Zbav nás zlého (Deliver Us from Evil, 2014)Originálny názov: Deliver Us from Evil

Žáner: krimi, horor, triler
Minutáž: 118 minút
Krajina: USA
Rok: 2014
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Scott Derrickson
Scenár: Scott Derrickson, Paul Harris Boardman, Ralph Sarchie, Lisa Collier Cool
Kamera: Scott Kevan
Strih: Jason Hellmann
Hudba: Christopher Young

Hrajú: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Chris Coy, Dorian Missick, Sean Harris, Joel McHale, Mike Houston, Lulu Wilson, Olivia Horton, Scott Johnsen a ďalší

Adorovaný režisér hororových peciek Sinister (2012) a V moci diabla (Exorcism of Emily Rose, 2005) Scott Derrickson prináša kriminálny prípad posadnutia démonom inšpirovaný skutočnými udalosťami. V poslednej dobe sa v Hollywoode vyrobilo množstvo filmov s exorcistickou tematikou, a prísť s niečím originálnym je čoraz ťažšie. Derrickson sa pokúsil ozvláštniť hororovú zápletku o kriminálnu líniu a nie je to vôbec márny pokus.

Newyorský policajt Ralph Sarchie (Eric Bana), bojujúci s vlastnými problémami, sa púšťa do vyšetrovania série znepokojujúcich a veľmi ťažko vysvetliteľných zločinov. Svoje sily spojí s neštandardným kňazom (Édgar Ramírez), odborníkom na vyháňacie rituály, aby spoločne bojovali s nočnými hrôzami a prípadmi démonického posadnutia. Najdesivejšie z celého diela je vedomie, že bolo inšpirované knihou, ktorá popisuje Sarchieho skutočné mrazivé prípady.

Policajný dôstojník Sarchie disponuje určitým radarom – intuíciou, ktorá ho vedie tvárou tvár nebezpečenstvu. Tento tajomný dar sa stane pomocným mostíkom pre zámery besniaceho démona, s ktorým sa bude musieť šokovaný policajt vysporiadať. Slušná atmosféra vás vtiahne do sedadla a nevyhnete sa viacerým vydareným ľakačkám. Perzský démon operuje s klasickými strach naháňajúcimi prvkami ako strašidelné suterény, blikajúce svetlá, latinské nápisy na stenách či mŕtvi domáci miláčikovia. Od začiatku filmu je cítiť silná inšpirácia Fincherovým Sedem (Se7en, 1995). Skĺbiť démonickú hrôzu s vyšetrovacím thrillerom však nie je také jednoduché.

Zbav nás zlého (Deliver Us from Evil, 2014)

Film neposkytuje dostatok originálnych motívov, svižné tempo sa ku koncu pozvoľna vytráca, o gradácii deja nemôže byť ani reči. Absentuje strach o hlavných hrdinov a vždy vítaný pokus o racionálne vysvetlenie nadprirodzených udalostí. Slintajúcich posadnutých ženštín sme už v kinematografii videli viac ako dosť a lepšie.

Poteší však konverzačný humor prednášaný zväčša Sarchieho kolegom v podaní Seana Harrisa a palec hore si zaslúžia najmä herci. Eric Bana je klasicky sympatický borec s pozitívnym poslaním a zaujme vás i Édgar Ramírez, v ktorého podaní neznejú teologické pojednávania o Bohu a vykúpení tak pateticky.

Zbav nás zlého (Deliver Us from Evil, 2014)

Kto vie, čo by povedali The Doors na to, keby niekto označil text ich piesne Break on trough ako pomocné slová démonovi na druhú stranu. Každopádne zábavná myšlienka. Pieseň zaujme hlavne na konci filmu, kde je použitá v záverečných titulkoch ako podmaz vydarenej koláže.

Zbav nás zlého vôbec nie je zlým filmom, dostatočne vás zabaví, finálny exorcizmus je veľmi vydarený, avšak pobaví vás o to viac, čím menej podobných filmov máte napozeraných. Ak producentovi Jerrymu Bruckheimerovi išlo o nakrútenie hororu, ktorý vám vyplní jeden letný večer a viac si na neho nespomeniete, zámer mu vyšiel. Najlepší nervák roku však z toho nebude.