Originálny názov: Kráska v nesnázích

Žáner: tragikomedia
Minutáž: 110 minút
Krajina pôvodu: ČR
Rok: 2006
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Jan Hřebejk
Scenár: Petr Jarchovský
Kamera: Jan Malíř
Hudba: Ales Brezina
Hrajú: Anna Geislerová, Jana Brejchová, Jiří Schmitzer, Emília Vášáryová, Martin Huba, Josef Abrhám, Roman Luknár, Jiří Macháček, Jan Hrušínský, Petr Čtvrtníček

Kráska v nesnázíchČeská kinematografia bola, je a asi aj bude vždy na vyššej úrovni ako je tá naša národná filmová tvorba. V poslednom desaťročí sa asi najvýznamnejším českým filmárom stal Jan Hřebejk, ktorý sa v autorskom tandeme spolu s Petrom Jarchovským (scenárista) stal rešpektovaným režisérom. Prvý obrovský úspech prišiel v roku 1999 s geniálnym filmom Pelíšky, ktorý sme mohli už množstvo krát vidieť aj na obrazovkách televízie, ale aj tak stále dokáže perfektne pobaviť buď skvelými hercami (Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Jaroslav Dušek, Bolek Polívka), alebo nezabudnuteľnými scénami (maršal Malinovskij, kde udělali soudruzi z NDR chybu). Táto adaptácia knihy s poetickým názvom (Hovno hoří) od Petra Šabacha obsahuje výborne spracovanú nostalgiu za prelomovým rokom 1968.

Ďalším filmom Hřebejk preskočil do doby druhej svetovej vojny. Jedná sa o film Musíme si pomáhat, ktorý síce obsahuje už viac tragických prvkov ako Pelíšky, ale napriek tomu sa dá na ňom dobre pobaviť. Pupendo je zase film, ktorý sa odohráva v období osemdesiatych rokoch minulého storočia a je takisto napísaný na motívy knihy od Petra Šabacha. Pupendo zaznamenal napríklad v ČR ešte väčší úspech ako Pelíšky. Svojim predposledným filmom Horem pádem sa Hřebejk konečne dostal do súčasnosti, ale veľký úspech nezaznamenal. Asi tá nostalgia z iných desaťročí účinkuje na diváka oveľa lepšie ako problémy súčasného človeka. Hrebejkovi to ale nedala a tak sa aj jeho najnovší film odohráva v súčasnosti.

Film sa točí okolo príbehu príťažlivej Marcely, ktorá žije relatívne normálnym životom, má dve deti a manžela Jardu, ktorý sa živí tým, že vo svojej autodielni prerába kradnuté autá. Rodina je v kríze, čomu výrazne dopomohli aj povodne, ktoré priniesli manželom veľké finančné problémy. V tejto situácii je hlavným spojivom medzi Marcelou a Jardom sex plus ešte snaha Jardovej mami aby bol v rodine pokoj. Nič ale netrvá večne a jedného dňa sa Marcela zbalí a odíde spolu s deťmi k svojej mame a otčimovi, ktorý ale trpí na duševnú chorobu čoho dôsledkom sú ešte väčšie problémy. A presne v tejto prekérnej situácii Marcela stretne bohatého a distingvovaného Evžena, ktorý je síce od nej o dosť starší, ale predstavuje pre Marcelu vidinu peňazí a bezstarostného života. A Marcela sa musí rozhodnúť ako bude vyzerať jej budúci život, či sa nechá zlákať vôňou diaľav, alebo zostane doma vo svojej mizérii…

Kráska v nesnázích Kráska v nesnázích

Ako každý z predchádzajúcich filmov Jana Hřebejka, aj Kráska v nesnázích je postavená najmä na skvelých hereckých výkonoch. Do hlavnej úlohy obsadil režisér Annu Geislerovú, ktorá je asi najobsadzovanejšia česká herečka súčasnosti, čo ale nie je náhodne, keďže Aňa už viackrát (Štěstí, Želary, Návrat idiota) dokázala, že sa momentálne asi nenájde v Česku lepšie herečka, ktorá by dokázala stvárniť toľko rôznorodých postáv a tak kvalitne. Takisto aj v Kráske je jej výkon výrazným plusom filmu spoločne s výkonom Jiřího Schmitzera, ktorý hra schizofrenického otčima. Práve Schmitzer je takým najvýraznejším hercom filmu, keďže ma za rolu perfektne napísanú postavu, tak aby mohol ukázať svoje kvality a čo aj náležite využil. Z ďalšieho hereckého ansámblu stoji za pozornosť ešte Josef Abrhám ako Evžen a Emília Vášáryová ako svokra. Naopak taký Jiří Macháček je zase vo filme úplne zbytočný a občas až otravný.

Scenár filmu od Petra Jarchovského by sa mohol považovať za nie príliš kvalitný filmový materiál najmä, keď koniec filmu je viditeľne naťahovaný. Ale celé to viac menej drží pokope, čiže ako divák môžem byť spokojný. Ale mohlo to byť aj lepšie. Tieto muchy námetu naopak skvele vyvažuje Hřebejkov filmársky um, keď celý film je výborne a občas až poeticky natočený a obsahuje krásne maličkosti, ktoré hneď vylepšia celú scénu. Tento dojem dopĺňa aj veľmi príjemná, pohodová hudba.

Kráska v nesnázích Kráska v nesnázích

Celkovo je pre mňa Kráska v nesnázích filmom, ktorý je o hodný kus lepším dielom ako predchádzajúci Hřebejkov film Horem pádem. Obsahuje tie tradičné ingrediencie autorskej dvojice Jarchovský – Hřebejk, ktoré sú síce posunuté ku tragiky, ale napriek tomu sa v ňom nájde viacero zábavných miest. A to všetko v zaujímavom spracovaní a s výbornými hercami, ktorí sami o sebe sú zárukou kvality.

/