Obhájca

Lukáš Slovák
Recenzia

Originálny názov: The Lincoln Lawyer

Žáner:kriminálna dráma, triler
Minutáž: 118 minút
Krajina: USA
Rok: 2011
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Brad Furman
Scenár: John Romano, Michael Connelly
Kamera: Lukas Ettlin
Hudba: Cliff Martinez
Hrajú: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Phillippe, William H. Macy, Josh Lucas, John Leguizamo, Michael Peña, Bob Gunton, Frances Fisher, Bryan Cranston a ďalší

Obhájca (The Lincoln Lawyer, 2011)Dávno sa na poli filmu nestalo, aby bol Matthew McConaughey zapojený vo výbornom projekte. Iste, za posledných päť rokov si ho fanúškovia vychutnali po boku Al Pacina v „tipérskej“ dráme Maximálny limit, či ako energického trénera v ďalšej dráme Návrat na vrchol. Ale väčšinou sa motal okolo romantických komédií alebo podobne ladených projektov (Lemra lemravá, Všetky moje ex). V tomto roku ho máme možnosť zhliadnuť hneď v kvartete filmov a jeden z nich práve atakuje slovenské kiná. V thrilleri zo súdneho prostredia s názvom Obhajca hrá Matthew to, čo mu ide najlepšie už od dôb adaptácie knihy Kedy zabiť amerického spisovateľa Johna Grishama – právnické eso.

Jeho Mick Haller je prototypom typického právnika. Istý morálny základ je uňho prítomný, ale chladnou vypočítavosťou využíva systém vo svoj prospech. Prakticky všetky detaily prípadov rieši v kancelárii, nachádzajúcej sa v zadnej časti čierneho Lincolnu Continental. Keď sa mu dostane do rúk možnosť obhajovať zazobaného mladíka Louisa Rouleta (Ryan Phillipe) z pokusu o znásilnenie a vraždu, vidí v zdanlivo jednoduchom prípade možnosť riadneho zárobku a zviditelnenia vlastného mena. No razom zisťuje svoj omyl a dostáva sa nielen do morálno-profesijnej dilemi, ale i do otvoreného psychologického boja s ďalším manipulátorom na poli spravodlivosti – vlastným klientom.

Obhájca (The Lincoln Lawyer, 2011) Obhájca (The Lincoln Lawyer, 2011)

There is no client as scary as an innocent man. Mickov otec

Povedať niečo nové v oblasti právnicky ladených filmov je momentálne obtiažne, no už z úvodného nádychu recenzie je zrejmé, kam Obhajcu radím. Síce sa neštíti pracovať so zaužívanými formulami, ale priestor, v ktorom režisér Bret Furman manévruje je veľmi podmanivý. Film má svoje tempo pevne dané od začiatku a drží si ho s malými scenáristickými revolúciami prakticky celú stopáž. Výborne priklincuje diváka do sedadla i vďaka podmanivému vizuálnu prostredia Los Angeles, ktoré nápadne pripomína napríklad exteriéry mesta vo filme Training Day. Kedže ide z polovice o drámu a tie právnické môžu poľahky nezainteresovaných nudiť svojim výkladom, istá forma strachu z priebehu je prítomná. Aj keď je väčšina filmu situovaná v súdnej sieni, právnické omáčky ohľadom samotného zločinu a všakovaké poučky nie sú stredobodom pozornosti. Rozprávanie sa sústreďuje výhradne na postavy, či už budovanie „vzťahu“ právnika so svojim klientom, alebo postavenie ostatných prítomných v ich zájomnej psycho hre.

Postupné vyhrocovanie atmosféry a stavanie deja pracujú pozvoľna s prvkami prekvapenia, ktoré spolu s dramatickými pasážami tvoria úchvatnú symbiózu. Prostredie, ktoré režisér ponúka je schématicky poskladané a aj keď nejde o extra porciu originality, množstvo zvratov v deji ho robí vysoko nadpriemerným a film vonkoncom netápa v prípadnej prekombinovanosti, či zbytočnosti niektorých scén. Problém však nastáva v žánrovej oblasti filmu. Prezentuje sa ako kombinácia krimi thrilleru a drámy, lenže na thriller mi prišiel mäkký a napätie sa v riadnej dávke vyskytuje len v niekoľkých scénach (návšteva bývalého klienta). Ako dráma je však veľmi silný a reálny v minimalistických scénach jedného na jedného, hlavne čo sa ústredného dua týka.

Obhájca (The Lincoln Lawyer, 2011) Obhájca (The Lincoln Lawyer, 2011)

I checked the list of people I trust and your name ain’t on it. Mick Haller

Alfou a omegou je samotné osadenstvo. Micka si vďaka hereckému koncertu McConaugheyho zamiluje každý. Vdýchol mu ten pravý punc právnika, no je to postava ambivalentná. V istom momente mu fandíte a smejete sa na jeho uvoľnených vtipoch, len aby ste vzápätí mali chuť mu dať cez tú falošnú právnickú chlebáreň. Jeho výkon je v skutočnosti uveritelný, bojuje so svojim prežitím čoby právnik, psychicky zdeptaný, bezradný a na konci so silami, zatiaľ čo záporák má zdanlivo pevnú ruku a zopár es v rukáve. A ako protipól k tomu ukazuje Matthew svoj nadhľad, vtip a cool gráciu v odľahčených scénach. Ostatne, každá postava je výborne napísaná a herci prilievajú do výsledného kontextu, či už je to vlasatý William Macy, večne povýšenecká Frances Fisher, alebo ľahko bláznivý kolumbijčan John Leguizamo, ktorý s režisérom dokonca už spolupracoval pred týmto projektom.

Obhajca umne vykresľuje nielen pokrivenosť systému, s ktorým nie je problém vypiecť a našiť na kohokoľvek prakticky čokoľvek. Ale dramaticky silný, no thrillerovo pokrivkávajúci film s výborným hereckým obsadením, hudbou a plejádou scenáristických zvratov dokáže zaujať každého, kto je priaznivcom kľučkujúcich právnických snímok. Takže netreba váhať, túto dramatickú zábavu si nemožno nechať ujsť!