John Wick (2014) © Bontonfilm SK John Wick (2014) © Bontonfilm SK

Ak ste mali pocit, že poctivý akčný žáner putoval v posledných rokoch pod kytičky, neboli ste jediní. Neblahú situáciu vzali do vlastných rúk kaskadéri vo výslužbe a takmer bezvedomú akciu resuscitovali so všetkou parádou. Skúsený Chad Stahelski povolal na pomoc ešte skúsenejšieho kaskadéra Davida Leitha, s ktorým spolupracovali na klasikách ako Matrix, Bourne či V ako Vendeta a zmajstrovali najlepší akčný nášup roka. Priamočiara dejová línia si vystačila so starou dobrou pomstou a približne stovkou mŕtvych tiel.

Originálny názov
John Wick

akčný, triler
2014 / 96 min. / MP 15
USA / Čína / Kanada

Réžia
Chad Stahelski
Scenár
Derek Kolstad
Špička zabijakov John Wick (Keanu Reeves) sa stiahol do ústrania, aby trávil čas so ženou. Po jej smrti mu v živote ostalo milované auto a rozkošné šteňa ako posledný dar od manželky. Syn bývalého zamestnávateľa ho však o super fáro obral a psa mu zabil. To rozhodne nemal robiť. Hitman vo výslužbe zatúžil po krutej pomste. Cestou za krvavou vendetou sa stáva cieľom svojich bývalých kolegov.

John Wick je plnokrvné béčko s vynikajúcou akciou, ktoré sa vyžíva v likvidačných detailoch početnej presily a v poriadne drsnom humore. Choreografia zneškodňovania nepriateľov je jasnou doménou pánov za kamerou a fanúšikovia žánru si prídu na svoje. Také množstvo headshotov ako v tomto filme ste zatiaľ nikde nevideli. Sledovaním strieľania hláv sa však nestihnete nudiť, nakoľko je podávané veľmi kreatívnou formou a neustále strieda tempo i lokality. Bojové umenie gun-kata, teda boj so zbraňou, dostalo vo filme značný priestor a tento efektívny štýl zneškodnenia súpera si užijete oveľa viac ako vo filme Equilibrium (2002) s Christianom Baleom, kde pôsobilo trochu zmätočne.

John Wick (2014) © Bontonfilm SK

Keanu Reeves bol do hlavnej postavy znamenitou voľbou, nakoľko sa ponúka istá podobnosť s jeho vlastným neradostným osudom a ani spomínané bojové umenie mu nie je cudzie. Málovravného terminátora si neskutočne užíva a podáva najlepší výkon od prvého Matrixu. Keanu však nie je jediným hercom s charizmatickým nasadením, celkové obsadenie filmu sa nadmieru vydarilo.

Či už je to ruský mafián Viggo Michaela Nyqvista, ktorý konečne dostal zaujímavú hollywoodsku úlohu, pretože v poslednej Mission: Impossible sa ako záporák len mihol, alebo tajomný Ian McShane ako majiteľ neutrálneho hotela pre zabijakov. Wickových kolegov zahrali štandardný Willem Dafoe a čím ďalej zaujímavejšia Adrianne Palicki známa ako militantná lady Jaye z G.I. Joe: Odveta.
Svet Johna Wicka baví svojou vražednou absurdnosťou. Nejedného z vás určite napadla absencia policajných zložiek, ktorá by vysoký počet obetí v realite len ťažko rozdýchala. V kontraste s nevšímavou políciou je hotel predstavujúci neutrálne územie vrahov, kde nájdu chvíľu pre odpočinok či prípadné zotavenie po akcii a kde je prísne zakázané akékoľvek násilie, ktoré musí počkať von.

John Wick (2014) © Bontonfilm SK

Režiséri často odkazujú na zdroje svojich nápadov, akými boli ázijské vyvražďovačky Johna Woo či klasické westerny. Koňa síce vymenili za luxusný športiak, inšpirácia je však jasná. Videoherná atmosféra je dokonca v jednej scéne priamo prepojená s hrami. Rytmicky dokonalá je scéna na diskotéke, kde John strieľa obete v harmónii s duniacou hudbou. S nápadmi sa autori vyhrali do najmenších detailov. Aj keď film v závere mierne stráca tempo, ide o nadmieru vydarené remeslo.

Keanu Reeves využil príležitosť pripomenúť, že v správnom filme stále dokáže „ohnúť lyžicu“. Johnom Wickom dali Stahelski s Leithom o sebe vedieť. Predviedli svoje umenie a čakajú na ďalšiu výzvu. Milovníkom akčnej zábavy ponúkli kus, aký tu chýbal dlhú dobu.

Už teraz som zvedavý na ich ďalší projekt.