Originálny názov: Corpse Bride

Žáner: animovaný / horor / romantika / komédia
Minutáž: 76 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2005
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Tim Burton, Michael Johnson
Scenár: John August, Pamela Pettler
Kamera: Danny Elfman
Hudba:Danyy Elfam
Hrajú: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Tracey Ullman, Joanna Lumley, Albert Finney, Richard E. Grant, Christopher Lee

/Dej animovaného filmu sa odohráva v 19. storočí, vo viktoriánskej dedinke v Anglicku. Hlavným hrdinom je skromný mladík menom Viktor Von Dort, ktorý sa musí oženiť s Viktóriou Everglotovou , s ktorou sa v živote dokonca ani nevideli. Táto formalita je však len premysleným strategickým ťahom aristokratických rodičov jednej či druhej strany. Von Dortovci sú na jednej strane veľmi bohatí, no k šťastiu im chýba iba vyššia spoločnosť a vysnívané postavenie, ktoré by dosiahli sňatkom svojho syna s Viktóriou, ktorej rodičia sú zasa napaopak – vo vážnej finančnej kríze. Takže všetko hrá pekne do kariet a k úplnému uspokojeniu sa pridáva aj mladá dvojica, ktorá sa do seba zamiluje na prvý pohľad. Všetko mohlo byť dokonalé, „lenže“…

Sobáš výhodný pre obe strany sa nekoná. Nervózny a nesmelý Viktor totiž po nevydarenej generálke zájde do lesa, kde si precvičuje svadobnú reč, ktorá mu nejde do hlavy a pridáva mu len na nervozite. A nešťastnou zhodou okolností pri „tréningu“ navlieka svadobný prsteň na nejaký kus vetvičky. Ani však netuší, ako mu táto nevinná situácia môže riadne zavariť. Vetvička v skutočnosti predstavuje prst zosnulej Emily, dievčiny, ktorá zomrela v deň svojej svadby. A čo nám z toho všetkého vyplýva? Žiadna svadba sa nekoná, lebo mŕtva nevesta si na Viktora robí „oprávnený“ nárok a berie si ho do Krajiny mŕtvych…

Ako nám už z názvu vyplýva, za réžiou stojí skvelý Tim Burton, ktorý si tentokrát na pomoc zavolal Mikea Johnsona. Burton je hotový kráľ „divných“, ale krásnych filmových svetov. Jeho originálne diela ako Beetlejuice, Nožnicovo-ruký Edward alebo Veľká ryba oplývajú krásnou vizuálnou a hudobnou stránkou, či svetom plným farieb. To je svet Tima Burtona a teraz nám prináša skvelú animovanú hororovú romantiku s hustou dávkou čierneho humoru.

Vizuálna stránka je v Burtonových filmoch jedna z najlepších a najdôležitejších sekvencií filmu. Burton skvele kontrastuje svet normálny a svet „tam dole“, čiže Krajinu živých a Krajinu mŕtvych. Krajina živých je paradoxne ladená do tmavých, šedých až čierno-bielych farieb a Krajina mŕtvych je znázornená živými, farebnými a miestam až krikľavými farbami. Krajina živých tak predstavuje monotónny, ustarostený, aristokratický a nezáživný svet a mŕtvy svet pravý opak – tam to žije jedna radosť! Je to oveľa zábavnejší, odviazanejší a zaujímavejší svet ako „ten hore“. Kostlivci a iné divné mŕtve stvorenia sa zabávajú a tancujú o sto šesť.

/ /

S tým úzko súvisí ďalšia veľmi dôležitá stránka režisérových filmov a tou je hudba. Diváci sú svedkami iba štyroch pesničiek, ktoré ale skvele vystihujú situáciu a veľa nám napovedia a vykreslia charaktery vedľajších postáv. Hudbu mal na starosti dlhoročný Burtonov spolupracovník Danny Elfman. Prvá pieseň nám napríklad charakterizuje diabolské plány Van Dortovcov či Everglotovcov, druhá nás zoznamuje s rušným a takmer bezproblémovým životom „tam dole“. Prečo takmer? Totiž aj mŕtvi majú problémy, najmä ak sa jedná o odvrhnutú mŕtvu nevestu, ktorej aj keď srdiečko nebije, bolí ju kvôli láske k Viktorovi, ktorý stále miluje svoju Viktóriu čakajúcu zúfalo na neho „tam hore“.

Napriek tomu, že sa jedná o bábkový film (klasická stop-motion animácia), vďaka použitiu digitálnej techniky film pôsobí realisticky, priam krásne. Bizarný, nezvyčajný a farebný svet (Nožnicovo–ruký Edward, Planéta opíc, Veľká ryba, Charlie a továreň na čokoládu) – to je proste autorská záležitosť snímaná a podávaná „detskými“ očami Tima Burtona. Týchto 76 minút nás očarí nie len svojou kúzelnou výtvarnou či hudobnou sekvenciou, ale aj emotívnym nábojom, ktorý vzniká v zamilovanom trojuholníku. Viktor túži stále po Viktórií, no na druhej strane je zmierený s Mŕtvou nevestou, ktorá až na odpadávajúce končatiny a očnú buľvu, v ktorej prebýva ukecaný červík, je tiež celkom očarujúca. Kto si koho nakoniec zoberie a ako to dopadne nie je do poslednej chvíle absolútne známe a ani trochu isté. Príbeh vás úplne vtiahne svojím skvelým čiernym humorom a donúti vás fandiť buď skromnej Viktórii, ktorá úpenlivo čaká na strateného snúbenca alebo štýlovej mŕtvej neveste Emily, ktorý vytvára silnejšiu a ráznejšiu osobnosť než jej sokyňa.

/ /

Dostávame sa k hereckému obsadeniu. Mládenca Viktora, ktorý si nevie vybrať medzi dvoma svetmi a medzi dvoma nevestami, rozpráva kto iný ako Burtonov nerozlúčny, dvorný herec Johnny Depp. Hlas mŕtvej neveste Emily prepožičala Helena Bonham Carter (mimochodom režisérova manželka takže názov filmu pôsobí naozaj dvojzmyselne) a Viktórií Emily Watson. Christopher Lee nahovoril pastora Galswella, ktorý predstavuje klasickú horrorovú postavu. Čo dodať k dĺžke? Hádam každého sklamala trpazličia minutáž – 76 minút. Režisér vedel presne kedy skončiť, aby sa vyhol hluchým a nudným miestam, no desať minút navyše by určite nezaškodilo. Ale dosť bolo kvantity, ide predsa o kvalitu a vy všetci, ktorý sa chystáte Mŕtvu nevestu vzhliadnuť zažijete nádherných 76 minút plných zábavy a originality.

Tim Burton nás opäť vtiahol do svojho krásneho, bizarného, tentokrát viktoriánskeho sveta plného farieb a hudby, ktoré spolu s čiernym humorom vytvárajú skvelé pozadie na animovanú (hororovú) romantiku. Burton vytiahol svoje klasické svojské zbrane a po tohtoročnej nádhernej čokoládovej rozprávke Charlie a továreň na čokoládu nám prináša originálny počin, ktorý bude hrdo zdobiť nielen jeho kinematografiu, ale pevne verím, že aj televízne obrazovky v kruhu rodinného tepla a pohody.

/