Originálny názov: How to Train Your Dragon

Žáner: animovaný, rodinný
Minutáž: 98 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP

Réžia: Dean DeBlois, Chris Sanders
Scenár: Cressida Cowell, Dean DeBlois, Chris Sanders
Hudba: John Powell
Účinkujú: (v českom znení) Matouš Ruml, Terezie Taberová, Jiří Schwarz, Tomáš Juřička

Ako si vycvičiť drakaProdukčná spoločnosť Dreamworks prináša priemerne dva animované filmy ročne a ich kvalita je pomerne kolísavá. Občas veľmi príjemne prekvapí (Kung Fu Panda) ale väčšinou je to priemer (naposledy Madagaskar 2). Pred záverečným dielom Shreka prichádza predkrm v podobe novinky Ako si vycvičiť draka. Ako inak – v 3D.

Ako si vycvičiť draka je filmová adaptácia rovnomennej knihy anglickej autorky detskej literatúry Cressidy Cowell. (v slovenskom preklade vyšla v roku 2006). Rozpráva príbeh Štikúta, ktorý je synom náčelníka Vikingov na ostrove Berg. Ich najväčším problémom sú nájazdy drakov, ktoré unášajú dobytok a ničia domy. Otec nie je práve nadšený, že jeho syn sa vymyká obvyklej predstave silného a bojovného Vikinga. Štikút má naopak traumu z toho, že bude musieť prejsť tradičným rituálom – zabitím draka, aby sa oficiálne stal mužom. Zvlášť, keď si medzitým našiel toho najneočakávanejšieho kamaráta….

Keďže počítačové animáky patria nákladmi medzi najdrahšie produkcie, finančný model je neúprosný a veľké percento z nich tvorí stávka na istotu v podobe opakovania úspešných titulov. V tomto smere je Drak sympatickou výnimkou. Nie je pokračovaním (aj keď nie je vylúčené, že po prípadnom úspechu sa nestane prvým dielom dlhočiznej série) a ani postavy v originálom znení neboli za každú cenu dabované veľkými hviezdami. Ďalšími sympatickými odlišnosťami od bežnej produkcie je to, že hlavnými hrdinami nie sú nejaké „milučké“ zvieratká a tvorcovia zbytočne neprispôsobovali film najmenším deťom bez väčších nárokov. Žiadne lacné útoky na bránice v podobe pádov, kopancov do zadku a podobne. Obsahuje síce humorné momenty, ale viac ako komédiou je dobrodružným filmom s akciou a hlavne množstvom lietania.

Ako si vycvičiť draka Ako si vycvičiť draka

Príbeh je pomerne jednoduchý a dal by sa opísať jednou neveľmi rozvinutou vetou. Nepatrí sa síce dopredu prezrádzať čo sa stane, ale už samotný názov jasne ukazuje, že niekoho napadne pristupovať k drakom trochu netradične. A oveľa viac sa vo filme veru neudeje.

Pri bližšom pohľade sa človek neubráni pocitu, že viaceré motívy z filmu už vlastne videl u konkurencie a dokonca spracované oveľa lepšie – hlavný hrdina okolím považovaný za outsidera a čudáka, ktorý túži dokázať niečo veľké (Život chrobáka) alebo zdanlivá nekompatibilita medzi človekom a „škodcom“ (Ratatouille) a podobne. Napriek tomu sa dá povedať, že tým najväčším klišé sa podarilo vyhnúť. Postavy sú načrtnuté celkom sympaticky a psychológia funguje. Akcia sa rozumne strieda s pomalšími momentmi, takže neprichádza ani nuda ani pocit, že príbeh je len zámienkou pre špeciálne efekty.

Ako si vycvičiť draka Ako si vycvičiť draka

V súčasnosti je zrejme vylúčené, aby sa počítačom animovaný film spracoval inak ako v 3D a preto stratíme pár slov aj o tom. Neviem posúdiť, či v IMAX kine (ktoré na Slovensku v súčasnosti neexistuje) by bol dojem tretieho rozmeru výraznejší, ale pocit z digitálnej 3D projekcie je podobný ako pri všetkých ostatných animovaných 3D filmoch – takmer žiadna pridaná hodnota. Ktovie, možno je to dané prístupnosťou a filmy vhodné aj pre deti nemôžu byť príliš zaťažujúce pre mozog. Napríklad brutálny horor Nezvratný osud 4 bol v tomto smere totiž oveľa výraznejší a takmer každý druhý predmet na plátne letel divákovi priamo do tváre.

Ako si vycvičiť draka je technicky suverénne zvládnutý, ľahko nadpriemerný film, ktorý nenudí, ale ani neprekvapí. A nám zostáva len dúfať, že ľudia z Dreamworks si tie lepšie nápady nechali na záverečný (skutočne?) diel Shreka, ktorý sa dovalí už o pár mesiacov.