Originálny názov: Rise of the Guardians

Žáner: animovaný, dobrodružný, rodinný
Minutáž: 97 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP

Réžia: Peter Ramsey
Scenár: David Lindsay-Abaire, William Joyce
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú (v slovenskom znení): Vladimír Kobielsky,, Ivan Romančík, Ján Koleník, Táňa Pauhofová, Miroslav Noga, Jakub Janák a ďalší

Legendárna partia (Rise of the Guardians, 2012)Štúdio DreamWorks stavilo v predvianočnom čase na klasických rozprávkových hrdinov. Nakrútili pôsobivé 3D dobrodružstvo na motívy knihy Williama JoycaThe Guardians of Childhood, čo v preklade znamená Strážcovia detstva. Dej čerpá z príbehov v našej kultúre prakticky neznámych rozprávkových bytostí Jacka Frosta, Zúbkovej víly, Sandmana či Veľkonočného Zaja. Santa Claus je našincovi z tohto ansáblu jedinou dobre známou celebritou. Hoci tu mu vravia Sever, má potetované predlaktia a prízvuk ruského bohatiera. Zápletku obstará jeden extra nebezpečný zloduch, ktorý sa rozhodne okradnúť deti o radosť. Rozprávkoví hrdinovia musia spojiť svoje nadprirodzené sily, aby ho zastavili.

Od detstva sprevádzajú každého z nás. Na Vianoce nám nosia darčeky, na Veľkú Noc schovávajú kraslice, vypadnuté zuby vymieňajú za peniaze a každý večer nám prinášajú príjemné snenie. No a okrem detskej radosti vedia rozdávať aj poriadne rany. Na nebezpečného Tieňa sú však ich sily prikrátke. Ten dokáže svojou temnou mocou zrušiť vianočné i veľkonočné sviatky, ba dokonca premeniť sny na nočné mory. Na pomoc si zavolajú šibalského Jacka Frosta. Roztopašnému chlapcovi, ktorý si kráti chvíle zapáraním do nič netušiacich ľudí, sa do záchrany sveta veľmi nechce. Hnevá ho, že deti, na rozdiel od ostatných kolegov, na neho neveria. Radšej ľuďom kreslí na zamrznuté okná či vytvára šmykľavú poľadovicu. Čo ak pod vplyvom nočných môr prestanú deti veriť aj na ostatné postavičky?

Legendárna partia (Rise of the Guardians, 2012) Legendárna partia (Rise of the Guardians, 2012)

Z prvotne vyzerajúcej zlátaniny detských fantázií sa po chvíli vykľuje nečakane citlivý film plný otázok viery či morálnych hodnôt. Samotná viera v hrdinov je v podobných filmoch rozoberaná pomerne často, no v kombinácii s nezodpovedným prístupom Jacka Frosta, ktorý v sebe nájde tie pravé cnosti, všetko do seba krásne zapadne. Z animačnej stránky ponúka snímka vizuálne hody. Neskutočné nápady s akými film pracuje sú jednoducho skvostné. Na severnom póle sa to hemží roztomilými Santovými pomocníkmi, o výborné gagy sa postarajú komickí snežní muži, nezabudnuteľné sú malé víly či Sandmanove piesočné lúče. Rovnako pôsobivé sú antagonistove sekvencie plné strachu, ktoré so sebou prinášajú nočné mory v podobe divokých čiernych koní.

Na pomery detského diváka možno až príliš desivé. Veľkonočný zajo sa zhostil podoby akčného hrdinu. Jack Frost mrazí mestá veľmi efektne a kreslí krásne obrazce. Takýchto sekvencií je vo filme neúrekom. Po dlhej dobe sa oplatí obetovať vyššie vstupné a naplno si užiť trojrozmerný zážitok. Bohatý vizuál navyše umocňuje majstrovská sprievodná hudba Alexandra Desplata. Čaro originálu kazí slovenský dabing, pri ktorom je divák ochudobnený o Santov zábavný ruský prízvuk.

Legendárna partia (Rise of the Guardians, 2012) Legendárna partia (Rise of the Guardians, 2012)

O akciu v tomto animáku rozhodne núdza nebude. Režisér Peter Ramsey vytvoril veľmi dynamický dej s pútavou animáciou a silnými emóciami. Tento prekrásny svet sa bude právom uchádzať o zlatú sošku. Od začiatku sa na filme podieľal režisér Guilermo del Toro, ktorý pre DreamWorks pracoval už aj na Kocúrovi v čižmách (Puss in Boots, 2011). Tentoraz dostal ako producent oveľa väčší tvorivý priestor. Del Tora na projekte lákalo i jeho duchovné pozadie. Nie každý animák sa zaoberá myšlienkou, že ak niečo nevidíme na vlastné oči, nemusí to ešte znamenať, že to neexistuje. Jedinečné filmové odtlačky vizionára del Tora sú v snímke doslova hmatateľné. Bola by škoda, ak by ste si túto animovanú udalosť roka nechali ujsť. Pohrávam sa s myšlienkou, ako by asi vyzerala Legendárna partia, ak by bola zostavená zo slovenských rozprávkových postáv.