Originálny názov: The Green Mile

Žáner: Dráma
Minutáž: 188 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 1997
Prístupnosť: MP15

Réžia: Frank Darabont
Scenár: Stephen King, Frank Darabont
Kamera: David Tattersall
Hudba: Thomas Newman
Hrajú: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Michael Jeter, Graham Greene, Doug Hutchison, Sam Rockwell, Barry Pepper, Jeffrey DeMunn, Patricia Clarkson, Harry Dean Stanton, Dabbs Greer, William Sadler, Brent Briscoe, Gary Sinise

ZelenaMilaStephen Edwin King. Toto meno amerického pôvodu patrí jednému z najžiadanejších a najproduktívnejších autorov súčasnosti. Všetky diela od literárneho majstra, za ktorého je považovaný posledných 20 rokov, sa priebežne dostávajú do povedomia aj cez okuliare filmového umenia. Jeho impozantná hororová tvorba reprezentovaná dielom The Shining ho vyniesla na vrchol úspechu. Práve rozprávané strašidelné príbehy od strýka nasmerovali mladého Kinga k písaniu diel tohto žánru.

Svoje výplody prenášal aj cez väzenské brány, ktorými začína Zelená míľa. Táto donedávna kontroverzná a nie príliš otvoren téma sa uchytila natoľko, že si pod krídlami režiséra Franka Darabonta vyslúžila vysoké hodnotenia po celom svete, vrátane štyroch nominácií na zlatého plešivca. Dej odohrávajúci sa v 1932, v čase veľkej hospodárska kríza v Amerike, zahŕňa problematiku ako diskriminácia negrov, či sila konexií.

Paul Edgecombe v podaní Toma Hanksa sa dostal na pozíciu vedúceho Bloku E vo väznici v Could Mountain. Pred jeho očami bolo popravených presne 77 vrahov, no prípad jedného „vraha“ sa mu hlboko vryl do pamäte. Ako 104-ročný senior rozpráva vlastnú retrospektívu odohrávajúcu sa v 30tych rokoch. V období revolty voči nespravodlivosti sa rozhodol, že svoju kariéru väzenského „kata“ ukončí. Stephen E. King štylizuje Paula, medzi stenami domu dôchodcov, ako autora píšuceho autobiografický román nazvaný Zelená míľa.

ZelenaMila ZelenaMila

Všedné dni v C. Mountain spestril nový živý objav, a to v podobe malej bezbrannej myši. Toto slobodné stvorenie si obľúbili všetci obyvatelia bloku E s výnimkou vplyvmi omieľaného dozorcu Percyho (Doug Hutchison). Jej pobyt vo filme začína až po príchode väzňa Delacroixa (Michael Jeter), ktorý sa o ňu s láskou stará, čím ľutuje spáchaný čin. V knihe dostáva obrovský priestor, kde sa dočítate o jej príchode na väzenskú pôdu ešte pred vstupom odsúdeného Delacroixa.

Relevantnú rolu v celom deji zohráva postava väzňa Johna Coffeyho (Michael Clarke Duncan), ktorá bola patrične ocenená nomináciou na Oscara v roku 2000. Tento boží unikát sa stáva obeťou nespravodlivosti a rasizmu. Je síce odsúdený za vraždu dvojičiek, avšak obyvatelia Bloku E odhalia časom pravdu a koreň prípadu. Dôvodom boli práve nadprirodzené schopnosti J. Coffeyho, ktoré okrem iných, vyliečili aj samotného vedúceho P. Edgecomba. Jeho zákerná infekcia nie je v knihe vyliečená len dotykom centra bolesti pred mrežami ako je tomu vo filme. King opisuje Paula taktiež do ležiacej polohy na lôžku vo vnútri cely.

ZelenaMila ZelenaMila

Veríte v existenciu zázrakov? Ani správcova vyliečená žena Melinda či Paul Edgecombe vrátane malej myšky v ich silu neverili, a predsa si ich „božie“ ruky našli. Aký zázrak by ste si priali vy? Možno ani dlhý život nemusí byť práve tou najlepšou voľbou…

„Každý z nás musí zomrieť, nie je výnimky, ja viem, ale občas, ach Bože, Zelená míľa je tak dlhá…“