Invázia

Michal Ivan
Preview

InvaziaZa siedmimi dolami, za siedmimi horami, v krajine zvanej Nemecko, bol raz jeden Oliver Hirschbiegel. Keď v mladosti upútal svojimi krátkymi filmami tamojšie televízie, ponúkli mu miesto. Oliver ho prijal a začal natáčať rôzne seriály. Okrem iného natočil Komisára Rexa, vďaka ktorému sa jeho dielo rozšírilo aj do ďalekých zemí ako je Slovensko. Ako bolo, tak bolo, raz sa dostal k natáčaniu celovečerného filmu. Čakalo ho uznanie s príbehom o väzenskom pokuse pod názvom Experiment. Chýbali mu už len úspech a sláva, ktoré si vydobyl filmom Pád tretej ríše, snímkou o posledných chvíľach Adolfa Hitlera. Keď mu už bolo Nemecko malé, vydal sa na skusy. Dovialo ho to až do Hollywoodu, ale o tom až o chvíľu.

Bol raz jeden film Invázia zlodejov tiel. Prvá verzia vznikla v roku 1956 pod taktovkou režiséra Dona Siegela. Príbeh je zasadený do menšieho mestečka, ktoré obsadili mimozemšťania a prostredníctvom kokónov nahrádzajú ľudí za ich bezduché imitácie. Film sa dočkal novej verzie, paródie, porno verzie a inšpiroval mnoho ďalších snímok. Keď sa Oliver Hirschbiegel dostal ku práci na ďalšej verzii tohto filmu, malo ísť opäť o remake. Postupne však scenár naberal na obrátkach, pribúdali nové nápady a zápletky, až vznikol úplne nový film. Vznikol film Invázia.

Invazia Invazia

Boli raz Nicole Kidman a Daniel Craig, dobrí a úspešní to herci. Obaja majú za sebou množstvo úspešných postáv a v posledných rokoch šťastie na slušné úlohy. Navyše, potom, čo Daniel Craig získal úlohu Jamesa Bonda, jeho sláva niekoľkonásobne stúpla. Každý kráčal svojou cestou, až sa stretli práve vo filme Invázia. Režisér Hirschbiegel určite stavil na správnu kartu, pretože väčšinou je radosť pozerať sa už len na herecké výkony týchto dvoch hviezd.

Istú dobu si všetci žili šťastne. Natočili film o zvláštnej epidémií, ktorá mení ľudské chovanie. Jej pôvod je záhadný, až kým psychiatrička Carol Bennell (Nicole Kidman) spolu s Benom Driscollom (Daniel Craig) nezistia, že ide o. mimozemskú nákazu. Fascinácia režiséra Hirschbiegla temnými záležitosťami ľudskej psychiky si podala ruku s týmto námetom a vykračovali spolu na ceste životom. Je to jeho šanca preraziť z pozície uznávaného, no európskeho filmára, do sveta Hollywoodu a vysokých rozpočtov. Jeho schopnosti vyvolať dusnú atmosféru sa prejavili už v predchádzajúcich snímkach. Dá sa očakávať, že jeho cit pre temné zábery prekvitne aj v tomto filme.

Invazia Invazia

Boli raz Hollywoodski producenti. Tí si pozreli výslednú verziu filmu a neboli spokojní. Preto povolali známych bojovníkov bratov Wachovských a Jamesa McTeiguea. Wachovskí, ktorí pre film Invázia dopísali pár scén, sú svetu známi ako tvorcovia trilógie Matrix. James McTeigue, ktorý dodatočné scény zrežíroval, pôsobil v Matrixe ako pomocný režisér a naposledy sme mohli vidieť jeho vlastný film V ako Vendeta. O tom koľko zostalo vo filme pôvodného a koľko upravili sa šíria iba klebety. Isté je iba jedno, že producenti už s výslednou podobou spokojní boli.

Čo nás teda čaká? Sci-fi thriller plný napätia a vzrušenia. Asi sa dá správne očakávať, že Hirschbieglová verzia bola vypätá a temná až príliš. Niečo si z toho uberte a pridajte hollywoodsku šťavu, ktorú do filmu pravdepodobne priniesli Wachovskí s McTeigueom, A máte to. Zazvonil koniec, rozprávke je koniec. Šup sa do kina.