Originálny názov: Brave

Žáner: animovaný, akčný, dobrodružný
Minutáž: 100 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 7

Réžia: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell
Scenár: Brenda Chapman, Mark Andrews, Steve Purcell, Irene Mecchi
Hudba: Patrick Doyle
Hrajú (v slovenskom znení): Lucia Molnárová, Michal Hudák, Zuzana Mauréry, Zuzana Kronerová ďalší

Neskrotná (Brave, 2012)Pixar je vo svete animovaného filmu gigantom, ktorý takmer dvadsaťročie prináša dokonalé animované príbehy pre celú rodinu. Po tom, čo sa megaúspešné štúdio nastálo zlúčilo s Disneym, však jeho kvalita začala pokrivkávať. Namiesto nových originálnych príbehov sa začalo uchylovať k slabším pokračovaniam s menej vydarenými pointami, čo sa odrazilo i na ziskoch. Novinka nebude iná.

Tou neskrotnou z názvu je mladá škótska princezná Merida s nádherne ryšavými bujnými vlasmi. Od malička sa prejavovala viac ako chlapec. Miluje lukostreľbu, šerm i jazdu na koni. Kráľovský protokol jej, naopak, priveľmi nevonia. Jej distingvovaná matka – kráľovná Elinor, má z toho hlavu v smútku. Oveľa viac pochopenia má pre nebojácnu dcéru jej gigantický otec, kráľ Fergus. Výcvik v pravú dámu má, však, aj hlbší význam. Princeznú totiž čakajú pytačky. O jej ruku budú bojovať prvorodení synovia troch spriatelených škótskych rodov – Macintosha, MacGuffina a Dingwalla. Merida sa snaží obmäkčiť mamu stoj čo stoj, no kráľovná je neústupčivá, a tak sa rozhodne vziať svoj život do vlastných rúk a utečie. Na svojom tátošovi Angusovi docvála až do hlbokého lesa, kde ju bludičky zavedú za starou čarodejnicou. Tá jej podaruje vskutku neobvyklé kúzlo.

Neskrotná (Brave, 2012) Neskrotná (Brave, 2012)

Nasleduje veľmi povedomý príbeh o tom, že rodičia to s nami nemyslia zle, že pýche predchádza pád a že nie každé kúzlo je pre nás prínosom. Pixarovské rozprávky od čias Nema (Finding Nemo, 2003) či Rodinky úžasných (The Incredibles, 2003) poriadne zovšedneli. Určite nie grafickou stránkou, ale príbehom. Dej Neskrotnej princeznej Meridy akoby z oka vypadol ruskému Mrázikovi, len čo ho zaodeli do škótskeho kiltu. Zatiaľ čo po minulé roky sa na nový film od Pixaru stálo v radoch, dnes je kinosála poloprázdna. Najnovší filmový prírastok dokonca stráca humornú stránku pre dospelých, ktorú sa doterajším príbehom vždy podarilo do filmu prepašovať. Dospelý divák sa teda trochu nudí.

Paradoxne však finálne scény pôsobia na detského diváka pomerne desivo. Z filmu je cítiť návrat do Disneyho náruče, z ktorej dýcha klasika rozprávok o všakovakých princeznách. Dôkazom sú povinné disneyovské piesne, ktoré vždy splývajú v jednu. Očividnú inšpiráciu okrem Mrázika cítiť v Shrekovi či v animáku Ako vycvičiť draka (How To Train Your Dragon, 2010). Neskrotná však rozhodne nie je plagiát – postarajú sa o to škótske reálie a prostredie kráľovského hradu na škótskej vysočine patrí k silným stránkam filmu. Je skutočne okúzľujúce. Rovnako ako tradičná hudba, ktorú skomponoval talentovaný skladateľ Patrick Doyle. Jeho tóny poznáme z Thora (2011), Hamleta (1996) či Harryho Pottera a ohnivej čaše (2005).

Neskrotná (Brave, 2012) Neskrotná (Brave, 2012)

Najnovšia pixarovka spotrebovala trojitú porciu režiséra. Mark Andrews, Brenda Chapman a Steve Purcell sa evidentne nevedeli dohodnúť, ako presne má vyzerať ucelená vízia príbehu. Nakoniec sa im podarilo vytvoriť klasickú rozprávku s naivnou hlavnou myšlienkou, no zaujímavou ústrednou postavou. Po odchode z kina sa dozaista nebudete cítiť okradnutý a vaše ratolesti budú nadšené. V dnešnej dobe to nie je málo. No nie je to tak dávno, keď obecenstvo tlieskalo humornému nadhľadu zeleného zlobra či neuveriteľnému dobrodružstvu v kozme s Wall-Em (2008)..

Neskrotná je filmom, z ktorého máte pocit, že všetci zúčastnení odviedli poctivý kus práce. Pridanú hodnotu, akú mal Ratatouille – Dobrú chuť! (Ratattouille, 2007), však nenájdete. Zážitku akosi nepomôže ani 3D. Namiesto umocnenia príbehu vás prepadá pocit, že zaplatiť vyššie vstupné za nepohodlné okuliare je kvôli trom rozmazaným efektom akosi zbytočné. Nakoniec vám zo škótskej legendy s detským ponaučením uviaznu v pamäti dokonalé hrdzavé vlasy rebelujúcej mladej princeznej a nezabudnuteľné tamojšie melódie.