Originálny názov: Hotel Transylvania

Žáner: animovaná rodiná komédia
Minutáž: 91 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP

Réžia: Genndy Tartakovsky
Scenár: Dan Hageman, Kevin Hageman, David I. Stern
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrajú (v slovenskom znení): Peter Marcin, Dorota Nvotová, Ondrej Kaprálik, Peter Sklár, Gabriela Dzúriková, Igor Krempaský, spev Tomáš Horváth, Lenka Košická, Marian Čekovský, Peter Rúfus, Štefan Kožka, Peter Kollárik, Vladimír Jedľovský, Martin Zatovič, Attanassio Massimo, Martin Kaprálik, Martinka Kapráliková

Hotel Transylvánia (Hotel Transylvania, 2012)4Stáva sa, že počas roka sa do kín distribuujú filmy s podobnou témou. Momentálne v animačných štúdiách fičia strašidlá: Norman a duchovia, Frankenweenie, Legendárna partia, Hotel Transylvánia. Prerušiť súčasný trend robiť animácie čo najviac realistické a živé sa nikomu doteraz nechcelo. Robert Smigel a Genndy Tartakovsky (ako niekdajší animátor kreslených seriálov z Cartoon Network) vytvorili svoj prvý celovečerný animák, Hotel Transylvánia. Napriek tomu, že originálny nápad nepochádza z ich hláv, konečne sa dočkal po niekoľkých rokoch svojho spracovania. A čuduj sa svete, ponúkol zmenu. Vrátil sa k tradíciám starej školy animovania.

Tento krát nie je Drakula obávané monštrum cicajúce krv, ale podnikateľ v rezorte hotelierstva. Do jeho super bezpečného hotela sa chodievajú ukrývať rôzne príšerky, aby sa tak vyhli ľuďom. O nich sa totiž traduje ich hrôzostrašnosť, neľútosť a krvilačnosť. Preto sa Drakul celý svoj život usiluje ochrániť svoju zvedavú dcérku Mavis pred vonkajším svetom. Tá by ale rada kúsok z neho videla. V deň jej 118-tych narodenín sa však náhodne do Drakulovej pevnosti zatúla človek. Keď to Drakul zistí, prezlečie ho za Frankensteinovho bratranca „z pravej ruky“ a hľadá spôsob, ako človeka vyhnať preč. Keby sa totiž monštrá dozvedeli, že už ani hotel nie je pre nich dosť bezpečný, znamenalo by to veľkú paniku. Človeka v prezlečení si však hostia pre jeho zábavnosť veľmi obľúbia a nebola by to rozprávka, ak by sa nezapáčil aj mladej upírke Mavis

Hotel Transylvánia (Hotel Transylvania, 2012) Hotel Transylvánia (Hotel Transylvania, 2012)

To, čo púta najviac, je vizuál. Pri animáku žiadne prekvapenie. No disproporčnosť postavičiek sa ukázala ako taktický ťah, čím tvorcovia docielili renesanciu starého animátorského umenia. Rozmanitosť telíčok, okrúhle veľké oči a prehnaná gestikulácia majú na diváka (zvlášť detského) hypnotizujúci vplyv, čo tvorcovia samozrejme vedia, a tak vám postavičky prídu veľmi milé a rozkošné. Monštrá tu vystupujú ako ikony pop kultúry, referujúce k iným filmom. Dospeláci majú toho napozeraného viac a tak budú vedieť lepšie identifikovať niektoré odkazy. Čo je samozrejme len plus.

Dej nenudí, príbeh je vtipný a ubieha rýchlo. Akurát, nepochopiteľný leitmotív nahnevaného Drakula si mohli odpustiť. Vyrušoval. Osobne mi temné prostredie niekedy vo filme prekážalo a mala som pocit, že by sa väčšia časť deja mala presunúť do slnečnejšieho a pestrejšieho sveta ľudí. Kreatívne sily štábu by to jednoznačne zvládli. Ďalšou škodou je, že síce téma je fajn, postavy sú sympatické, no ak tvorcovia už šliapli na plyn, mali ísť na doraz. Pretože potenciál filmu vonkoncom nechýba, avšak výsledok mohol byt predsa len o čosi strhujúcejší.

Hotel Transylvánia (Hotel Transylvania, 2012) Hotel Transylvánia (Hotel Transylvania, 2012)

S hereckými výkonmi môžeme byť spokojní. Sám režisér podotkol, že sa podarilo hercov vymaniť z ich tradičných póz a v rozprávke nezneli ako oni sami. Pre mnohých z nich to bol herecký posun, pretože úsilie, aby boli čo najviac „kreslene“, vyšlo. Táto rozprávka je ukážkou toho, ako sa dajú časti príbehu, detaily a niekoľko originálnych ozvláštnení spojiť v atraktívny filmový produkt.

Málokedy sa dá spraviť tento typ žánru bez predvídateľnosti, keďže osvedčené stereotypy fungujú aj u rozprávok. To je zádrheľ, s ktorým treba vopred rátať. I napriek chybičkám krásy pod ochrannou známkou Sony Pictures vyšiel animák, ktorý pobaví dospelých aj deti. Silno expresívny tonus obrazu i zvuku vám možno pripomenie old schoolové rozprávky z televízie, pri ktorých ste si radi posedeli. Spravte to i teraz a utekajte do kina!