Originálny názov: Frozen

Žáner: animovaná dobrodružná komédia
Minutáž: 108 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP

Réžia: Chris Buck, Jennifer Lee
Scenár: Jennifer Lee, Chris Buck, Shane Morris, Hans Christian Andersen
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Christophe Beck
Hrajú (v slovenskom znení): Lucia Molnárová Bugalová, Andrea Somorovská, Michal Klučka, Juraj Kemka, Roman Pomajbo, Marián Labuda ml., Dušan Kaprálik a ďalší

Ľadové kráľovstvo (Frozen, 2013)Nová snímka z dielne Walt Disney Pictures ničím neprekvapila, ale ani nesklamala. Tentoraz sfilmovali rozprávku Ľadová kráľovná od Hansa Christiana Andersena a pred Vianocami tak potešili nemálo divákov. Film jednak vyniká zaujímavým dejom, ktorý prekvapivo ponúka aj nejednu zaujímavú zápletku. Na druhej strane, dokáže aj vyvolať úsmev na nejednej tvári. Pritom nič nie je prehnané a všetko je podávané v rozumných dávkach. Jediným prvkom, ktorý pôsobil rušivo, boli spevácke čísla, ktoré sa na môj vkus sa v deji vyskytoval pričasto.

Hlavnou postavou je dievča Anna s ohnivými vlasmi, ktorej sestra Elsa má zvláštne magické schopnosti. Ako malé dieťa vyčarováva snehuliakov, tvorila malé snehové vločky, avšak jedného dňa svoju sestru takmer pripravila o život. A tak sa kráľovská rodinka vydali za neďalekým tajomným škriatkom, aby Anne vrátil život a zároveň čiastočne vymazal pamäť. Od toho momentu až do dospelosti držia Elsu od Annu ďaleko od seba, no to sa má zmeniť, keď rodičia zahynú. Kráľovnou sa stáva Elsa, ktoré svoje schopnosti tají pred všetkými. Ako sa to vyvinie ďalej? To už vám nevyzradím, no dve vtipné postavy spomenúť musím. Tými sú sob Svan a snehuliak Olaf, ktoré na nás pozerajú z každého reklamného plagátu. Hlavne Olaf sype jednu vtipnú vetu za druhou, ako keby sa nechumelilo.

Ľadové kráľovstvo (Frozen, 2013) Ľadové kráľovstvo (Frozen, 2013)

Vyzdvihnúť musíme pestrosť snímky, ktorá je veľmi dobre audiovizuálne spracovaná, obzvlášť úvod filmu ihneď zaujme a nepustí, a to ani dospelého diváka, ktorý je popri detskom divákovi až na druhom mieste. Dospelí však spravidla deti do kina sprevádzajú a Walt Disney vie presne, ako na to. Ľadové kráľovstvo oplýva aj zaujímavými charaktermi, ku ktorým si divák určite vybuduje vzťah a tých záporných nezabudnú vykresliť ozaj negatívne. Tí, mimochodom, predstavujú ľudí z „nášho“ sveta, ktorí sú sebeckí, príliš sebavedomí, alebo jednoducho príliš veľkí vydriduchovia.

Animovaná snímka vás určite poteší, no podobným filmovým zážitkom – a v otázke príbehu azda trochu prepracovanejším – je film Na vlásku (Tangled, 2010).