/Robert Ripley, žurnalista, cestovateľ, podnikateľ a veľký dobrodruh prvej polovice 20. storočia. Už od roku 1918 predstavoval americkej verejnosti fascinujúce a neuveriteľné artefakty, úkazy či ľudí z celého sveta. Jeho novinové články vychádzali pod hlavičkou Believe It or Not („Verte-Neverte“) a stávali sa žiadanými a neskôr sa dočkali aj rozhlasovej či televíznej podoby. V Amerike existuje dokonca múzeum na počesť Roberta Ripleyho s názvom Ripley´s Believe It or Not.

A práve časť života tohto zaujímavého človeka sa rozhodol nakrútiť Tim Burton, ktorému už v kinách beží Mŕtva nevesta (u nás bohužiaľ ešte nie). Po dohode so štúdiom Paramount Pictures obsadil do hlavnej úlohy- úlohy Roberta Ripleyho svetoznámeho filmového komika Jima Carreyho. Dobrodružný film ponesie názov rovnako ako Ripleyove múzeum či jeho články, Believe It or Not. Scenár vznikol pod perami skúsenej dvojice Larry Karaszewski a Scott Alexander, ktorí už spolupracovali na Burtonovom filme Ed Wood a na Formanovom Muž na mesiaci.

Tento film určite neprináša Carreymi dokonalý priestor na vybláznenie, predvádzanie sa a stváranie všemožných grimás a gagov (Jim Carrey je však vynikajúci aj vo vážnych úlohách -pozn. šefredaktor:). Ale Tim Burton si určte nájde priestor na svoju fantáziu a svet plný krásnych farieb.