Žáner: akčné dobrodružné sci-fi
Minutáž: 121 minút
Krajina: USA | Kanada
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Len Wiseman
Scenár: Kurt Wimmer, Mark Bomback, Philip K. Dick, Jon Povill
Kamera: Paul Cameron
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrajú: Colin Farrell, Bill Nighya, Kate Beckinsale, Bryan Cranston, Ethan Hawke, John Cho, Bokeem Woodbine, Will Yun Lee, Currie Graham, Steve Byers ďalší

Total Recall (2012)Mám pocit, že nie len u mňa, ale aj všeobecne bol tento remake braný oveľa viac v pohode, než je zvykom. Nevyvolával takú nevôľu, možno sme si však len zvykli na nával prerábok a iných nekreatívnych prístupov k tvorbe nových filmov. Dúfam, že nie. Paul Verhoeven vniesol do Total Recallu svojskú pečať a nespracoval všetky Dickove motívy. Priestor pre iný prístup k adaptácii poviedky tak bol celkom slušný.

Nastala však celkom paradoxná situácia. Dosť často počuť výčitky divákov v tom duchu, že scenárista Kurt Wimmer a režisér Les Wiseman z filmu vynechali všetko, čo do originálu vložil Verhoeven. S jeho spracovaním toho snímka skutočne veľa spoločného nemá. Samozrejme, až na niektoré notoricky známe a teda okopírované scény. Tvorcovi sa však inšpirovali aj inde ako len pri pôvodnom Total Recall. Výrazne čerpali z iných adaptácií poviedok a románov Philipa K. Dicka, ako napríklad Minority Report a Blade Runner. Urobili navyše veľké zmeny aj oproti samotnej predlohe. Presunutie deja z Marsu výlučne na Zem môže na prvý pohľad vyzerať len ako kozmetická úprava, ale vyžiadalo si to výrazné zásahy do sveta ako takého, čo mení celkové vyznenie príbehu.

Aj pri adaptácii z roku 1990 sa scenáristi držali poviedky We Can Remember It for You Wholesale len zľahka. Zachovali ale hlavné atribúty príbehu ako túžbu po lepšom živote, odpor k vláde a ku korporáciám. To by sme v podstate mohli nájsť aj v aktuálnom spracovaní, ale boj za nezávislosť tu dostal iný rozmer. Azda menej osobný, a tak sú všetky dôvody marginálne, až na snahu zachrániť si svoj život a životy ostatných. Pokým na Marse boli kolonisti doslova závislí na dýchateľnom vzduchu od mocipánov, tu je to vo viac inštitucionalizovanej podobe druhoradých občanov, robotníkov. Symbolom ich utláčania je hypermoderný dopravný prostriedok, ktorý ich cez zemské jadro každý deň dopraví do práce.

Total Recall (2012) Total Recall (2012)

Mnoho z toho nového, čo tvorcovia do príbehu dali, je pritiahnuté za vlasy. Verím však, že mnohým divákom nelogické, či od fyzikálnej reality odtrhnuté sekvencie prekážať popri všetkej tej efektnej akcii nebudú. Mnohopočetné akčné scény sú tou najlepšie zvládnutou zložkou filmu. Wiseman je po technickej stránke zručný filmár a rozpočet nekládol veľa prekážok. Dizajn scén je naozaj zaujímavý, hlavne, čo sa týka mesta Kolónie – domova hlavného hrdinu.

Lenže toto všetko stačiť nemôže, nie samo osebe. Herecké výkony Colina Farrela, Jessicy Biel a Kate Beckinsale sú jednoducho priemerné a nezaujímavé. Ostatní, aj lepší herci, dostali len veľmi malo priestoru. Hlavný problém filmu však spočíva v tom, že neobsahuje žiadne napätie. O prekvapeniach a zvratoch v deji ani nehovoriac. Divácky zážitok z nového Total Recall tak drží po hromde len rýchly spád a krásny vizuál, ktorý však vzhľadom na rozpočet snímky a súčasné možnosti Hollywoodu nemôžeme chápať ako dôležité plus.

Aj dnešný Total Recall bude vedieť zaujať tým, či oným časť divákov. U väčšiny sa však dostaví, ak nie práve sklamanie, tak určite neurčitý dojem z priemerného filmu.