Žáner: komédia, dráma, romantický
Minutáž: 94 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Wes Anderson
Scenár: Wes Anderson, Roman Coppola
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú:Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Kara Hayward, Jason Schwartzman, Jared Gilman, Frances McDormand, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Bob Balaban a ďalší

Až výjde mesiac (Moonrise Kingdom, 2012)Bola to osudová láska na prvý pohľad. Čo na tom, že majú trinásť. Sam a Suzy sa pred rokom dohodli, že spolu utečú a budú navždy spolu. Obaja sú samotárski jedinci, ktorým okolie nerozumie. Suzy žije so svojimi rodičmi a súrodencami, ktorí si s ňou vôbec nevedia rady. Trpí depresiami a býva poriadne agresívna. Sam to má ešte horšie. O rodičov prišiel a vychovávajú ho pestúni. Mladý inteligentný rebel by však svojím správaním odrovnal aj stádo diplomovaných odborníkov, a tak opäť ostáva bez rodiny. Mladí zaľúbenci sú po celý rok v písomnom kontakte. Teraz je ten správny čas odísť a byť spolu šťastný. Sam jednej noci utečie zo skautského tábora a Suzy rovnako opustí svoje chabé rodinné zázemie. Po ich stope sa púšťa plachý miestny šerif, počestný skautský vedúci s celým táborom, Suziiny rodičia a neskôr i sociálna pracovníčka. Do bodky premyslený útek i rozsiahle pátranie sa odohráva na rozľahlom ostrove Nového Anglicka. Situácia preverí silu mladej lásky i vzťahy ostatných postáv.

Režisér Wes Anderson je osobitý tvorca poetických príbehov s tematikou rodinných drám. Jeho diela sa vyznačujú absurdným humorom, satirou a bizarnými postavami. Vyhráva sa s najmenšími detailmi a nepotrpí si na hollywoodske konvencie. Čarovný svet Andersonových príbehov vás buď pohltí, alebo na neho úplne zanevriete. Patrím k prvej skupine. Jeho poetika ma očarila už pri Takej zvláštnej rodinke (The Royal Tenenbaums, 2001). Až vyjde mesiac je rovnako kvalitný kus. Základným kameňom je zámena úloh detí s dospelými. Zatiaľ čo detskí hrdinovia konajú logicky, s rozvahou a čo sa týka prežitia v divočine veľmi fundovane, dospelé postavy sa chovajú detinsky a jednajú bez rozmyslu. Nasvedčujú tomu aj prednesené dialógy.

Až výjde mesiac (Moonrise Kingdom, 2012 Až výjde mesiac (Moonrise Kingdom, 2012

Skvelý hudobný sprievod Alexandra Desplata, Schuberta i Benjamina Brittena dotvára hravú atmosféru humorného príbehu. Akustický zážitok z filmu predlžujú záverečné titulky, ktorých hudobná časť prináša výnimočne poučnú skladbu. Hrať v Andersonovom filme znamená prestížnu udalosť, takže sa to vo filme hemží zvučnými menami. Okrem režisérových dlhoročných priateľov Billa Murrayho a Jasona Schwartzmana vo filme uvidíte Bruca Willisa v úlohe šerifa Sharpa, Edwarda Nortona ako vedúceho skautského tábora, Frances McDormand s postavou nešťastnej Suziinej matky či Harveyho Keitela ako skautského veterána a sociálnu pracovníčku Tildu Swinton. Bruce Willis zahrá svoju postavu tak, ako ho bežne nepoznáte. Jeho introvertný šerif Sharp vzbudzuje svojou plachosťou súcit. Sympaticky pôsobí poctivý skautský vedúci Edwarda Nortona a Bill Murray si strihol ďalšieho dezorientovaného povaľača.

Až výjde mesiac (Moonrise Kingdom, 2012 Až výjde mesiac (Moonrise Kingdom, 2012

Dej je však vystavaný tak, že vyniknú hlavne detské postavy. Jared Gilman je ako Sam stelesnením chlapčenskej múdrosti, odvahy a jedinečnej samostatnosti. Kara Hayward v úlohe Suzy vierohodne zosobňuje objekt trinásťročnej lásky. Ktorý chlapec by sa nezamiloval do jej zvodného pohľadu a neodolateľného šarmu? Režisér ponúka detský pohľad na svet, v ktorom treba bojovať za svoje ideály, lásku a slobodu. Nechýba mu ľahkosť, hravosť ani vtip. Príbeh štylizovaný do detského rozprávania odkazuje k tolerancii jedinečnosti a odvahe brániť svoju lásku aj napriek nepochopeniu okolia.

Táto výnimočná snímka patrí vďaka všetkým zúčastneným k tomu najlepšiemu, čo sme mohli tento rok na plátnach zazrieť. Herecké hviezdy si svoje úlohy zahrali s chuťou a je radosť ich pri tom sledovať. Aj vďaka ich zvučným menám dosahuje film slušné komerčné výsledky. Vo mne vzbudzuje spomienky na letné tábory a prvé lásky. Len máloktorý film dokáže v divákoch vyvolať tento hrejivý pocit. Až vyjde mesiac, spomeňte si na Vaše táborenie.