Žáner: komédia, dráma
Minutáž: 110 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Steven Soderbergh
Scenár: Reid Carolin
Kamera: Steven Soderbergh
Hrajú: Matthew McConaughey, Channing Tatum, Olivia Munn, Alex Pettyfer, James Martin Kelly, Cody Horn, Reid Carolin, Avery Camp, George A. Sack Jr., Micaela Johnson a ďalší

Magic Mike (2012)Extrémne pracovitý režisér Steven Soderbergh prichádza tento rok s tretím filmom. Po napínavej Nákaze (Contagion, 2011) a akčnom Skrate (Haywire, 2011) prišiel čas na trochu odľahčenejší žáner. Komediálna dráma Magic Mike rozpráva príbeh dvoch mladých striptérov. Mladý Adam do lákavého sveta nočných vystúpení práve spadol a skúsený Mike by z neho konečne rád odišiel. Film mapuje prostredie sporo odetých tanečníkov veľmi verne. Odhliadnuc od ľahkého prístupu k ženám a peniazom, prináša život striptéra aj šikmejšiu plochu drog a frustrácie nad zahodeným životným potenciálom. Mike má 30 rokov a túži dať životu hlbší zmysel. Chce skoncovať s vystúpeniami a rád by sa venoval nábytkárskemu biznisu. Nachádza lásku u Adamovej sestry. Nebude to však také jednoduché. Staré koľaje sa opúšťajú pomerne ťažko.

Navyše sľúbil, že sa postará o Adama. A to bude veru neľahký oriešok. Komorná dráma vznikla na základe vlastných skúseností Chaninga Tatuma, ktorý stvárnil hlavnú postavu Mika. Tatum sa kedysi skutočne živil ako striptér a svoje tanečné umenie často prenáša aj do filmových úloh. Film je síce označovaný ako komédia, no humorných scén si tu príliš neužijete. Zopárkrát sa pousmejete hlavne v prvej polovici, no v tej druhej príde na rad problematická rovina. Dej zaujme realistickým vykreslením postáv. V skutočnom živote neexistujú čiernobieli hrdinovia, ale ľudské bytosti, ktoré robia správne a horšie rozhodnutia. A presne takto konajú postavy vo filme. Uveriteľne.

Magic Mike (2012) Magic Mike (2012)

Príbeh je obohatený o množstvo skvelých tanečných vystúpení. Ponúkajú bezchybné choreografie v neskutočnom tempe. Herci zvládajú predstavenia ako praví profesionáli. Obzvlášť Tatum predvádza vynikajúce čísla. Soderbergh necháva postavy často debatovať o svojom neľahkom bytí a dialógy nepôsobia umelo. Divák získava predstavu, s čím všetkým sa tanečník musí potýkať. Drogy, bitky, priveľké sumy peňazí, ktoré pôsobia na finančné inštitúcie až príliš podozrivo. Tento svet je ťažké opustiť. Snímke však napriek všetkému čosi chýba. Možno je to ten správny dejový zvrat, ktorý by nepôsobil predvídateľne. Je vysoko pravdepodobné, že po čase si okrem perfektných tanečných čísel a vypracovaných mužských tiel na nič z príbehu nespomeniete. Určite to však nie je chybou vynikajúceho kastingu.

Mladého Adama, ktorý zažije viac ako len skvelé letné prázdniny, stvárnil Alex Pettyfer. Mladík známy zo sci-fi Som číslo štyri (I Am Number Four, 2011) podáva svoj doterajší najlepší výkon. Úlohu striptérskeho zelenáča stvárnil nadmieru realisticky. Ako bolo spomenuté, rolu titulného Magic Mika zveril režisér Soderbergh stále žiadanejšiemu, pohybovo veľmi nadanému Chaningovi Tatumovi. Ženami v každom veku obdivovanému krásavcovi tento rok ide karta a strieda roly jednu za druhou. Videli sme ho ako vražedného agenta v predchádzajúcom Soderberghovom Skrate, ako milujúceho manžela, ktorý trpí ženinou amnéziou v Manželskom sľube či ako poliša v utajení v komediálnom 21 Jump Street. Čoskoro sa predstaví v plnej poľnej v pokračovaní G.I. Joe-a. Postava Mika mu sadne ako uliata. Odchádzajúceho striptéra vystihol verne podľa vlastnej životnej epizódy. Obaja talentovaní mladíci však nedosiahnu na skvostný výkon Matthewa McConaugheyho. Jeho striptízový veterán Dallas vysoko prevyšuje hereckým výkonom všetkých na scéne. Matthew po dlhej dobe nehrá v romantickej komédii a tanečného harcovníka si poriadne užíva. Konštatujem, že zaslúžene.

Magic Mike (2012) Magic Mike (2012)

Steven Soderbergh podáva odľahčený pohľad na život v striptízovom klube určený prevažne pre ženské publikum v tom správnom čase. Nežnejšia časť diváckeho osadenstva si tak má možnosť vydýchnuť pri všetkých tých akčných či komiksových letných blokbasteroch. Film je ako stvorený pre dámsku jazdu. Nič viac však od neho nečakajte.