Originálny názov: Captain America: The First Avenger

Žáner:akčný, dobrodružný, sci-fi
Minutáž: 124 minút
Krajina: USA
Rok: 2011
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Joe Johnston
Scenár: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Shelly Johnson
Hudba: Alan Menkel, Alan Silvestri
Hrajú: Chris Evans, Hayley Atwell, Sebastian Stan, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Dominic Cooper, Stanley Tucci, Neal McDonough, Samuel L. Jackson a ďalší

Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)Keď pred viac než rokom komiksový gigant Marvel oficiálne oznámil realizáciu svojho zrejme najambicióznejšieho filmového projektu, srdcia fanúšikov superhrdinských dobrodružstiev poskočili nadšením. The Avengers, povahovo i inak odlišní borci s nadľudskými schopnosťami, sú legendami komiksového sveta a Marvel v posledných rokoch tvrdo (a draho) pracoval na ich predstavení filmovému publiku. Každý kľúčový člen tohto tímu plného výrazných osobností dostal svoj priestor na striebornom plátne a hoci kvalita a hlavne finančný úspech jednotlivých dielov budúcej pomstiteľskej skladačky občas zakolísali (rozpačito prijatý Iron Man 2, vlažné reakcie divákov na oboch Hulkov), ani jeden z filmov nebol vyslovenou katastrofou. V priebehu posledných pár rokov sme tak spoznali šarmantne cynického Iron Mana, zeleného hromotĺka Hulka v dvoch rôznych verziách a nedávno aj príjemne ľudského boha Thora.

Prvý a najamerickejší zo všetkých Avengerov, Steve Rogers alias Captain America, sa však paradoxne divákom predstavil až ako posledný. Dlho odkladané sfilmovanie začiatkov mladého vlastenca navyše nebolo práve stávkou na istotu – americkému publiku motív vlajky posiatej hviezdami určite neprekáža, ale reakcie divákov v iných končinách sveta nebolo možné vopred odhadnúť. Pochybnosti vzbudzovalo aj prekvapivé obsadenie postu režiséra. Skúsený, no dosiaľ pomerne nevýrazný Joe Johnston (Jurský park 3, Hidalgo, Vlkolak) sa však chopil svojej šance a výsledkom sú nielen vcelku pozitívne ohlasy kritiky, ale aj slová chvály z radov publika a veľmi slušný finančný úspech. Rogers síce pravdepodobne nedohodí svojím štítom tak vysoko, aby sa vyrovnal finálnemu doletu Thorovho Mjolniru (450 miliónov dolárov celosvetovo), no priaznivci komiksoviek opäť nesklamali – Captain America: Prvý Avenger doposiaľ pozbieral veľmi slušných 310 miliónov a zaradil sa tak k vyslovene úspešným marvelovkám.

Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)š Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)

V časoch, kedy svetom otriasa druhá svetová vojna a pečiatka „neschopný boja“ má priam cenu zlata, rachitický mladík strieda falošné mená a neúnavne putuje od jednej odvodnej komisie k druhej. Steve Rogers (Chris Evans) dúfa, že niektorý z lekárov, byrokratov či dôstojníkov prehliadne astmu, hlbokú podváhu a riadny stĺpec ďalších diagnóz a naopak si všimne silnú osobnosť, ktorá sa skrýva v drobnom tele. Čas medzi jednotlivými pokusmi trávi v postranných uličkách rodného Brooklynu, kde sa necháva pravidelne zmlátiť – zásadne od vyšších a silnejších protivníkov, ktorým podľa neho chýba slušnosť a zdvorilosť. Oveľa menej populárny je medzi dievčatami – ako sám vraví, ani jedna mladá dáma nechce tancovať s nápadníkom, ktorý jej siaha nanajvýš po plecia.

Rogersov príbeh je však príbehom o dokonalom a morálne silnom hrdinovi, a preto je od začiatku jasné, že jeho život sa vďaka niekoľkým šťastným a nešťastným náhodám navždy zmení a získa nový zmysel. Doktor Erskine (Stanley Tucci) po predchádzajúcich zlých skúsenostiach hľadá pre svoj vedecký experiment niekoho ako je Steve. Predovšetkým odvážneho a zásadového človeka, fyzická zdatnosť v tomto prípade až tak nerozhoduje. Amerika a svet totiž potrebujú supervojaka, ktorý si dokáže zmerať sily s teroristickou organizáciou Hydra pod vedením onej zlej skúsenosti doktora Erskina – nacistu Johanna Schmidta (Hugo Weaving). Pridajte pomoc technického génia Howarda Starka (Dominic Cooper), nenapraviteľne skeptického plukovníka Phillipsa (Tommy Lee Jones) a príťažlivej, mimoriadne schopnej agentky Peggy Carter (Hayley Atwell) a chudučký Steve sa v priebehu niekoľkých minút mení na urasteného muža ako vystrihnutého z armádnych propagačných plagátov.

Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)š Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)

Steve Rogers má byť prvým z mnohých, no smutná okolnosť spôsobuje, že jeho teraz už statná a ešte odvážnejšia a zdvorilejšia verzia zostane jedinou svojho druhu. Pre armádu je veľmi cenný, a tak putuje práve tam, kde môže svojej krajine pomôcť najviac – na pódium, kde v sprievode krásnych mažoretiek pózuje v prehnane vlasteneckej uniforme, znovu a znovu štítom knokautuje samotného šéfa nacistov a… zvyšuje predajnosť vojnových dlhopisov. Propagačné turné sa časom presunie z amerických miest priamo do európskej vojnovej zóny. Steve trpezlivo znáša posmešky iných vojakov, naučí sa mať rád svoju dômyselnú prezývku, zvykne si dokonca aj na bizarný kostým. Povestným „hrdinským“ impulzom je preňho správa o zajatí jednotky, v ktorej slúži jeho kamarát Bucky (Sebastian Stan).

Príbehová stránka filmu je zvládnutá veľmi dobre. Určitej dávke naivity sa nedalo vyhnúť, no klišéovité scény a prejavy pátosu sú vďaka slušnému scenáru zredukované na nutné minimum. Herecký tím si zaslúži naozaj veľkú pochvalu. Sympaťák Chris Evans sa prevtelil do kapitána Rogersa bez najmenšieho zaváhania. Aj v neduživo kostnatej podobe (práca trikových špecialistov) má šarmu a charizmy na rozdávanie, čo si pochopiteľne hneď všíma aj vnímavá agentka Peggy v podaní Hayley Atwell. Veľmi kladne hodnotím absenciu „bežnej“ milostnej zápletky – vzťah medzi atraktívnou Peggy a nesmelým, galantným Stevom je síce nepochybne romantický, no pohybuje sa v rovine príjemného iskrenia a vzájomného obdivu. Tommy Lee Jones alias plukovník Phillips ako obvykle predvádza bezchybný výkon a v správnych chvíľach cynicky hláškuje. Veľmi dobrým dojmom pôsobí aj Hugo Weaving v úlohe vodcu Hydry, ktorý ako klasický komiksový zloduch túži podmaniť si celý svet. S pomocou večne nervózneho okuliarnatého nohsleda, doktora Zolu (Toby Jones) si zaobstará zopár vlastných vylepšení a ako Red Skull je pre amerického klaďasa veľmi dôstojným protivníkom. Osobne ma však veľmi zamrzelo, že členovia Rogersovho tímu zvaného Howling Commandos dostávajú skutočne veľmi málo priestoru.

Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)š Captain Amerika: Prvý Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)

Akčné scény sú vydarené, no suverénne najzábavnejšou časťou príbehu je Stevova neakčná dlhopisová odysea, ktorá výborne zachytáva podstatu vojnového obdobia. Samotná akcia sa objavuje prevažne v druhej polovici filmu, je natočená veľmi prehľadne a dostatočne dynamicky. Captain America vrhá svoj štít v tých správnych momentoch, pozitívny dojem výrazne umocňuje triezve využitie tretieho rozmeru. Výprava je pochopiteľne na špičkovej úrovni, všetky prostredia napriek zdanlivej ošumelosti a všednosti pomáhajú budovať celkovú atmosféru. Menším rušivým prvkom je pre mňa použitie vizuálnych skvostov, ktoré síce patria k žánru, no tu sú až zbytočne obrovské – autá, na ktorých jazdí Red Skull, lietadlo, megatank. Osobitnou kapitolou je nevydarený dabing, za ktorý ale tvorcovia nemôžu.

Captain America: Prvý Avenger je napriek drobným nedostatkom zručne natočený film, v ktorom sledujeme prerod sympatického mladíka v rovnako sympatického superhrdinu. Chris Evans svoju úlohu zvládol bezchybne a obzvlášť príjemne pôsobí práve na začiatku ako nevysoký chlapec, ktorý vyniká iba vnútornou silou. Kým sa teda Avengeri zhromaždia, máme možnosť spoznať prvého z nich v snímke, akých leto potrebuje čo najviac.