Boss

Michal Klembara
Michal Klembara
Televízia

Veľkomestá sa stávajú dôležitejšie a mocnejšie ako samotné štáty. Asi jeden z dôsledkov globalizácie a integrácie. Odráža sa to aj v tomto televíznom počine. Vládcom Chicaga v seriáli Boss je starosta Tom Kane, ktorý mu vládne priam despoticky a dedične, keďže svoj „mestský štát“ získal spolu s rukou dcéry svojho predchodcu. Ale to bolo už dávno.

Scenár ho zachytáva na súmraku kariéry i života. Kľúčové témy, ktoré otvárajú príbeh sú dve – Tom Kane sa od lekárky dozvedá, že má nevyliečiteľné a smrteľné degeneratívne ochorenie mozgu a blížia sa voľby guvernéra štátu Illinois. Tom Kane má v rukách všetky páky a esá, aby rozhodol o tom, kto sa ním stane.

Seriál tvoria dve série, dohromady s 18 epizódami. Boss bol koncom minulého roka zrušený, a tak sa tretej série, ktorá by príbeh uzavrela, nedočkáme. Otvorená je však stále možnosť nakrútenia filmu. Aj napriek predčasnému koncu stojí seriál za pozretie. Jeho problémom vo vysielaní bolo asi to, že je pomerne náročný a káblová televízia STARZ na to asi nemala tých správnych divákov. Aj ja sám som mal problém dokopať sa k sledovaniu prvých dvoch-troch epizód, ale akonáhle sa jednotlivé príbehové línie rozbehnú a ponoríte sa do diania, oceníte všetky kvality seriálu.

Boss (2011 - 2012) Boss (2011 - 2012)

Bossa vytvoril Farhād Safīnīyā, Iránec, ktorý detstvo i mladosť prežil v Európe. Ide o jeho prvý televízny projekt. Doteraz má na konte len spoluprácu s Melom Gibsonom na scenári k dobrodružnému filmu Apocalypto (2006). Na koncepte seriálu s ním pracoval aj Kelsey Grammer (Cheers, Frasier), ktorý bol aj jedným z producentov. Neskôr sa chopil hlavnej úlohy a zvládol ju priam neskutočne dobre.

Do veľkej miery sa práve on zaslúžil o vysokú úroveň seriálu. Je stredobodom príbehu a kedykoľvek sa objaví na scéne, jeho Tom Kane ju úplne ovládne. V ničom nezaostávajú ani ostatní herci, a keďže ide takmer až o hodinové časti, dostanú aj vedľajšie postavy patričnú hĺbku. Najmä v druhej sérii sa príbeh s nástupom volebnej kampane rozkošatí a dostávame tak možnosť sledovať jednotlivé súperiace volebné štáby v akcii.

Boss (2011 - 2012) Boss (2011 - 2012)

Obsahovú náplň seriálu okrem guvernérskych volieb tvorí to, čo Tom Kane robí, aby naplnil svoje plány a vízie pre mesto, vysporiadal sa s chybami minulosti, ktoré ho dobehli, či zničil svojich protivníkov. Neštíti sa pri tom ničoho. O dramatické situácie, napätie a dejové zvraty nie je núdza, aj keď je Boss postavený najmä na dialógoch.

Silným prvkom je aj samotná starostova choroba. Ovplyvňuje ho, mení jeho správanie a rozhodnutia – paradoxne k lepšiemu, čo vytvára pre jeho podporovateľov problematické situácie. Objavia sa u neho i halucinácie. Vidí ľudí, ktorí sú mŕtvi, neskôr však aj tých živých, čo mení jeho vnímanie práve prežívanej reality a sťažuje mu už aj tak náročnú prácu.

Boss (2011 - 2012) Boss (2011 - 2012)

Na režisérsku stoličku sa posadil skúsený Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting, Paranoid Park), ktorý sa téme politiky venoval už aj v biografickej dráme Milk (2008). Seriálu dal istý, povedzme, dokumentárny nádych. Môže za to najmä práca s kamerou a voľba pre dramatickú tvorbu často netradičných záberov ako napríklad nízkych záberov s použitím ručnej kamery, extrémnych detailov a podobne, ale bez straty ich kvality.

Žánrovo môžeme Bossa označiť za psychologický thriller. Je to zároveň to zďaleka najbližšie k rozmerom antickej tragédie, čo som mal možnosť v televízii vidieť. Ak vás moje riadky aspoň v niečom zaujali, dajte seriálu šancu. Oplatí sa. Postupne sa dostáva aj do sveta prostredníctvom ďalších televízií a DVD. Snáď sa teda otvoria dvere pre filmové pokračovanie. Epickosť príbehu i výkon Kelseyho Grammera si to zaslúžia.