Originálny názov: Planes

Žáner: animovaná dobrodružná komédia
Minutáž: 92 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP

Réžia: Klay Hall
Scenár: Jeffrey M. Howard
Hudba: Mark Mancina
Hrajú: Michal Hallon, Anton Vaculík, Rebeka Poláková, Štefan Kožka, Vladimír Kobielsky, Filip Tůma, Lucia Hurajová, Alfréd Swan, Kristína Turjanová, Michal Rovňák, Peter Kollárik a ďalší

Lietadlá (Planes, 2013)Na prvý pohľad to nevyzerá tak zle. Veď animovaných peňazožrúčov bolo už veľa, Lietadlá sú len kvapkou v mori. Lenže celá táto Disneyovská záležitosť je ešte o dve úrovne horšia – po prvé, ide o neoriginálny spin-off a po druhé, nie je Disney ako Disney.

Príbeh hovoriacich lietadiel sa odohráva v rovnakom univerze ako filmy Autá (Cars, 2006) a menej podarené Cars 2 (2011), no s pôvodnými hrdinami s naleštenou kapotou to má spoločné priveľa a primálo zároveň. Ako je to možné? Takto: lietadlá sú strnulé a ich mimika a gestika sú tak málo prepracované, že nebyť dabingu si ani nevšimnete, že niektorý zo strojov práve rozpráva; na druhej strane, podobností s postavičkami Áut nájdete až priveľa – typologicky sú úplne rovnaké. V centre záujmu je nemastné-neslané lietadlo, ktoré chce vyhrať preteky okolo sveta a po jeho boku nesmú chýbať mierne pošahaný parťák a pragmatické servisné vozidlo. Aby bolo dejových línií dostatok, tak okrem starého dobrého amerického sna o svetovom úspechu farmárskeho práškovacieho lietadla na scénu treba pridať i ladnú slečinku a narcistického a amorálneho záporáka.

Lietadlá (Planes, 2013) Lietadlá (Planes, 2013)

I toto všetko, hoci pre nás – dospelákov – opozerané klišé, by sa dalo pre detičky spracovať aspoň trochu zaujímavo, ak by len produkciu nemalo na starosti dcérske štúdio DisneyToon Studios, ktoré sa „špecializuje“ na nenáročnú tvorbu určenú priamo na pulty DVD predajní. Pod vedením režiséra Klaya Halla sa však snímka nevydriapala z jeho Cililingového podpriemeru. V kinách teda nie je ambiciózna nízkorozpočtovka, ale obyčajný videofilm, ktorý si trúfol na kinodistribúciu. Ako to s ním finančne nakoniec dopadne, je bezpredmetné – Lietadlá 2 už beztak vyštartovali a o rok toto pokračovanie zaiste priletí i do našich končín.

Detské filmy musia vždy podať tému trochu zjednodušene, no som toho názoru, že ak nie je film dosť dobrý pre dospelých, nemá čo hľadať v programe detí. Štúdiá ako Pixar, Ghibli či Aardman stále dokážu svojimi dielami fascinovať každého bez rozdielu veku – oproti nim teda Lietadlá pôsobia ako fušerina dobrá len na to, aby priliala olej do ohňa diskusie o klesajúcej kvalite filmov pre deti.

Lietadlá (Planes, 2013) Lietadlá (Planes, 2013)

Lietadlá sú totiž gýčové, nenápadité a preplnené hádam všetkým, čo tvorcom napadlo. Postavy nie sú natoľko sympatické, aby v emotívnej rovine zaujali, dej je štandardizovaný a povedomý (deti majú, našťastie, krátku pamäť) a je plný lacných vtipov. Pamätný moment by ste hľadali márne. Za všetko azda hovorí i to včerajšie ticho v sále, neprerušené jediným smiechom a to, že niekoľko deciek si dokonca počas filmu našlo vlastnú zábavu.

Snímke chýba šarm, štýl a úprimný úmysel ponúknuť dieťaťu čokoľvek hodnotné. Na druhej strane, ak len potrebujete uspokojiť potomka opantaného reklamnou kampaňou filmu, vedzte, že film boduje aspoň v jednej kategórii – zostáva verný nevinnosti detstva a neskrýva v dialógoch vtipy či narážky, ktorým by porozumeli len dospelí.