Originálny názov: Snow White and the Huntsman

Žáner: akčná dobrodružná dráma
Minutáž: 127 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Rupert Sanders
Scenár: Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini, Florence Welch
Kamera: Greig Fraser
Hudba: James Newton Howard
Hrajú: Chris Hemsworth, Kristen Stewart, Charlize Theron, Toby Jones, Ian McShane, Ray Winstone, Nick Frost, Sam Claflin, Eddie Marsan, Lily Cole, Bob Hoskins a ďalší

Snehulienka a lovec (Snow White and the Huntsman, 2012)Zabudnite na naivnú Disneyho verziu plnú farieb a šantiacich zvieratiek. Nová Snehulienka je vernejšia pôvodnej temnej podobe od bratov Grimmovcov. Ich príbehy sa vyznačujú potemnelou atmosférou a nemecky tvrdou náturou. Najnovšie prevedenie si vzal na starosť britský režisér Rupert Sanders. Ide o jeho filmovú prvotinu. S klasickým príbehom sa vysporiadal svojsky. Ponurú fantasy vyzbrojil množstvom nadprirodzených úkazov a vykúzlil čarovný svet plný akcie a dobrodružstva. Inšpiračne si síce pomohol Pánom prsteňov či Legendou Ridleyho Scotta, ale odpisovanie sa mu ľahko prepáči.

V jeho príbehu je Snehulienka uväznená zlou macochou v najvyššej veži kráľovstva. Vykľula sa znej mocná čarodejnica, ktorá po otcovej vražde uchmatla kráľovskú korunu. Krásna, no obávaná Ravenna drží kráľovstvo v strachu. Z mladých dievčat vysáva život a sama sa tak udržuje sviežou a najkrajšou v šírom kraji. Jej moc dokáže zastaviť len Snehulienka. Podarí sa jej ujsť do strašidelného lesa. Na Ravenin rozkaz po nej pátra celá družina vedená obratným lovcom.

Sandersova Snehulienka, na rozdiel od tohtoročnej kolegyne, vsádza na hutnú atmosféru a skvelých hercov. Charlize Theron je v úlohe zlej kráľovnej absolútne očarujúca. Jej krása v kombinácii s podlým charakterom výrazne vynikne. Po Prometheovi ďalšia negatívna postava, ktorá oslní. Charlize má zvláštnu schopnosť ukradnúť si celý film pre seba. Hneď, ako sa dostane na obraz, mužské publikum ani nedýcha. Preto sa mi zdá, že čarovné zrkadlo sa ako tradičný rozprávkový prvok akosi pokazilo. Po známej otázke, kto je v kráľovstve najkrajší, označí Kristen Stewart. Nič proti vkusu fanúšikov Twilightu, ale Snehulienka krajšia ako kráľovná nie je ani zďaleka. V rámci príbehu jej však nemožno uprieť istý naivný pôvab a ako celok kasting nakoniec funguje.

Snehulienka a lovec (Snow White and the Huntsman, 2012) Snehulienka a lovec (Snow White and the Huntsman, 2012)

Lovca si zahral minuloročný predstaviteľ Thora Chris Hemsworth. Spolu s Kristen tvoria zaujímavý pár skúšaný detskou láskou, princom Williamom. Toho stvárnil nie príliš známy Sam Claflin. Jeho tvár vám môže byť povedomá zo štvrtých Pirátov z Karibiku. Scenár okrem známeho otráveného jablka neobišiel ani obľúbených trpaslíkov. Hoci majú netradičné mená ako z Tolkienových bestsellerov, tváre im prepožičalo množstvo známych hercov. Možno poznáte mená Bob Hoskins, Ian McShane či Ray Winstone.

Novinkou v známom príbehu je boj o kráľovstvo ako vystrihnutý z historických veľkofilmov. Snehulienku v brnení by veru Grimmovci asi ťažko uniesli. Nech im je zem ľahká. Od dôb emancipovanej princeznej Fantaghiró je na plátne možné čokoľvek. Zbroj tak neobišiel ani krehkú princeznú. Vlasy ako uhoľ, pleť ako sneh a meč ako Highlander. Fantázii sa medze nekladú. A veru ani naivite diváka. Ako sa Snehulienka naučila cválať na koni či oháňať mečom, keď bola po celý život uväznená na samotke vo veži? Prečo kráľovná nezabila vyvolenú princeznú ešte v detstve, keď bola relatívne neškodná? V rozprávkach dostáva logika na frak už celé stáročia, takže zaoberať sa podobnými otázkami nemá cenu. Príbeh scenáristu Evana Daughertyho nezaujme inovatívnosťou, no spôsob, ako pospájal tradičné prvky, nadchne. Najsilnejšou je pôsobivá scéna v lese, kde Snehulienka stretá bieleho jeleňa. Duch lesa je znázornený úchvatne. Rovnako sa vydarili i Ravenine kostýmy a Charlize Theron strieda jednu zaujímavejšiu róbu za druhou.

Snehulienka a lovec (Snow White and the Huntsman, 2012) Snehulienka a lovec (Snow White and the Huntsman, 2012)

Na špeciálnych efektoch sa tiež nešetrilo. V scénach s havranmi až diváka zamrzí absencia 3D. Jeden z mála letných blokbasterov, ktorý nezdobí tretí rozmer, a pritom by mohol len umocniť vizuálny zážitok. O hudbu sa postaral muzikálny mág James Newton Howard. Jeho dojemné tóny príjemne sprevádzajú dianie na plátne. Sanders vyčaroval tradičnú rozprávku so všetkými patričnými prvkami vo veľmi netradičnom hábe. Našu pozornosť udrží v strehu takmer celé dve hodiny. Forma tu však vysoko prevyšuje obsah. Temná atmosféra dokonale pohltí diváka a uvoľní ho zo zovretia až s finálnymi titulkami. Jediné, čo kazí dojem, je vedomie, že ziskuchtiví producenti plánujú do dvoch rokov pokračovanie. Zrkadlo, zrkadlo, preboha, o čom?