Záujem o špionážne filmy a seriály, vďaka viacerým vydareným projektom, stúpa. Na túto vlnu sa rozhodla naskočiť aj káblová televízia FX patriaca pod Fox. Priniesla však projekt, ktorý sa od ostatných odlišuje vo viacerých ohľadoch. Tento rok v januári na televízne obrazovky uviedla seriál The Americans, ktorý sa odohráva v 80. rokoch, počas vlády Ronalda Regana.

Toto obdobie je historikmi označované aj ako Druhá studená vojna, keď vďaka Reganovej aktívnej protikomunistickej politike vo svete došlo k zvýšeniu napätia medzi veľmocami a k mnohým mocenským stretom. To je práve to obdobie, kedy začali Spojené štáty financovať výcvik a vyzbrojovanie islamských militantov, aby bojovali v rôznych kútoch Ázie proti Sovietskemu zväzu.

The Americans (2013) The Americans (2013)

Seriál The Americans sa však odohráva priamo v Spojených štátoch, vo Washingtone. Pozornosť sa upriamuje na manželský pár Jenningsovcov. Na prvý pohľad bežný Američania, rodina s dvoma deťmi. V skutočnosti sú to však agenti KGB, ktorí boli v mladosti po dôkladnom výcviku vyslaní do hlbokého utajenia v USA. Tu plnia rôzne misie podľa potrieb moskovskej centrály – odpočúvania, verbovanie miestnych ľudí a špecialistov, únosy, vraždy. Podporu im robí rezidentúra KGB na ambasáde, pridelený supervízor a sieť domácich spolupracovníkov, ktorú si za roky v utajení vytvorili.

Na druhej strane vidíme aj prácu kontra-špionážneho oddelenia FBI, ktoré sa snaží aktivity KGB zastaviť a špeciálne sa snaží vypátrať agentov v dlhodobom utajení ako sú práve hlavní hrdinovia Elizabeth (Keri Russell) a Philip (Matthew Rhys). Treťou najdôležitejšou postavou v príbehu je agent FBI Stan Beeman (Noah Emmerich), ktorý bol sám niekoľko rokov v utajení a na začiatku príbehu prichádza do Washingtonu pomôcť miestnym kolegom odhaliť špiónov. Aj s rodinou sa prisťahuje na ulicu Jenningsovcov, takmer oproti ich domu. Našťastie je to jediný takýto prvok neskutočnej náhody, ktorým si scenáristi dopomohli.

Scenár je veľmi vydarený a plnou mierou sa zaslúžil o výslednú kvalitu projektu. Tvorcom seriálu je Joe Weisberg, bývalý dôstojník CIA. Cez prácu stredoškolského učiteľa sa nakoniec dostal k tvorbe scenárov pre televíziu. Okrem The Americans píše aktuálne aj niektoré časti pre sci-fi seriál Falling Skies. Weisberg založil seriál na skutočných udalostiach a informáciách, ktoré sa mu podarilo získať od kolegov, či z archívov a uniknutých materiálov KGB. The Americans rozhodne pôsobia uveriteľným dojmom.

The Americans (2013) The Americans (2013)

Dnes je módou takmer do všetkého pchať vzťahové a rodinné problémy. V The Americans sú našťastie priamou súčasťou konceptu a ťažko si to predstaviť bez nich. Keď hrdinov ešte za mladi poslali do USA, vôbec sa predtým nepoznali. Museli sa však chovať ako manželský pár a založiť rodinu. To v ich vzťahu spôsobilo mnoho problémov. Rovnako ich vzťah k deťom nie je jednoduchý, keďže tie nevedia pravdu o svojich rodičoch. Už len táto premisa je sama o sebe veľmi zaujímavá. Ako bojovať proti krajine, ktorú veľmi dobre poznáte, máte v nej celý život a domáca propaganda vám nemôže klamať?

Veľkým plusom seriálu je aj dobová výprava a celková atmosféra od dizajnu scén, farebnosti po hudbu. To spolu s výbornými hereckými výkonmi vytvára naozaj hodnotné dielo. Z 13 dielov je väčšina naozaj kvalitne spracovaná. Trochu slabšie z istého pohľadu sú niektoré prvé časti (s výnimkou prvej), ale je to skôr o potrebe scenáristicky rozbehnúť všetky dejové línie. Tých je tú viacero, keďže aj mnohé vedľajšie postavy, mimochodom zaujímavo obsadené, prechádzajú istým vývojom v rámci deja.

The Americans sú určený skôr náročnejšiemu divákovi a výberom hlavných hrdinov aj možno tomu trochu staršiemu. Kto má rád špionážne príbehy a históriu, si určite príde na svoje. Je veľmi dobre napísaný, má kvalitné herecké výkony, slušnú výpravu a napínavý dej. Navyše, nedávno bola oznámená druhá séria.