Žáner: komédia, fantázia, romantický
Minutáž: 104 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Scenár: Zoe Kazan
Kamera: Yves Cape, Caroline Champetier
Hrajú: Paul Dano, Zoe Kazan, Chris Messina, Annette Bening, Antonio Banderas, Aasif Mandvi, Steve Coogan, Toni Trucks, Deborah Ann Woll, Elliott Gould a ďalší

Ruby Sparks (2012)Ruby Sparks (Zoe Kazan) nie je dokonalou ženou, ale je tou pravou pre Calvina (Paul Dano). Lenže problém je v tom, že tento mladý spisovateľ, ktorý sa roky pasuje s kreatívnym blokom a ktorého kultúrna obec aj tak považuje za proroka modernej americkej literatúry, si Ruby iba vysníval. A nielen to, zvečnil ju na papieri a každou vetou sa do nej viac a viac zamilovával. Čo nasledovalo? No, napodiv, jedného dňa sa Ruby stala skutočnosťou. Keď sa Calvin presvedčil, že neblúzni, smelo prijal tento neobyčajný dar osudu a dúfal, že bude s Ruby do smrti šťastný. Avšak to by znamenalo, že sa táto zmes komédie a drámy po polhodine skončí. Snímka však plynule pokračuje piatimi dejstvami veľmi dobre napísaného scenára, ktorý sa neobáva dotiahnuť rozohrané témy až do samej katastrofy.

Nenakrúca sa veľa filmov, v ktorých nad všetkým panuje scenár, a tak je Ruby Sparks veľmi osviežujúcim dielom. Nie je ani veľa filmov, ktoré nechajú ústrednú postavu zmeniť sa pred očami divákov na odpudzujúceho antihrdinu. Calvin však musí spadnúť až na samé dno, aby sa znovuzrodil. Dôležitejšie než nepoškvrnené sympatie k hrdinovi je pre tvorcov, aby divák spolu s Calvinom prežíval jeho osobné psychické dno, aby vnímal príbeh ako celok. Film vďaka tomu vo Vás rezonuje rezonuje silno a dlho. Ruby Sparks je rozprávkou na dobrú noc pre dospelých – trochu desivá, trochu fascinujúca, pútavá a s jasným posolstvom.

A ako každá rozprávka, ani táto nekladie veľký dôraz na osobnosti hercov či ich samostatné unikátne výkony – pretože sú len postavami v hre metafor a významov. Ich spoločným vysvedčením je verný a emotívny zážitok, ktorý sa natrvalo usídli v myšlienkach divákov. Z tohto pohľadu za svoju pôsobivosť vďačí dráma menej známym hercom v titulných úlohách, Zoe Kazanovej a Paulovi Danovi. S nimi ešte nie je spojený žiaden charakterový stereotyp, a tak zostanú vo vašich očiach tvárni a neustále sa meniaci – akoby skutočnejší, než často obsadzovaní hollywoodski krásavci a modelky.

Ruby Sparks (2012) Ruby Sparks (2012)

Ruby Sparks nepatrí k okrajovej produkcii a v domovskej Amerike sa jej dokonca podarilo urobiť okolo seba nejaké to haló. Celonárodné denníky si ju pochvaľujú a premietali ju aj kiná vo väčšine Západnej Európy. Na pozadí snímky totiž počuť zvučné mená režisérskej (a manželskej) dvojice Jonathan Dayton a Valerie Farisová. Hoci sa k filmu dostali až na vrchole ich kariéry, ich réžijná prvotina Malá Miss Sunshine (Little Miss Sunshine, 2006) si zaslúžene odniesla dvoch zlatých naháčov od americkej filmovej akadémie.

Napriek tomu si na tento film na Slovensku lístok nekúpite. Prečo je to tak, môžeme iba tipovať: možno je za tým Zoe Kazanová ako debutujúca scenáristka a fakt, že známym (inými slovami, finančne osvedčeným) hercom – Antoniovi Banderasovi a Annette Benningovej – sa ušli iba vedľajšie postavy. Ruby Sparks je navyše určená trpezlivejšiemu divákovi, ktorý ocení jej premyslený scenár. Isté ale je, že o talentovanej ústrednej hereckej dvojke ešte budeme počuť, pretože hollywoodske médiá a kritici im predpovedajú sľubnú budúcnosť.