Originálny názov: Savages

Žáner: dráma
Minutáž: 115 minút
Krajina: Francúzsko | Nemecko
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Leos Carax
Scenár: Leos Carax
Kamera: Yves Cape, Caroline Champetier
Hrajú: Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Elise Lhomeau, Jeanne Disson, Michel Piccoli, Leos Carax, Nastya Golubeva Carax, Reda Oumouzoune, Zlata, Geoffrey Carey a ďalší

Divosi (Savages, 2012)Oliver Stone sa po uhladených Wall Street-skych makléroch, hasičoch a amerických prezidentoch vracia ku kontroverzným koreňom. Predlohou jeho nového filmu je svetový bestseller Dona Winslowa Divosi. Dvojica kamarátov Ben (Aaron Taylor-Johnson) a Chon (Taylor Kitsch) pestujú prvotriednu marihuanu, ktorá im vynáša celkom slušné zisky. Pre tento úspešný biznis sa dostanú do nepeknej potýčky s mexickým drogovým kartelom, ktorý im následne unesie ich spoločnú frajerku Opheliu (Blake Lively). Rozprávačke príbehu sa neublíži pod podmienkou, že úspešní pestovatelia buď ihneď zaplatia, alebo sa po nasledujúce tri roky budú deliť s kartelom o zisky. Potrebný objem hotovosti nemajú, deliť sa celé tri roky s únoscami sa im taktiež nechce, tak ako z toho von? Pomôže im skorumpovaný agent z protidrogového Dennis (John Travolta)? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Rozhodnú sa okradnúť tých, ktorí ich okradli.

Stone spolu s autorom literárnej predlohy Winslowom prepísali dej do filmovej podoby. Vznikol svižný drogový príbeh plný drsnej vravy, krvavých situácií a neskrývaného obdivu ku kriminálnym živlom. Fascinácia režiséra krutým a amorálnym chovaním je známa už z predošlých snímok ako Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers, 1994) či U-Turn (1997). Divosi s nimi majú spoločnú vysokú mieru násilia, protikladné vystupovanie postáv a takisto stroboskopický štýl. Stone rovnako ako pred dvomi dekádami strieda v rýchlom slede farebné filtre a formáty, prudký strih, spomaľovanie a zrýchľovanie deja. Všetko spája v jeden svižný celok.

Divosi (Savages, 2012) Divosi (Savages, 2012)

Stone neskrýva obdiv k agresívnym jedincom s nemorálnou motiváciou. Aj ten najväčší psychopat sleduje vo filme logické ciele a všetci jednajú s ohľadom na svojich najbližších. Prehnitý protidrogový agent má umierajúcu manželku, chladnokrvný mexický zabijak Lado (Benicio Del Toro) sa snaží uživiť svoju rodinu a jeho šéfová Elena (Salma Hayek) prevzala kartel po smrti manžela a synov, aby tak ochránila zvyšok rodiny. Paradoxne, najfunkčnejší vyzerá byť ľúbostný trojlístok Ben, Chon a Ophelia ako model modernej rodiny nepoznačený žiarlivosťou. Stone sa týmto filmom otvorene hlási za legalizáciu mäkkých drog. Neustrážil si však mieru prehnaného násilia, hoci väčšinu pasáží prebral z knihy. Krvavé excesy síce patria k bežným praktikám drogových kartelov, no, v konečnom dôsledku, vyznievajú samoúčelne.

Vzhľadom na tému zvolil Stone výborných hercov, ktorí hrajú svoje postavy v extrémnych situáciách veľmi presvedčivo. Chémia medzi mladými divochmi – Kitschom, Taylor-Johnsonom a Lively – je priam hmatateľná. Ich funkčný trojuhoľník pozostáva z bojovnosti, oduševnenosti a nevinnosti. Prepracované záporné postavy si užívajú zabehnutí profesionáli – cynický Travolta, démonický Del Toro i vkusne ladná Salma Hayek. Tá si tu strihla jednu z najpôvabnejších „krstných mám“ v dejinách filmu.

Divosi (Savages, 2012) Divosi (Savages, 2012)

Tým pravým divochom z obsadenia je Taylor Kitsch. Vychádzajúca hviezda tento rok zažiarila po Johnovi Carterovi a Bojovej lodi už v treťom vydarenom filme. Ak patríte k znalcom románovej predlohy, možno ostanete konsternovaní nad alternatívnym záverom, ktorý Oliver Stone filmu pripravil. Známy provokatér chcel pravdepodobne podráždiť aj fanúšikov knihy a ponúknuť im vlastný pohľad na vec. Nie vždy sa vyplatí ostať verný svojej reputácii, no v prípade Divochov urobil Stone dobre. Dosť bolo pokusov s macedónskymi dobyvateľmi či pátosmi atakovaných budov. Dočasné vymäknutie režiséra, zdá sa pominulo. Naservíroval nám filmový zážitok, ktorým chcel potešiť svojich starých fanúšikov. Ako formou, tak aj obsahom. Kto čakal technicky brilantný film s divošskou porciou násilia, nebude sklamaný.