Operácia Anthropoid © 2016 Saturn

V našej histórii je viacero dôležitých udalostí a osobností, ktoré väčšinou ignorujeme a mali pritom zásadný vplyv nielen na nás, ale aj na celý svet. Jedna z nich sa dostala do pozornosti zahraničných spisovateľov a aktuálne aj filmárov. O operácii Anthropoid, ktorá viedla k zavraždeniu ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v Prahe, bolo len za posledných osem rokov napísaných 7 kníh, nakrútený jeden film a ďalší sa dokončuje.

Originálny názov
Anthropoid

historický
2016 / 120 min. / MP 12
Veľká Británia / Francúzsko / Česká republika

Réžia
Sean Ellis
Scenár
Anthony Frewin, Sean Ellis
Ten už nakrútený film sa práve dostal aj do našich kín. Historický thriller Operácia Anthropoid je vyslovene autorský počin britského režiséra Seana Ellisa, ktorý sa postaral o produkciu, réžiu, kameru a je aj spoluautorom scenára. Je veľkou škodou, že k projektu nepustil aj ďalších ľudí.

Neviem, o čom mal tento film byť. Ellis si tak povinne odbíja prejav úcty k historickým udalostiam a ľuďom, ktorí za vyššie dobro položili svoje životy. Avšak so samotnou látkou narába neúctivo. Veľa fabuluje a zjednodušuje, čo sa dá v istej miere pochopiť, ale zmeny príbehu oproti skutočnosti sú na mnohých miestach naozaj nepotrebné. Paradoxne, pripravil sa nimi o lepší, napínavejší a diváckejší film.

Životné príbehy Jána Kubiša a Jozefa Gabčíka sú pre filmové, či dnes snáď vhodnejšie televízne spracovanie, ako stvorené. Je z čoho vyberať a na čom vystavať kvalitný príbeh. Ellis sa zameral len na poslednú etapu ich života, ktorá v jeho podaní nezaujme, čo samozrejme znie v tomto prípade hrozne. Z filmu sa však nedozviete o hrdinoch, ich motivácii a dôvodoch na spáchanie atentátu na Heydriha nič.

Operácia Anthropoid © 2016 Saturn

Scenár má však pre divákov nachystaný aj ďalší úder – dialógy. Vo filme hrá množstvo českých hercov, ktorým tá angličtina na jazyku až tak nesedí a jednoduché repliky pre nich síce zamrzia, ale čo už. Ale ani inak výborní britskí herci na tom nie sú lepšie a scenár pre nich žiadne obstojnejšie texty nepripravil. Už len čerešničkou na torte je potom neustále a neraz úplne zbytočné opakovanie ťažkých českých mien.

Ťahúňom filmu je podľa očakávaní Cillian Murphy v role nášho Jozefa Gabčíka. Slovenských fanúšikov Murphyho to isto potešilo, ale aj jeho výkon je vinou slabého scenára rozpačitý. Veľmi sympatický dojem budí predstaviteľ – aspoň vo filme – psychicky slabšieho Jana Kubiša. Jamie Dornan sa doteraz širšiemu publiku predstavil najmä ako sériový vrah v britskom sieráli The Fall a ako Christian Grey v hite 50 odtieňov šedej.

Operácia Anthropoid © 2016 Saturn

Na jednej strane by sme mohli byť radi, že sa tohto kusu našej histórie chopil aspoň zahraničný filmár, keď už to nevieme spraviť my sami, ale tento pokus nedopadol dobre. Skresľuje skutočnosť, zbytočne fabuluje a nie práve v prospech diváka. Jadro snímky sa totiž pozvoľna mení na akúsi ľahkú špionážnu romancu, ale nemá to potrebné kvality ani na takýto slabší cieľ. Jednoducho, neobstojí to ako historický film, ani ako romantická dráma, či thriller.

Napätie funguje jedine v poslednej scéne v katedrále, kde naši hrdinovia po dlhom a statočnom boji umierajú. Aj tu sa však Ellis odkláňa od histórie a bez jasného dôvodu necháva väčšiu časť aktérov mimo hry až takmer do posledných sekúnd (Gabčíkovi a Kubišovi pomáhalo ďalších 5 výsadkárov).

Už pravdepodobne budúci rok sa dočkáme ďalšieho filmu na túto tému. Vo francúzskej produkcii vzniká na základe románu HHhH Laurenta Bineta rovnomenný film, v ktorom sa zo známejších mien objavia napr. Rosamunda Pika, či Mia Wasikowska. Kniha sa viac zameriava na životy hlavných aktérov príbehu – Heydricha, Gabčíka a Kubiša, a tak by sa aj jej filmové spracovanie mohlo vyhnúť viacerým neduhom aktuálnej Operácie Anthropoid.