Pulp FictionTak ako v iných dekádach, aj počas deväťdesiatych rokov vzniklo niekoľko významných filmov, ktoré sa neskôr stali kultovými. Najkultovejší film nielen deväťdesiatych rokov, ale možno celej filmovej histórie, je však Pulp Fiction.

To, že tvorcom tak významného filmu je jeden „magor z videopožičovne“ (ako býva Quentin Tarantino často prezývaný), ktorý nikdy film neštudoval (dokonca nedokončil ani strednú školu), sa môže zdať ako typické naplnenie amerického sna. No nie je to až taká rozprávka. Quentin získaval svoje vzdelanie úplne iným spôsobom ako ostatní režiséri a scenáristi, sledovaním filmov. A neboli ich stovky, ale tisícky, čo mu umožňovalo aj jeho zamestnanie vo videopožičovni. Hltal všetko, od francúzskej novej vlny až po kung-fu filmy z ázijskej produkcie.

Práve jeden z ázijských filmov mu poslúžil ako námet pre jeho režijný a scenáristický debut Reservoir Dogs. Gangsterka o bande lupičov, ktorí sa tesne po ich nie celkom vydarenom prepadnutí klenotníctva snažia zistiť, kto z nich je krysa, jasne určuje a predznamenáva štýl, typický pre Tarantina aj v ďalších jeho filmoch. Drsné, no vtipné dialógy, množstvo krvavých scén a všetko zostrihané tak, aby nebola dodržaná časová postupnosť deja. Scenár napísal Tarantino za tri a pol týždňa a pôvodne ho chcel natočiť ako nízkorozpočtový film s pár kamarátmi, no dozvedel sa o ňom herec Harvey Keitel a rozhodol sa v ňom nielen hrať, ale ho aj produkovať. Rozpočet bol síce smiešnych 1,5 milióna dolárov, ale vďaka Keitelovi sa podarilo pre film získať známe tváre ako Tim Roth, Steve Buscemi či Michael Madsen. Debutom Tarantino výrazne na seba upozornil a získal si množstvo priaznivcov. Mohol vďaka tomu za slušné peniaze predať svoj scenár k filmu Pravdivá romanca a pustiť sa do svojho druhého filmu na poste režiséra.

Väčšinu scenára napísal v Amsterdame, na ktorý odkazuje úvodný dialóg Vincenta a Julesa a okrem už spomínaných znakov, ktoré tu však ešte vyšperkoval (slovíčko „fuck“ tu zaznie celkovo 271 krát, čo je o 19 viac ako v Reservoir Dogs), tu samozrejme nájdeme aj množstvo odkazov na filmy, ktorými sa nechal inšpirovať. Napríklad v scéne, keď Butch drží Zeda v šachu samurajským mečom, doslova cituje Johna Waynea z westernu Rio Bravo. Jedna z najkultovejších hlášok o kliešťoch a letovačke je ďalším prevzatým citátom z filmu Charley Varrick, kde ju predniesla postava menom Maynard (takisto sa vo filme volal majiteľ obchodu, do ktorého zavítali Butch a Marsellus). Vlastne by sa mohlo zdať, že nič vo filme nie je originálne, že si Tarantino všetko požičal z filmov, ktoré videl, no dokázal to všetko skĺbiť, správne nadávkovať a natočiť typicky svojským a originálnym spôsobom, až je to neuveriteľné.

Pulp Fiction Pulp Fiction

Medzi ďalšie zaujímavosti patrí aj to, že Vincent Vega je bratom Vica Vegu z Reservoir Dogs, alebo že Julesova peňaženka s nápisom Bad Mother-Fucker patrí samotnému Tarantinovi. Najhorlivejšie diskusie sa však vzniesli okolo obsahu Marsellusovho kufríka. Vo filme jeho obsah nespoznáme, vidno len žlté svetlo, ktoré z neho sála. A tak sa začalo polemizovať o tom, či je plný zlata, alebo obsahuje pozlátený oblek Elvisa Presleyho, ktorý mal na sebe Val Kilmer v Pravdivej romanci, ba dokonca, či tam nie je Marsellusova duša. Diabol ju vraj z čierneho gangstra vytiahol cez náplasťou prelepenú ranku na zátylku a preto je číselná kombinácia kufríka satanských 666.

