Evil Dead

Matej Lauko
Recenzia

Žáner: horor
Minutáž: 91 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 18

Réžia: Fede Alvarez
Scenár: Fede Alvarez, Rodo Sayagues, Sam Raimi
Kamera: Aaron Morton
Hudba: Roque Baños
Hrajú: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore, Phoenix Connolly, Jim McLarty, Sian Davis, Stephen Butterworth a ďalší

Evil Dead (2013)Evil dead sa dá charakterizovať ako remake pôvodného celovečeráku, ktorý vychádza z pôvodnej krátkometrážnej verzie. Začiatok tejto dnes už kultovej značky sa viaže na rok 1978 a na meno Sam Raimi. Pre divákov, ktorí poznajú jeho tvorbu možno nebude celkom jasné, prečo si ako jeden z producentov novej verzie svojho diela vybral v podstate neznámeho režiséra. Veď, ako často požiada celosvetová sieť rýchleho občerstvenia o návrh reklamnej kampane prevádzkara dedinského bistra? Fede Alvarez doposiaľ svojím portfóliom zrejme veľké publikum nezaujal, no jeho najnovší počin má potenciál to zmeniť. Ľudové múdrosti bokom, ako často je životu nebezpečné nesúdiť knihu podľa obalu?

Na prvý pohľad ide o ďalší priemerný horor. Zasa zanedbaná chata hlboko v horách a skupina mladých ľudí, ktorí omylom na seba privolajú neúnavné a extrémne krvilačné zlo. Udalosti príbehu sa zlievajú do otázok: „Prečo my? A čo sa vlastne deje?“ Ako dej postupuje, príčiny záhadných skutočností sa zdajú čoraz jasnejšie. Čítanie pasáží z neobvyklej knihy, ktoré vlastne masaker spustilo, v sebe skrýva moc ho aj ukončiť. Podarí sa to niekomu?

Evil Dead (2013) Evil Dead (2013)

Tento dejový recept sa vo filmoch objavuje už veľmi dlhý čas. Evil Dead však, podobne ako samotná chata v príbehu, stojí na pevných základoch. Jej zatuchnuté, do tmy zahalené základy dávajú divákovi priestor v mysli pracovať s tými najzvrátenejšími a najtemnejšími predstavami. Dážď, často symbol sviežej očisty, v tomto filme pôsobí presne naopak. Zatopená pivnica dotvára atmosféru hniloby a skazenosti. Podporuje tým celkový obraz o dejisku a ten závrat vyvolávajúci zápach si divák priam dokáže vsugerovať.

Alvarezovi sa podarilo vytvoriť pôsobivé hororové prostredie. Snímka sa drží princípov svojho predchodcu. Nejde o film, v ktorom je strach aranžovaný delikátne na báze psychológie. Evil Dead tieto prvky kombinuje s krvavými sprchami a detailne prepracovanými a znetvorenými ľudskými telami. Prístupnosť od 18 rokov v tomto prípade vôbec nič nepredstiera. Herci v hlavných úlohách sa stali obeťami. Nie však zla, ktoré kniha spútava. Stali sa obeťami scenára a nelogických či naivných reakcií na situácie okolo nich. Ťažko povedať, nakoľko strach zo smrti zastiera zdravý rozum. Jane Levyová alias Mia sa hlavnej úlohy zhostila dostatočne a podala v celku uveriteľný výkon. Zvyšné postavy tiež určite nezostanú nepovšimnuté, no ich výkony sa zlievajú do štandardov žánra.

Evil Dead (2013) Evil Dead (2013)

O filme Evil Dead sa ťažko vyjadruje zložitým spôsobom. Asi preto, že sa sám snaží vyhnúť komplikovaným a ťažkopádnym zápletkám či následným rozuzleniam. Pozitívne je, že sa na nič nehrá a vo svojej podstate zachytáva iba to, čo je pre film tohto typu naozaj dôležité. Prísť, vidieť, zomrieť a preliať pri tom čo najpôsobivejšie množstvo telesných tekutín. Toľko o Evil Dead v skratke.

Najnovšie spracovanie síce neprinieslo žiadny prevrat, no rozhodne nepatrí ani medzi šedý priemer. Kvalita scenára síce mierne zaostáva za efektmi. Ale pozerať niečo také pre kvalitu dialógov je ako pozerať porno len pre dialógy. Priaznivcom žánra a špeciálne pôvodnej verzie môžem odporučiť pozrieť si Evil Dead až po koniec záverečných titulkov. Nejde o odporúčanie na báze povinného zážitku. Skôr im tento film pomôže dotvoriť si predstavu o realizácii efektov vtedy a teraz. Takže, hurá na facelift.