Žáner: akčná komédia, kriminálny
Minutáž: 109 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP

Réžia: Phil Lord, Chris Miller
Scenár: Michael Bacall, Jonah Hill
Kamera: Barry Peterson
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrajú: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Dave Franco, Rob Riggle, DeRay Davis, Ice Cube, Dax Flame, Chris Parnell, Ellie Kemper, Jake M. Johnson a ďalší

21 Jump Street (2012)Rovnomenný krimi seriál z 80-tych rokov vyniesol medzi hviezdy Johnnyho Deppa. Po 25 rokoch sa režiséri Phil Lord a Chris Miller rozhodli priviesť seriál znovu k životu. A rovno na veľké plátno. Film sa však odlišuje svojou atmosférou a z kriminálnej drámy sa stala odľahčená komédia, ktorá si uťahuje sama zo seba. Žánrovo sa radí medzi buddy movie – vzťahová komédia dvoch odlišných jedincov, ktorí k sebe po sérii peripetií nájdu cestu. Vzorovým príkladom je séria Smrtonosných zbraní s Melom Gibsonom.

Ústrednú dvojicu stvárňujú Channing Tatum a Jonah Hill. Voľná adaptácia seriálu sa odohráva na strednej škole. Absolventi policajnej akadémie Jenko a Schmidt svoje prvé zatýkanie poriadne pokašlú. Podozrivému zabudnú objasniť jeho práva a vďaka tomu ho prepustia. Mladých polišov odlifrujú do starého kostola, kde na známej adrese sídli jednotka v utajení. Dvojica dostáva novú úlohu – začleniť sa medzi miestnych stredoškolákov a vypátrať distribútorov novej syntetickej drogy. Nebude to však také jednoduché. Od ich stredoškolských čias sa mnohé zmenilo. Film sympaticky brojí proti zabehnutým šablónam. Z fešáka je náhle outsider a z šikanovaného tučka hviezda.

21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012)

Infiltráciu na strednú školu sme vo filmoch videli už viac krát. Takto svieži pohľad na tínedžerský svet však neponúkol žiaden. O vydarený scenár, ktorý si uťahuje z dnešného stereotypného školského systému, sa postaral Michael Bacall. Na svedomí má viaceré mládežnícke projekty ako Scott Pilgrim proti zvyšku sveta (Scott Pilgrim vs. the World, 2010) či Projekt X (Project X, 2012). Celé komické ťaženie vychádza vďaka fungujúcej chémii medzi Tatumom a Hillom. Pestré dialógy ich kontrastných postáv nemajú chybu. Dej občas balansuje medzi paródiou a klišé, ale v druhej polovici sa zmení na nefalšovanú akčnú jazdu s extra dávkou humoru.

Silnou stránkou sú vedľajšie postavy. Ice Cube je ako jemne rasistický a večne naštvaný kapitán nezabudnuteľný. Fanúšikov pôvodného seriálu určite poteší krátky návrat pôvodných postáv Hoffsovej, Penhalla či Hansona. V krátkom krvavom cameu zazriete aj Johnnyho Deppa – smutná rozlúčka s obľúbenou postavou. Vzhľadom na odľahčený tón tejto verzie nebol výskyt legiend seriálu nutný a už vôbec nie vkusný. Po toľkých rokoch ide o veľmi tragické zakončenie a tak trochu zbytočné.

21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012)

Absurditami sa vyznačovalo aj predošlé dielo režisérov Lorda a Millera, ich animované Oblačno, miestami fašírky. Filmu nemožno uprieť snahu inovovať zabehnuté filmové schémy. Či už dianie na stredných školách, policajné postupy či samotný model buddy movie. Prináša svieži vietor a patrí medzi najväčšie tohtoročné prekvapenia. Nečakane oslnili aj titulní herci. Channing Tatum sa postupne vymaňuje z romantických úloh a posilňuje si pozíciu akčnej hviezdy. Hoci, nálepky striptéra sa len tak ľahko nezbaví. Akokoľvek neznesiteľne doteraz Jonah Hill pôsobil, tento krát vôbec neprekáža. Jeho doterajšie filmové postavy splývali v jednu obéznu tlčhubu. Policajta v utajení však hrá veľmi vyrovnane a s Tatumom vytvorili vskutku sympatický pár. Podobne ako Will Smith a Martin Lawrence v Bad Boys. Akurát sa dej odohráva v stredoškolskom prostredí.

Konflikt trendov a návrat na strednú scenáristom vyšiel. Len aby sa rovnako vydarene popasovali aj s druhým dielom, ktorý sa má odohrávať na vysokej. Drobné nedostatky ako napr. to, že spolužiaci nerozoznali o sedem rokov starších absolventov príbehu, odpustíme. Scenáristi to naplno vynahrádzajú dialógovým ostrovtipom a efektnými akčnými sekvenciami. Značka Jump Street opätovne zafungovala a som veľmi zvedavý, ako s ňou producenti naložia v budúcnosti. Jedno je však isté – Johnny Depp sa už k postave Toma Hansona nevráti. A žáner buddy movie je bohatší o jedného podareného bračeka.