Originálny názov: Kvinden i buret
Žáner: triler, krimi
Minutáž: 97 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Mikkel Nørgaard
Scenár: Nikolaj Arcel, Jussi Adler-Olsen
Kamera: Eric Kress
Hudba: Patrik Andrén, Uno Helmersson, Johan Söderqvist
Hrajú: Claus Maack Bahnsen, Marie Hammer Boda, Nynne Bojsen, Rasmus Botoft, Ernst Boye, Michael Brostrup, Kenneth Carmohn , Marie-Louise Coninck, Divya Das, Katrine Engberg, Eric Ericson, Tilde Maja Fredriksen, Mikkel Boe Følsgaard a ďalší

Žena v klietke (Kvinden i buret, 2013)Spojenie zaujímavej knižnej predlohy a scenáristu Nikolaja Arcela, ktorý adaptoval aj scenár k filmu Muži, ktorí nenávidia ženy (Män som hatar kvinnor, 2009), dopadlo viac než dobre. Natočiť akúkoľvek adaptáciu nesie na bedrách mnohé riziká. Musíte sa zavďačiť a nesklamať fanúšikov danej predlohy, ale takisto zaujať tých, ktorí pôvodné dielo nepoznajú.

Film Žena v klietke je vzorovým príkladom kvalitnej remeselnej práce skúsených filmárov. Nielenže sú herci vybraní tak, aby sa s nimi mohol čitateľ stotožniť, ale aj hrajú uveriteľne a prirodzene. Možno len komisár Carl, hlavný hrdina, má v knihe viac ľudských vlastností. Avšak zmestiť do hodiny a pol filmu všetky aspekty psychologického trileru je nereálne. Navyše, milo prekvapil Carlov arabský pomocník Assad, ktorý podobne ako v predlohe dodáva smutnému priebehu vtipné momenty, zároveň je užitočný a charizmatický.

Žena v klietke (Kvinden i buret, 2013) Žena v klietke (Kvinden i buret, 2013)

K prípadu stratenej političky, ktorá údajne spáchala samovraždu, sa Carl dostane na oddelení Q, kam ho preložia po smrti jeho kolegu a kamaráta. Na oddelení má pôvodne len uzavierať staré prípady, no tento ho zaujme ihneď natoľko, že ho musí vyriešiť za každú cenu. Divák v tomto momente už vie, ako je to potrebné. Stratená politička, do ktorej sa doslova vžila skvelá Sonja Richter, bola totiž len unesená do tlakovej komory, kde je uzavretá neznámym únoscom. Divák síce vie, že bola nažive pred niekoľkými rokmi, ale nevie, ako je to v čase aktuálneho vyšetrovania. Scény v tlakovej komore sú naturalistické a hrôzostrašné. Pri nich mi napadali otázky: Kam až môže zájsť zlo v ľudskej podobe? Koľko toho človek dokáže vydržať?Musím pochváliť aj režiséra, či kameramana. Napríklad spomienkové zábery nemajú najmenšiu chybu; scénu, kde vidíme političku ešte ako mladé dievča, budem mať pred očami ešte dlho.

Žena v klietke (Kvinden i buret, 2013) Žena v klietke (Kvinden i buret, 2013)

Treba dodať, že je film v podstate presným prepisom románu, avšak veľa prvkov je v ňom vynechaných. Vyšetrovanie je vo filme dosť zjednodušené a skôr len načrtnuté. Dokonca k záveru nadobúda charakter čistého trileru a prvky detektívky vymizli úplne.

Všetky výčitky sú však zakryté výborným spracovaním, ale aj vyššie spomenutým scenáristom. Potešil ma aj charizmatický únosca, ktorý – aj keď sa nestotožňujem s jeho konaním – v sebe nesie poriadne hlbokú ranu. Film Žena v klietke rozhodne odporúčam, film vás poteší podobne ako Muži, ktorý nenávidia ženy. Sklamanie ako v prípade filmového Hypnotizéra (Hypnotisören, 2012) sa, našťastie, nekoná.