© Twentieth Century Fox

Originálny názov
Fantastic Four

akčný, dobrodružný, fantasy
2005 / 106 min. / MP 12
USA / Nemecko

Réžia
Tim Story
Scenár
Mark Frost, Michael France
Pre mnohých Američanov sú populárne komiksy z dielne vydavateľstva Marvel zrejme spojené s príjemnými spomienkami na detsvo, podobne ako pre nás Majka z Gurunu alebo Nemocnica na okraji mesta. Zdá sa, že to čo u nás zvykneme nazývať ostalgiou, nie je nejakou špecialitou východu Európy, ale celozápadným trendom, vyplývajúcim z celkovej tvorivej impotencie v ľudovej kultúre začiatku tisícročia, ktorá hádam nevyhnutne musela prísť po erupcii 90tych rokov. Najnovší produkt žmýkania infantilných zážitkov je jasným dokladom toho, ako zúfalo americký akčák potrebuje novú krv v podobe nejakého nového Tarantina. Rovnako zúfalo by sa komiksovým adaptáciám a hororovým remakeom, ktorými nás Hollywood momentálne bombarduje, zišiel nejaký zmysel existencie, prirodzene okrem čistého zisku.

Dej filmu nie je problém zhrnúť pár vetami, problémom by bolo napísať ich viac. Päť ambicióznych mladých ľudí sa vystaví žiareniu v kozmickej búrke. Ich gény pri tom zmutujú. Po návrate na Zem sa pomenia na superhrdinov so zvláštnymi schopnosťami. Štyria dobrí bojujú proti jednému zlému, potom čo sa ich tento jeden bohvieprečo snažil zničiť. Všetko to pôsobí ako úvod k príbehu, ktorý nie a nie prísť. Záverečné titulky sa zjavia ako blesk z jasného neba.

Fantastická štvorka, pôsobí skôr dojmom série sitkomových scénok bez jednotiaceho príbehu. Autori pridávajú humorné, dojímavé a akčné scénky na striedačku štýlom psíček a mačička pečú tortu. Niektoré výjavy, napríklad hromadný potlesk vďačného davu, by sa možno uživili ako paródia žánru, chýba už len zámer niečo parodovať.

Herecké výkony všetkých zúčastnených dokonale ladia s mizerným scénárom a réžiou. Chýba jediná charizmatická postava. Zato nás bohato „odškodňuje“ trápne silené, akože dojímavé psychologizovanie okolo „kamenného muža“, ktorý sa neviem prečo po mutácii znepáči svojej žene, nakoľko ani pred ňou zrovna veľkou krásou neoplýval. „Vtipné“ preafektované dialógy a „humorné“ scénky by nevystačili ani na jeden diel priemerného sitkomu.

© Twentieth Century Fox

Samozrejmosťou sú špeciálne efekty. Nás ostalgikov asi ťažko ohúria. Naťahovacou rukou nás už pred 30 rokmi očarila sexi čarodejka Saxana. Neviditeľnú ženskú sme ešte predtým (ne)videli v rozprávke Byl jednou jeden král, ohnivec vymetal krby v Pehavom Maxovi a kamenných hláv sme tu mali odjakživa nad hlavu.

Ak nie ste fanúšikmi komiksového „kultu“ okolo Fantastickej štvorky, s ktorých povinnou návštevou producenti tohto filmu cynicky kalkulujú, nenapadá mi pri všetkej snahe jediný dôvod, prečo by ste mali film vidieť. Ak fanúšikmi náhodou ste, tak sa za svojich stotridsať korún, alebo koľko u vás stojí lístok, iba poriadne vytočíte.