Vzhľadom na 8 miliónový rozpočet je až neuveriteľné koľko hereckých hviezd sa podarilo Tarantinovi získať, hoci niektorí si tu strihli len maličké postavy. Správy o Tarantinovom talente sa totiž šírili rýchlo, a tak záujem hrať v jeho ďalšom filme bol obrovský. Jediný, kto mal svoju úlohu dopredu istú, bol Samuel L. Jacskon, ktorému písal Tarantino rolu Julesa priamo na telo. O úlohu Vincenta mal záujem Daniel Day-Lewis aj Bruce Willis, no Tarantino dal prednosť Johnovi Travoltovi, ktorý v tom čase už ako herec pomaly upadal do zabudnutia. Režisér sa aj vďaka svojim ďalším filmom stal známy tým, že vrátil už pomaly zabudnutých hercov opäť do povedomia filmovej verejnosti. Na postavu Butcha pripadali do úvahy Sylvester Stallone, či Mickey Rourke, tí však na svoju smolu odmietli. Najväčší záujem bol o úlohu Mie. Skúšok sa zúčastnili Isabella Rossellini, Meg Ryan, Daryl Hannah, či Michelle Pfeiffer, no Tarantino mal záujem o Umu Thurman, ktorú presvedčil až po tom, ako jej niekoľkokrát volal a čítal jej scenár do telefónu.

Pulp Fiction Pulp Fiction

A o čo vlastne vo filme ide? Film je zložený z troch nosných príbehov, ktoré doplňuje viacero vedľajších. V úvodnom sledujeme dvojicu nájomných vrahov Vincenta Vegu (John Travolta) a Julesa Winfielda (Samuel L. Jackson), ktorí sú poverení svojim šéfom Marsellusom Wallacem (Ving Rhames), aby si vyrovnali účty s bandou mladých kriminálnikov a priniesli mu od nich jeho tajomný kufrík. Súčasťou toho je ešte jeden podpríbeh, keď sa Vincent vyberie von s Marsellusovou manželkou Miou (Uma Thurman). Ústredným hrdinom ďalšieho príbehu je starnúci boxer Butch Coolidge (Bruce Willis), ktorý má od Marsellusa sľúbenú odmenu za to, že prehrá svoj posledný majstrovský zápas. Zápas sa však skončí úplne inak, vďaka čomu Marsellus príde o riadny balík peňazí a rozhodne sa mu za to pomstiť. Tretí príbeh je o dvojici zlodejíčkov Pumpkinovi (Tim Roth) a Honey Bunny (Amanda Plummer), ktorých už nebaví prepadávať malé obchodíky s alkoholom, a rozhodnú sa vykradnúť veľkú reštauráciu.

Všetky tieto príbehy sú rafinovane pospájané a samozrejme nenasledujú chronologicky. Výsledný efekt je taký úžasný, že si okrem miliónov fanúšikov po celom svete získal aj porotu na filmovom festivale v Cannes (kde americké filmy nezvyknú vyhrávať), ktorá mu udelila Zlatú palmu a rovnako tak aj akademikov, keď získal Oscara za scenár a ďalších 6 nominácií vrátane tej pre najlepší film. Veľkou smolou tohto skvelého filmu bolo, že v tom istom roku boli natočené aj dva filmy, ktoré figurujú v rôznych rebríčkoch najlepších filmov všetkých čias na popredných miestach, a to Forrest Gump a Vykúpenie z väznice Shawshank, a preto sa mu neušlo Oscarov viac. Len samotné dialógy sú také kultové, že ich poznajú naspamäť tisícky ľudí, a slúžia ako inšpirácia pre množstvo ďalších filmov.

Originálny názov: Pulp Fiction
Krajina: USA
Rok: 1994
Minutáž: 154 minút
Réžia: Quentin Tarantino (nominácia na Oscara)
Scenár: Quentin Tarantino, Roger Avary (Oscar)
Kamera: Andrzej Sekula
Hrajú: John Travolta (nominácia na Oscara), Samuel L. Jackson (nominácia na Oscara), Uma Thurman (nominácia na Oscara), Bruce Willis, Ving Rhames, Tim Roth, Amanda Plummer, Christopher Walken, Harvey Keitel, Quentin Tarantino, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Maria de Medeiros, Frank Whaley, Steve Buscemi, Alexis Arquette)