Originálny názov: The Lone Ranger

Žáner: akčný dobrodružný film
Minutáž: 149 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Gore Verbinski
Scenár: Justin Haythe, Ted Elliott, Terry Rossio
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Hans Zimmer
Hrajú: Johnny Depp, Armie Hammer, Helena Bonham Carter, Barry Pepper, William Fichtner, James Badge Dale, James Frain, Ruth Wilson, W. Earl Brown, Tom Wilkinson a ďalší

Osamelý jazdec (The Lone Ranger, 2013)Ak nič iné, kampaň mal tento film urobenú naozaj dobre. K tomu samé zvučné mená – mohykán hollywoodu Jerry Bruckheimer ako producent, režisér Gore Verbinski, Johnny Depp, nádejný Armie Hammer v hlavnej úlohe a silná americká legenda, ktorú do podoby filmového scenára spracoval skúsený tím scenáristov. Predpoklady na jedničku, ale – ako už zrejme tušíte – s realizáciou to dopadlo horšie.

Príbehy Lone Rangera a indiána Tonta z amerického divokého západu sa prvýkrát do etéru dostali v roku 1933 a boli od vtedy nesmierne populárne. Aktuálne filmové spracovanie nám ukazuje príbeh stvorenia Osamelého jazdca. Na počiatku stojí prokurátor John Reid (Armie Hammer), ktorý sa vracia domov na ďaleký západ rovnakým vlakom, ktorým vezú na popravu aj nebezpečného banditu Butcha Cavendisha (William Fichtner). Tomu sa však z vlaku za pomoci kumpánov podarí újsť a pri výprave, ktorú vedie Johnov brat, Texaský ranger Dan Reid (James Badge Dale), sú všetci rangeri až na Johna (ktorý sa ním stal len tesne pred odchodom) zavraždení. Nasleduje Johnova cesta za pomstou, ktorá sa končí jeho zmenou z muža zákona na muža spravodlivosti.

Ak vás do kina prilákali trailery, tak už vás vo filme zrejme nič neprekvapí. Je v nich totiž všetko zaujímavé, či vtipné. Medzipriestory vypĺňajú krásne exteriéry a množstvo CGI efektov, ktoré tu však nebijú do očí tým spôsobom, žeby to filmu škodilo. Aspoň to bolo teda vkusne urobené. Iných nedostatkov, či problémov je vo filme viacero.

Na škodu je dlhá minutáž – film má bezmála 2 a pol hodiny. Skrátiť a zdynamizovať sa dal určite úvod snímky, ktorý je zdĺhavý a nudný, keďže sme všetko podstatné videli už v traileroch. Hluchých, či zbytočných pasáži je však požehnane aj inde. Tvorcovia jednoducho nemali dostatok materiálu na to, aby reálne vykryli takúto metráž. Veľmi dlhú dobu však film pôsobí naozaj príjemne, herecké výkony sú fajn a vyzerá to na slušné dobrodružstvo. Len to akosi neprichádza. Teda pre mladších, či menších divákov by to mohlo byť veľmi fajn – koniec koncov Osamelý jazdec je postavený tak, že Tonto na staré kolená rozpráva tento príbeh malému chlapcovi – nebyť už spomínanej dlhej metráže.

A to je asi hlavný problém tohto filmu. Produkcia nemala vyjasnené, pre koho film vlastne nakrúca. Žiadna potencionálna skupina divákov nemôže byť vo výsledku úplne spokojná. Aj toto pravidlo má však svoju výnimku. Ak sa vám páči séria Piráti Karibiku, tak aj pri Osamelom jazdcovi si prídete na svoje. Viac-menej to isté, len v inom obale. Pevne som veril, že práve toto sa nestane, že práca s takýmto významným materiálom americkej popkultúry nedovolí Verbinskému a Bruckheimerovi uplatniť svoje zaužívané schémy a vytvoria originálny produkt. Nestalo sa.

Záver filmu, respektíve posledných 20 či 30 minút tomu celému dávajú korunu na hlavu. Stáva sa z toho veľká estrádna show, ktorá zabije aj to posledné, čo vo filme ostalo. Od takéhoto filmu sa samozrejme nemôže očakávať príliš veľa, i keď určité posolstvo a hodnoty by mal každý hrdina priniesť. Tu však nemá žiadnu šancu.

Takýto film má byť hlavne o zábave. Dobrodružný prvok tu však nefunguje po celý čas a humorných situácii je príliš málo na to, aby sa to dalo považovať za komédiu (čo by vo filme možno ospravedlnilo viacero nepodarených scén) a Osamelý jazdec nie je ani westernom. Western je tu len kulisa, akou je pre nich aj Karibik.