Originálny názov: The Cabin in the Woods

Žáner: horor, triler, sci-fi
Minutáž: 95 minút
Krajina: USA
Rok: 2011
Prístupnosť: MP 18

Réžia: Drew Goddard
Scenár: Drew Goddard, Joss Whedon
Kamera: Peter Deming
Hudba: David Julyan
Hrajú: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchinson, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Brian White, Amy Acker, Tom Lenk, Dan Payne, Jodelle Ferland, Dan Shrea, Matt Drake, Chelah Horsdal, Terry Chen, Sigourney Weaver, Patrick Gilmore a ďalší

Chata v horách (The Cabin in the Woods, 2011)Po dlhšom čase sa na scéne objavil horor, ktorý mal nečakane dobré hodnotenia od divákov aj kritikov a pritom sa u nás vôbec nedostal do kín. Divák sa však po oboznámení zo zápletkou dozvie, že tento film proste nič prevratné byť nemôže. Netreba ho ale hneď zatracovať, pretože hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, ponúka veľa zábavy, hlavne pre ľudí, ktorí majú radi v týchto typoch filmov aj nejaký ten humor a nečakané zvraty. Takže vypnite mozgy, otvorte si pivo a proste sa zabávajte.

Zápletka je skutočne neoriginálna. Ako už naznačuje názov filmu, partia mladých ľudí sa karavanom vyberie na odľahlú chatu v horách, ktorá, samozrejme, nie je úplne bežná. Po začiatku zábavy sa im náhodou podarí objaviť dvere do pivnice, ktorá skrýva nejedno tajomstvo. Po nájdení starého denníka a prečítaní kliatby zábava pokračuje až do chvíle, kým sa nezačnú diať čudné veci. To, čo spočiatku vyzerá ako tradičná vyvražďovačka, však naberie trocha iný smer. Jej aktéri postupne začínajú tušiť, že za sledom bizarných udalostí sa v skutočnosti skrýva niekto, alebo niečo oveľa väčšie. Sleduje ich totiž nejaká tajná skupina ktorá riadi sled všetkých udalostí a divák prakticky do konca netuší, čo majú za lubom.

Chata v horách (The Cabin in the Woods, 2011) Chata v horách (The Cabin in the Woods, 2011)

Čo sa hereckého obsadenia týka, film neoplýva žiadnymi zvučnými menami až na Chrisa Hemswortha (Thor) a Sigourney Weaver, ktorej sa ale ušla iba maličká rola na pár záberov. Svoje určite zohral aj fakt, že na filme sa producentsky podieľal aj Joss Whedon, režisér megaúspešných The Avengers od Marvelu a iných dnes už televíznych klasík. Výhodou scenára je, že tvorcovia sa neboja zachádzať miestami až do absurdností, pri ktorých ostáva rozum stáť, čo dodáva filmu ten správny drive a ten tak skutočne uteká jedna radosť. A hoci ide v základe o horor, báť sa budete iba minimálne. Nejaké ľakačky sa samozrejme vyskytnú, tvorcom ale skutočne nešlo o to, aby diváci z filmu odchádzali s pocitom strachu. Ak sa teda chcete báť, ste na zlej adrese, pretože tento mix žánrov Vás viac pobaví ako vyľaká, hoci krvi je tu za niekoľko dobrých vedier.

Chata v horách nie je horor ani komédia. Je to niečo medzitým, ale na rozdiel od podobných filmov sa tu podarilo, čo sa často nevidí. Divák ostáva po pozretí nadmieru spokojný a s dobrým pocitom dopíja posledný dúšok piva.