Sedem zhavranelých bratov © Magic Box

Originálny názov
Sedem zhavranelých bratov

2015 / 102 min. / MP 12
Slovensko / Česká republika

Réžia
Alice Nellis
Scenár
Alice Nellis
Produkčne sa na tomto rozprávkovom filme slovenská strana podieľala minoritne. Čiže nehrozí ďalšia „tradičná slovenská“ rozprávka. Čo je dobre. A ešte lepšie je, že z filmu cítiť snahu nepoužiť každé klišé, ktoré sa k romantickému rozprávkovému žánru viaže. Tak hneď zhurta: hlavnou postavou je dievča a okrem princa Bartolomeja a jeho brata Norberta všetky ďalšie významné postavy sú ženy (čarodejnica, matka, kráľovná, slúžka). Sedem bratov nerátam, tí väčšinu času poletujú a v ich ľudskej podobe ich vidíme len vtedy, keď spia. Interakcia blízko nuly. Bohdanka má, pravda, aj otca , ale Geišberg má menej priestoru ako jeho sestra (Jana Oľhová ako matka).

Ženy hýbu dejom (všetko vlastne spôsobí Bohdankina matka svojou chybou – neuváženým vyslovením priania-zaklínadla), a tak muži buď chýbajú alebo sú slabí. Bartomolejov otec zomrel pred jeho narodením vo vojne, jeho otčima zase trafila skalou z múru kráľovná matka. Ako dôsledok tejto tragickej udalosti sa Bartolomej (Lukáš Příkazký) zajakáva a je submisívny. Aspoň na začiatku, lebo jeho postave ako kladnému hrdinovi je dovolené vyvíjať sa a práve zaľúbenie do Bohdanky spustí pozitívne zmeny. Jeho brat Norbert (Václav Neužil ml.) je zase hlúpy a márnivý egocentrik.

So vzťahmi som asi trošku spojleroval (kto je komu kto), ale ubezpečujem, že neodhaľujem úplne všetko a vnímavý divák si tieto základné veci domyslí aj sám. Deti snáď moje recenzie nečítajú. Ak hej, pamätajte na to, že aj ja som bol kedysi dieťa, blonďavé a nevinné. A všetky spojlery mi preto odpusťte. Ináč keď som už pri deťoch, je to skutočne cieľovka? Povedal by som, že áno, povedal by som ešte, že film sa dá odporúčať dievčatám, ktoré nechcú mať za vzory iba rôzne Katnissy. Ja viem, že Hunger Games má byť pre young adult, ale azda neveríte, že to nepozerajú aj deti.

A ešte sa Zhavranelí bratia dajú odporučiť chlapcom, ktorí nechcú mať za vzory iba futbalistov. Moderní rodičia, hor sa do kina/amfiteátru. Romantický element sa už v texte mihol a v deji je natoľko dôležitý, že do cieľovky sa pokojne vmestia aj fandovia a fanynky romantických komédií. Aj tak sú často infantilnejšie.

Sedem zhavranelých bratov © Magic Box

Pravdaže, Bohdanka je prevtelením starého archetypu popolušky. Začína v mizérii, pracuje so žihľavou, spáva v jaskyni, a potom sa priam rozprávkovo vyšvihne. Poznáme my také story. Ale to hlavnej hrdinke neuberá na cieľavedomosti. Je dokonca ochotná celé mesiace neprehovoriť. Pri tejto podmienke sa ukáže Martha Issová ako skvelá voľba. Jej nemohra (grimasy, gestikulácia) má pridaný komický rozmer a pretvára ju z popolušky na súčasnú ženskú variáciu Chaplinovho Tuláka. Navyše, Martha Issová je – síce netypicky – krásna žena, kombinácia sexepílu, inteligencie a aktivity jej dáva rohodujúcu váhu pri tom, či sa divákovi rozprávka zamiluje alebo nie. V prípade, že sa do Bohdanky zamilujete rovnako bezhlavo ako princ a ja, fakt už nie je o čom.

Zatiaľ som hovoril skôr o kvalitách, ktoré robia túto rozprávku znesiteľnejšou než posledný podobný pokus v našich kruhoch, Láska na vlásku. Ešte aj (Feldekove) slovenské dialógy sa tu dajú lepšie počúvať. Rozprávačku (Zuzanu Kronerovú) aj s jej rýmovačkami by som zase vynechal. Trošku ťažkopádne pôsobilo spoliehanie sa na flashbacky, v ktorých sa hlavným hrdinom zobrazujú podstatné informácie. (Lebo zápletka obsahuje veľké tajomstvo z minulosti.) Zato tu režisérka Alice Nellis pohotovo využila rekvizitu, ktorá ony vízie predchádzajúcich čias sprostredkúva (hrebeň). Kamera veľa lieta, ale to je pre zmenu odôvodnené havranmi, čiže sa tu čiastočne simuluje ich pohľad na svet (okrem toho, že letecké zábery nad prírodnou krajinou sú samy osebe atraktívne, ako všetci vieme z reklám na Demänovku).

Sedem zhavranelých bratov © Magic Box

Sedem zhavranelých bratov je moderný pokus o archaický žáner. Samotní bratia v ňom hrajú nevýznamnú úlohu, pretože hlavnou hrdinkou je v tejto verzii ich sestra Bohdanka. Nemusíte sa báť žiadnej gotiky, táto rozprávka je ľahká záležitosť na strávenie, aj keď nechýbajú úmrtia a intrigy. Pre diváka v stávke možno nie je až tak veľa (Bohdankin vrúcny vzťah k bratom, ktorých nikdy nepoznala, je príliš samozrejmý), ale treba oceniť, že tu aspoň nikto neuráža vašu inteligenciu, či máte rokov 6 alebo 60.