Originálny názov: Ice Age: Continental Drift

Žáner: animovaná dobrodružná komédia
Minutáž: 94 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP

Réžia: Steve Martino, Mike Thurmeier
Scenár: Michael Berg , Jason Fuchs
Kamera: Renato Falcão
Hudba: John Powell
Hrajú (v slovenskom znení): Jozef Švoňavský, Richard Stanke Elena Podzámska, Ján Kroner Viktor Horjan, Martin Kaprálik a ďalší

Doba Ľadová 4: Zem v pohybe (Ice Age: Continental Drift, 2012)Vo svete animovaného filmu nie je veľa sérií, ktoré by doplávali až k štvrtému dielu. Okrem Shreka prakticky žiadna. Doba ľadová si na rozdiel od zlobrieho kolegu udržuje konštantnú kvalitu jednotlivých dielov, a to už celé desaťročie. Partia ústredných hrdinov sa za dekádu popasovala s transportom detského mláďaťa, rozsiahlym roztápaním ľadovcov, dinosaurami a v najnovšom dieli prišli na rad predpotopní piráti. Obchodná značka Doba ľadová je orientovaná na celú rodinu. Tomu prináleží výskyt figúrok v happy mealoch, ale hlavne tematická dejová línia. Rodinnú zápletku zaobstaral starostlivý mamut Manny, ktorý vychováva spolu s družkou Ellie svoju dospievajúcu dcéru Broskyňku.

Mamutie mláďa v pubertálnom veku zatúži po priateľstve s rovnakým živočíšnym druhom, čo povedie k rozdeleniu svorky. Manny, Sid a Diego ostanú v dôsledku hrozného zemetrasenia uväznení na ľadovej kryhe smerujúcej nevedno kam. Chobotia rodinka je rozdelená a trojici známych hrdinov hrozí na otvorenom mori veľké nebezpečenstvo. Reč je o hrozivých pirátoch pod vedením opičieho kapitána Čreva. Štvrtý diel je zahltený kopou nových postáv, ktoré oberajú o priestor staré známe. Sid nebude ani zďaleka najvtipnejšou postavičkou príbehu. Štafetu uslintaného šušlavého komika prebrala jeho leňochodia babička. Diego sa zamiluje do zlotrilej šabľozubej tigrice Shiry. Aj detskému divákovi určite docvakne, že zo zlej pirátky sa ku koncu stane Diegova družka.

Doba Ľadová 4: Zem v pohybe (Ice Age: Continental Drift, 2012) Doba Ľadová 4: Zem v pohybe (Ice Age: Continental Drift, 2012)

Obľúbené vačice si tentokrát príliš neužijeme. Namiesto toho sa zoznámime z veľkým počtom huňatých drobcov pripomínajúcich Chipa a Dala. Pirátske postavičky zostali až trestuhodne nevyužité. Zanôtia síce hrozivú pirátsku hymnu, no svoj potenciál nezúročia. Kapitán Črevo pôsobí ako podivný opičiak Rafiki z Levieho kráľa na steroidoch zmiešaných s LSD. Po vynikajúcich dinosauroch z predošlej časti vyznejú nevyužití piráti akosi rozpačito. Z príbehu je cítiť kreatívne vyčerpanie tvorcov. Prvú štvrťhodinku dej vyslovene zíva nudou. Múdrosti rodinných pút diváka nebavia, pretože neprinášajú žiadnu sviežosť. Rodina je základ už od čias krstného otca a inak tomu nebude ani v dobe ľadových krýh. Na rodinnú zábavu v 21. storočí je to trochu málo.

Svoju latku si drží azda len krysoveveričiak Scrat. Ikonická postavička série stále úpenlivo naháňa svoj vysnený žaluď. V najnovšom pokračovaní ho zasadí do zeme tak nemotorne, až spôsobí delenie starého prakontinentu do podoby, akej ju poznáme dnes. Veveričiak stále prináša tie najúsmevnejšie momenty celého filmu a toto pokračovanie malo zmysel čisto kvôli nemu. Možno by si zaslúžil samostatný diel. Odmenou pre diváka bude objavenie bájnej Scratlantídy plnej vytúžených žaluďov. Nebol by to však Scrat, keby o všetko neprišiel vďaka vlastnej chamtivosti.

Doba Ľadová 4: Zem v pohybe (Ice Age: Continental Drift, 2012) Doba Ľadová 4: Zem v pohybe (Ice Age: Continental Drift, 2012)

Doba ľadová 4 ponúka solídnu zábavu pre celú rodinu, no užijú si ju najmä detskí diváci. Príbeh je ochudobnený o humorné požmurkávanie na dospelého diváka, ako to dokázal nedávny Madagascar. Autori sa držia zabehnutých istôt a neriskujú žiadne zakopnutie. V dôsledku toho vám nové dobrodružstvo časom splynie s tými staršími. Zapamätateľná je len Sidova babička, ktorá neustále kŕmi svojho imaginárneho miláčika. Premárnená pirátska karta zamrzí. Kvalitu si drží slovenský dabing. Je milé počuť desaťročie rozprávať obľúbené postavičky tými istými hlasmi. Pochvalu si zaslúži aj gradácia ľadového obdobia. Postupná evolúcia vo filme nemá za účel vzdelávať detského diváka v geologickej histórii, no je to veľmi efektné divadielko. Zo zakončenia príbehu cítiť pripravovanie pôdy pre ďalšiu glaciálnu avantúru. Tvorcovia by si mali uvedomiť, že menej je niekedy viac a nepokúšať šťastenu. Inak sa im môže stať, že z vydarenej série sa postupným pribúdaním pokračovaní vykľuje niečo podpriemerné, ako je štvrtý Shrek. A to by bola škoda gigantických rozmerov.