Originálny názov: William Shakespeare’s The Merchant of Venice

Žáner: dráma
Minutáž: 138 minút
Krajina pôvodu: USA/Taliansko/ Luxembursko/Veľká Británia
Rok: 2004
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Michael Radford
Scenár: Michael Radford (podla div. hry Williama Shakespeara)
Kamera: Benoit Delhomme
Hudba: Jocelyn Pook
Hrajú: Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins

Kupec benátskyZjav Williama Shakespeara bolo zrejme to najlepšie, čo sa objavilo vo svete literatúry a neskôr aj vo svete filmu. Osobne mi nenapadá žiadny iný autor (okrem Najvyššieho samozrejme..), ktorý by tak často inšpiroval filmárov. Diela Williama Shakespeara patria medzi filmovo najvďačnejšie a zároveň najťažšie námety. Ten, kto sa doňho púšťa (a nevolá sa Kenneth Brannagh) sa očitá na veľmi tenkom lade. Je to hop alebo trop.

Pozrime sa teda na to, ako si so Shakespearovou najkontroverznejšou hrou poradil „najnovší“ (film sa k nám dostal takmer po troch rokoch od oficiálnej premiéry) odvážlivec, Michael Radford.

Dej Kupca sa odohráva v roku 1596, v čase kedy sa skutočné nevyplatilo byt židom. Medzi kresťanmi a nimi vládne odporná nenávisť. Židia sú potlačení na špeciálne vyhradené miesto a musia nosiť červené čiapky, aby boli rozoznateľní od kresťanov (nepripomína vám to niečo?). Na pozadí tejto doby sa odohráva príbeh nášho filmu. Kupec benátsky, Antonio, chce pomôcť svojmu priateľovi Bassaniovi, ktorý sa zamiloval do krásnej Portie a potrebuje nejaké peniaze, keďže nepochádza práve z najzámožnejšej rodiny. Antonio sa teda vydáva za pomstychtivým úžerníkom Shylockom. Ten na pôžičku pristúpi, avšak za bizarných podmienok. Ak Antonio nebude schopný splatiť svoj dlh, Shylock si bude nárokovať jednu libru jeho mäsa, z ktorejkoľvek časti tela. Prekvapený Bassanio sleduje ako jeho priateľ pristupuje na dohodu. Avšak keď Antoniovi príde správa, že lode s jeho majetkom zmizli na mori, začne sa Shylock dožadovať svojho práva..

Ak mám byt úprimný, tak takého dobrého Shakespeara som už dávno nevidel. Radford využil nadčasovosť Shakespearovho diela na 120% a spravil kus dobrej roboty, ktorá si z fakt nejasných príčin dláždila cestu na Slovensko až dlhé tri roky. Michael v scenári dokonale využíva Shakespearovu brilantnú schopnosť vykresľovania charakterov, pričom dbá na každý detail.

Kupec benátsky Kupec benátsky

Jedno z poznávacích znamení Shakespearovskej adaptácie býva takmer vždy super hviezdne obsadenie. Kupec toto potvrdzuje. Ako zákerný Shylock sa nám predstaví úžasný Al Pacino, ktorý tu po dlhej dobe predvádza skutočne vynikajúci výkon. Napriek tomu, že jeho postava stelesňuje ľudskú bezcharakternosť, budete sa tešiť na každý záber s nim. Titulného kupca benátskeho stvárnil shakespearovský klasik Jeremy Irons, ktorý tradične hrá skvele. Mladého Bassania si strihol Joseph Fiennes (milá náhoda je že si zahral aj samotného Shakespeara vo filme Zamilovaný Shakespeare). Nádhernú Portiu stvárnila talentovaná Lynn Collinsova.

Diela Williama Shakespeara sú výnimočné hlavne v tom, že ich obsah je vždy nadčasový. To do akej miery je obsah Kupca aktuálny snáď ani netreba spomínať. Radford rozoberá nielen hlavnú tému antisemitizmus, ale nebojí sa ani o nič nemenej citlivej – homosexualita.

Z vlastnej skúsenosti poznám, ako filmári dokážu zvrzať Shakespeara (viď ,,moderný“ Hamlet alebo Othello) a s rovnakými predsudkami som sa chystal aj na tento film, ktorý chvalabohu toto kruté pravidlo vyvrátil.

Kupec benátsky Kupec benátsky

Kupec Benátsky je výnimočný diváčky zážitok. Nájdete tu scény, ktoré sa vám možno navždy vryjú do pamäti (Shylockov monológ, alebo napínavé súdne finále, ktoré strká do vačku mnohé iné filmy zo súdneho prostredia) alebo samotné nezabudnuteľné herecké výkony.

Jedinou výhradou a snáď aj jediné varovanie pre diváka je dĺžka. Shakespearovi znalci vedia, že tento autor si nikdy nezakladal na ktovieakom komplexnom deji, ale že uňho ide hlavne o neskutočné dobré dialógy. Pre bežného diváka môžu byť dve a pol hodiny dramatického rečnenia skrátka veľa, napriek tomu film nespadá do zbytočnej teatrálnosti a snaží sa viac priblížiť k bežnému divákovi, čo sa v tomto žánri nestáva až tak často. Bravo Michael Radford!

/