne sugestívnej úlohe. Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) je osamelý muž, ktorému hrozí rozvod s jeho láskou z detstva (Rooney Mara). Oddiaľuje ho už len odmietaním podpísať rozvodové papiere. Zaobstará si nový operačný systém, ktorý je riadený umelou inteligenciou. Tá Theodorova sa na jeho želanie volá Samatha (Scarlett Johansson). Je uchvátený jej schopnosťou učiť sa a psychologicky napredovať, a tak sa medzi nimi v dlhých diskusiách vytvorí puto. Časom i viac.

The Monuments Men
premiéra 27. februára
r. George Clooney, USA/Nemecko

Skutočný príbeh zvláštnej jednotky kurátorov a historikov umenia, ktorý sú v závere II. svetovej vojny vyslaní do Európy, aby zachránili umelecké diela ukoristené Nacistami a zabránili ďalšiemu ničeniu aj so strany spojeneckých vojsk. Piaty režijný počin Georga Clooneyho vyzerá veľmi zaujímavo a má kvalitné obsadenie. Okrem jeho samotného v úlohe šéfa jednotky sa pridali aj Matt Damon, Bill Murray, John Goodman a Jean Dujardin. Hlavnú ženskú postavu stvárnila Cate Blanchett. Jej Rose bola členkou francúzskeho odboja a tiež historička umenia, ktorá počas vojny mapovala nemecké krádeže výtvarných diel.

The Grand Budapest Hotel
premiéra 20. marca
r. Wes Anderson, USA/Nemecko

Stredobodom pozornosti nového filmu Wesa Andersona je zvláštna dvojica zamestnancov grandhotela – concierge M. Gustav H. (Ralph Fiennes) a malý loby boy Zero Mustafa (Tony Revolori). Potom, čo je zavraždená Madam D. (Tilda Swinton) je Gustav obvinený jej synom z jej zabitia. Spustí sa tak kolotoč nepredvídaných udalostí. Kto má rád Andersonove filmy, určite by túto komediálnu drámu nemal vynechať. Obsadenie je silné aj v menších postavách, ale nebudem tu nikoho ďalšieho menovať. Bolo by to na dlho.

Noah
premiéra 27. marca
r. Darren Aronofsky, USA

Režisér Darren Aronofsky začal pracovať na filmovej adaptácii biblického príbehu o Noemovi už pred mnohými rokmi. Až viaceré úspechy s filmami Fontána, Wrestler a Čierna labuť mu umožnili pustiť sa do témy, ktorá ho zaujala už v detstve. So spoluscenáristom Arim Handelom sa snažili vytvoriť, čo možno najvernejšie spracovanie pôvodného príbehu. Za 130 miliónov dolárov však vzniká veľkovýpravná dráma s kvalitným hereckým obsadením (Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Emma Watson a mnohí ďalší) a bohatými vizuálnymi efektmi.

Transcendence
premiéra 17. apríla
r. Wally Pfister, USA

Dlhoročný spolupracovník Christophera Nolana, hlavný kameraman Wally Pfister, sa po mnohých úspechoch, aký bol napr. Oscar za kameru v snímke Inception, rozhodol vrhnúť aj na réžiu. Vo svete filmu je z toho pomerne veľká udalosť, mnohí sú zvedaví na výsledok.

Jeho film vyrozpráva príbeh Dr. Willa Castera (Johnny Depp), ktorý sa snaží vytvoriť umelú inteligenciu. Tá by podľa jeho predstáv mala mať vedomie a kolektívnu inteligenciu. Casterove plány prekážajú extrémistom bojujúcim proti technologickému pokroku. Spáchajú na neho atentát, ktorého následky ho postupne pripravia o život. Rozhodne sa tak stať súčasťou svojej technológie. Otvára mu to obrovské možnosti a nevídanú moc.

Jupiter Ascending
premiéra 24. júla
r. Lana a Andy Wachowski, USA/Veľká Británia

Nový film súrodeneckej dvojice Wachowských a producenta Granta Hilla, ktorý s nimi spolupracoval už na Atlase mrakov a trilógii Matrix. Ostávajú verní žánru sci-fi, veľkovýpravným vizuálnym efektom a, zdá sa, i epickému príbehu.

Jupiter Jones (Mila Kunis) sa narodila so znamením predvídajúcim, že je stvorená pre veľké veci. Teraz, keď pracuje ako upratovačka, môže o tom iba snívať. Všetko však zmení príchod Caina (Channing Tatum), geneticky modifikovaného bývalého vojaka, ktorý ju má vystopovať a odviesť preč zo Zeme. Vďaka svojmu unikátnemu genetickému profilu je v ohrození života, lebo je hrozbou pre Kráľovnú vesmíru a jej vládu.