Originálny názov: Django Unchained

Žáner: akčná dráma, western
Minutáž: 165 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Quentin Tarantino
Scenár: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Hrajú:Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar, David Steen, Dana Michelle Gourrier, Nichole Galicia a ďalší

Divoký Django (Django Unchained, 2012)Quentin Tarantino režisérsky dozrel a po gangsterských historkách, ázijskej rezbe či vojnovej fabulácii nakrútil rýdzu poctu žánru jeho detstva. Hoci by sme prvky westernu našli v každom jeho diele, plnokrvný pištoľnícky príbeh prišiel na rad až po dvadsiatich rokoch autorskej tvorby. S rozprávkovým rozpočtom 100 miliónov dolárov, o ktorých sa doteraz „magorovi z požičovne“ mohlo len snívať, bolo nakrúcanie čistou baladou. Tento westernový epos má našliapnuté stať sa najziskovejšou tarantinovkou vôbec.

Nie je za tým len štýlová marketingová kampaň a chvála filmových publicistov ale predovšetkým dokonale premyslená realizácia tvorivého perfekcionistu. Quentin po dlhej dobe rozpráva svoj príbeh chronologicky. Obľúbené flashbacky obmedzil na minimum a tradičný rýchly strih k westernu pasuje ako strelec na koňa. Príbeh oslobodeného otroka hľadajúceho svoju milú má doposiaľ nevídané epické rozmery. Hrdinovia sa stretávajú s množstvom postáv, dlhý čas putujú a zvládajú jednu nástrahu za druhou. Neľahká cesta ich formuje do podoby potrebnej k záverečnému osudovému finále. Rapídna premena je zrejmá najmä na negramotnom Djangovi, z ktorého sa stane najrýchlejší pištoľník divokého západu i uhladeného juhu. Nesmú chýbať tarantinovsky vyšperkované dialógy, ktoré tento krát nie sú samoúčelné, ale pomáhajú rozvíjať zápletku.

Divoký Django (Django Unchained, 2012) Divoký Django (Django Unchained, 2012)

Starostlivo budovaná pointa vrcholí na večeri u zákerného plantážnika Calvina Candieho. Takto pracne vygradované rozprávanie so záverečným potokom krvi je pre westernový žáner typický. Žiadna z doterajších Tarantinových snímok nepôsobí tak tradične. Chybičkou krásy je nadstavené finále, ktoré oproti grandiózne dotiahnutej večerovej sekvencii nedosahuje kvality predchádzajúceho deja. Napriek tomu je Django veľmi vyváženou jazdou plnou ostrovtipu a nespútanej akcie. Nechýba mu typický nadhľad s akým Quentin nakrúca i tie najkrvavejšie scény.

Celým dielom sa nesie vážna téma otroctva, s ktorou sa režisér vysporiadal svojským čiernočiernym humorom. Z Divokého Djanga je cítiť očividné opovrhovanie rasizmom, čo len potvrdzuje najkomickejšia scéna s dezorientovaným ku klux klanom. Poctu špagety žánru je cítiť z každého záberu. Od pôvodných westernových melódií, cez klasické prvky ako výcvik streľby až po cameo pôvodného predstaviteľa Djanga Franca Nera. Priaznivci európskych kovbojok si istotne prídu na svoje a herci si westernové nakrúcanie zreteľne užívali. Leonardo DiCaprio stvárnil zápornú postavu po prvýkrát a je treba uznať, že bol slizký ako had. Režisérov obľúbenec Samuel L. Jackson zahral bieleho negra v službách otrokára absolútne bravúrne a Jamie Foxx svojím minimalistickým prejavom dokázal, že bol pre rolu nespútaného Djanga tou správnou voľbou. Prerod otrockej duše v sebavedomého pomstiteľa je základným pilierom tejto vyhladzovacej jazdy a Foxx to predal nadmieru vierohodne.

Divoký Django (Django Unchained, 2012) Divoký Django (Django Unchained, 2012)

Hereckým dominantom podľa očakávaní ostáva Christoph Waltz ako lovec ľudí Dr. Schultz. Postava bývalého nemeckého dentistu, ktorému sa hnusí otroctvo je prakticky neodolateľná. Je obdivuhodné, ako Waltz dokázal uchopiť postavu do určitej miery zhodnú i tak rozdielnu voči plukovníkovi Landovi z Nehanebných bastardov (Inglorious Basterds, 2009). Ako býva zvykom, drobnú, no explozívnu roličku uštedril Quentin sám sebe a kľúčovú postavu zotroćeneh Broomhildy stvárnila mladučká Kerry Washington. Po dlhej dobe ženská postava, ktorá hnaná pomstou nemorduje všetkých navôkol, ale len sympaticky vyčkáva na záchranu svojím milým. Presne ako v germánskej legende o Brumhilde a Siegfriedovi.

Tarantino vyrozprával poctivý pištoľnícky epos plný farebných postáv a divokého násilia. Dialógy svišťali vzduchom ako plieskajúci bič a spokojní diváci sledovali kandidáta na jeden z najlepších filmov roku. Len tak ďalej Quentin.

P.S. The „D“ is silent.